Västeråsdomen:
Fildelning värre än sexköp
(från ETC 051101)

Så har domen i det uppmärksammade fildelningsmålet i Västerås fallit. Den 28-åring som stod åtalad för brott mot upphovsrätten för att han delat med sig av filmen Hip Hip Hora via internet, förklarades skyldig och dömdes att betala 80 dagsböter á 200 kronor.

Domen är intressant av flera orsaker:

1. Den innebär att tingsrätten godkänner bevisning insamlad av den privata branschorganisationen Antipiratbyrån (APB). I detta fall rör det sig av en skärmdump, det vill säga en avbildning av dataskärmen, som sägs bevisa att 28-åringen delade ut filen via fildelningsklienten DC++. Skärmdumpar får anses ha ett mycket lågt bevisvärde, då det är enkelt att förfalska sådana. För att visa på detta har Piratbyrån, som förespråkar fildelning, tagit fram en ”bevismaskin”, där internetanvändaren lätt kan fabricera sina egna ”bevis” i form av en högst realistisk skärmdump. Programmet hittar du här. Att 28-åringen i ett polisförhör erkände att han delat ut filmen – vilket han visserligen sedan tog tillbaka – bidrog sannolikt också till den fällande domen.

2. Även om 28-åringen är skyldig, så är straffet, 80 dagsböter, mycket hårt. Han är ostraffad och står åtalad för att ha delat ut en enda film, och har inte gjort det för vinnings skull. I jämförelse med domar som har fallit det senaste året så är straffet hårdare än för sexköp (50 dagsböter), barnpornografibrott (60 dagsböter) och vållande till annans död (70 dagsböter). Tingsrätten skriver i sin dom ”Att göra en film tillgänglig för allmänheten på Internet får stora konsekvenser för filmindustrin”. Detta får dock anses vara en mycket grov uppskattning, då det inte finns någon tillförlitlig statistik på hur filmindustrin påverkas av fildelningen. Att bygga en straffsats på en sådan uppskattning är ett mycket tvivelaktigt förfarande.

3. Även om domen är hård, så betyder faktumet att det blev böter och inte fängelse, att brottet får anses så ringa att polisen inte får begära ut personuppgifter från internetoperatörerna, vilket hindrar dem från att göra husrannsakningar, då IP-adresserna (datorns ”identitet” på internet) inte kan kopplas till en specifik person. APB menar att de flesta nätpirater delar med sig av mer än en film, vilket kan leda till högre straff. Men det gäller förstås bara under förutsättning att detta går att bevisa, vilket kommer att bli svårt, dels på grund av de hårda regler som APB måste underkasta sig för att få behålla datainspektionens tillstånd att samla in IP-adresser, och dels för att större delen av alla som delar filmer med varandra använder fildelningsprotokollet BitTorrent, där är det är närapå omöjligt att se hur många filer en enskild användare delar ut.

Slutsatserna av dessa fakta är således följande:

1. Godkännandet av skärmdumpen som bevis ställer frågor kring rättssäkerheten, då det är mycket enkelt att fabricera sådana bevis. Således borde domen helt grundas på att 28-åringen först erkände och sedan ändrade sig.

2. Straffet är förvånansvärt hårt, vilket tyder på att rätten ville göra ett prejudikat så avskräckande som möjligt. Således har annat än bevisning vägts in, vilket gör att domen kan tolkas som politisk. 28-åringen kommer att överklaga domslutet för att få straffet sänkt.

3. Fildelare kommer i allt större utsträckning att använda protokoll och program som antingen döljer IP-adressen eller där det är omöjligt att se hur många filer en enskild användare delar ut. Många förväntas således sluta använda DC++ och gå över till BitTorrent och liknande program. Vad APB och upphovsrättsförespråkarna än svarar med så kommer de säkerligen bli utsatta för nya granskningar av Datainspektionen, då blotta insamlandet av IP-nummer inte leder särskilt långt. APB:s jurist Henrik Pontén betraktar dock tingsrättens dom som en seger eftersom den ”visar att Sverige har en fungerande upphovsrättslag”. Men sanningen är att det är en pyrrhusseger. Antipiraternas största trumfkort är helt enkelt den avskräckande faktorn i domen. För om inte rättssäkerheten undergrävs fullständigt så kommer det, under rådande omständigheter, bli mycket svårt för dem att vinna kriget mot fildelarna.

Martin Halldin
Källa: Tingsrätten, Svt, Piratbyrån, Copyriot


 

 

Fildelarsajt uppe igen

Fildelarsajten The Pirate Bay är uppe igen.

Efter att ha legat nere sedan polisens tillslag i onsdags öppnade sajten under nytt namn på lördagsmorgonen.

Sajten stängdes vid en polisrazzia i onsdags. Den funge­rade som ett slags anslagstavla där människor kan länka till filer på sina hårddiskar, både till lagliga och olagliga filer.

Enligt uppskattningar hade The Pirate Bay 1,5 miljoner besökare varje dag.

Vid niotiden på lördagen var sajten uppe igen. Det nya namnet är en tydlig passning till polisen - The Police Bay.

Polisens hemsida utsattes under fredagen för en organiserad attack. Tobias Andersson, pressansvarig på Piratbyrån som var med och startade The Pirate Bay, säger att den nya sajten har öppnats med hjälp från personer från hela världen.

- Folk från fyra kontinenter har bidragit med servrar. Det fanns backup på allt material som låg på de svenska servrarna, så det var bara en tidsfråga innan den skulle vara igång igen, säger han till DN.se.

Tobias Andersson råder polisen att lägga ner kampen mot fildelarna.

- Kriget har redan vunnits av piraterna. Det är slöseri med skattepengar att polisen lägger ner arbete på det här.

Materialet på de utländska servrarna är en "spegelbild" av det som fanns på den svenska sajten.

Det innebär att om polisen stänger ner den svenska sajten igen så kommer användarna inte att märka något, säger Tobias Andersson.

På lördagseftermiddagen hölls demonstrationer i Stockholm och Göteborg i protest mot polisens tillslag.

Demonstrationerna arrangeras av Piratpartiet, Piratbyrån, Grön ungdom, Ung vänster och LUF. DN har sökt polisen för en kommentar.

/Jenny Ryderstedt DN 2006-06-04

 

 


DN 2006-06-04
700 demonstrerade mot jakten på fildelare
Över 500 personer i Stockholm och 200 i Göteborg demonstrerade på lördagen mot polisens, statens, skivbolagens och Hollywoods jakt på fildelare.


Stämningen har bland många, många ungdomar varit upprörd efter att 50 poliser i onsdags slog till mot tre personer med anknytning till sajten The Pirate Bay.

Vid husrannsakan drabbades inte bara de tre utan även andra personer och sajter. Demonstrationen på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm på lördagen samordnades av Piratbyrån, Piratpartiet, Grön ungdom, Ung vänster och Liberala ungdomsförbundet.

I Göteborg ordnades den av Piratpartiet, Liberala ungdomsförbundet och Grön ungdom. Båda demonstrationerna hade som huvudkrav att jakten på fildelare ska stoppas, att alla beslagtagna datorer och servrar ska återlämnas och att alla förundersökningar läggs ned. Flera talare krävde också justitieminister Thomas Bodströms avgång.

Vid Stockholmsdemonstrationen sade journalisten och musikern Rasmus Fleischer från Piratbyrån att polisens tillslag på onsdagen var rent sabotage, för att beslagta dyr hårdvara, låsa in den och låta den samla damm:

-På order från särintressen har man försökt slå ut en hel infrastruktur, mänsklig kommunikation. Om vi inte ska ha en polisstat måste fildelningen tillåtas. Lägg ned förundersökningarna och sluta bråka med internet. Det är en strid som ni inte kan vinna, sade Rasmus Fleischer och applåderades våldsamt på Mynttorget.

Och jublet och applåderna ville nästan aldrig ta slut när Fredrik Neij från The Pirate Bay, världens största sökmotor för nedladdning av Bit Torrent-filer, äntrade talarplatsen på Mynttorget och sade:

-Jag kan i dag med glädje meddela att Pirate Bay är uppe igen!

Sedan Fredrik Neij berättat att Pirate Bay en vanlig dag har 15 miljoner sidvisningar, och förklarat att internet är fantastiskt och att man kommer att fortsätta att håna svenska statens och Hollywoods hot, konstaterade han:

-Nu skjuter vi med stora kanonen och säger: "In your face, Hollywood!"

Jublet från de 500 lät som de var 50 000. Alexander Chamberland från Grön ungdom sade att det är orimligt att kriminalisera en miljon människor:

-Vi måste säga nej till övervakningssamhället. Dessutom tjänar artisterna, och framför allt mindre artister, på att detta är fritt. För artisterna tjänar, tvärt emot vad skivbolagen säger, inte på skivförsäljningen, utan på konserterna. Och intresset för konserter blir större när människor har möjlighet att gå in på internet och lyssna.

Fredrik Malm från Liberala ungdomsförbundet hävdade att rättssäkerheten och den personliga integriteten för vanliga människor nu är hotad:

-Och vi kan inte ha en justitieminister som monterar ned den svenska rättsstaten på det sätt som nu sker. Vad ska stängas ned härnäst? Liberala ungdomsförbundets hemsida? Ung vänsters hemsida? Dn.se?
-Tiden är förbi när politiker och poliser kan tygla den tekniska utvecklingen. Lämna tillbaka servrarna! Avgå Thomas Bodström! sade Fredrik Malm.

Ida Gabrielsson, ordförande i Ung vänster, anser att det är uppseendeväckande och fullständigt orimligt att bekosta 50 poliser för att jaga tre ungdomar som i princip bedriver en länksida:

-Ung vänster kräver att hetsjakten på Sveriges ungdomar omedelbart stoppas. Piratkopiering är ett självklart sätt att använda den nya tekniken och internet är till för att sprida information. Det krockar naturligtvis med företagens vinstintressen, därför försöker de sätta stopp för utvecklingen, menar Ida Gabrielsson.

/Gunnar Sörbring


 

Svårt för polisen lägga datapussel efter razzia


Polisens IT-utredare har mycket övertidsjobb framför sig.

Att gå igenom innehållet på de beslagtagna datorerna efter tillslaget mot fildelningsajten The Pirate Bay är ett gigantiskt arbete. Det är inga vanliga hemdatorer det handlar om utan dataservrar med flera gånger större lagringskapacitet.

Vid beslagstillfället ansåg polis och åklagare att datorerna kunde innehålla bevismaterial som kan komma att användas i domstol. Då är det viktigt att de inte förstörs eller att innehållet på dem förändras. Att undersöka datorer är en rutinåtgärd i många förundersökningar. Spegelkopiering kallas den metod som polisens IT-utredare använder sig av. Man gör helt enkelt en innehållsmässigt identisk kopia, en så kallad forensisk spegelkopia. Under kopieringen är hårddisken skrivskyddad. Den analys som sen görs av den forensiska kopian påverkar inte det kopierade innehållet.

Undersökningen görs i en särskild undersökningsdator. Är information på datorerna krypterad försvåras arbetet. Kopiorna genomsöks både efter aktiva och raderade filer. Radering innebär inte automatiskt att en fil förstörs. Den finns kvar tills något annat lagras över den eller delar av den. Raderingen betyder bara att filens "adressetikett" tas bort. En raderad fil kan återskapas helt eller delvis.

Det som IT-utredarna hittar på de enligt uppgift cirka 200 beslagtagna servrarna ska beskrivas och dokumenteras. Datoranvändare och lösenord identifieras och registreras. Datorns partitioner, hur hårddisken är indelad, anges, liksom hur stort lagringsutrymme som är använt. Antalet filer och deras innehåll ska kategoriseras. Ett vanligt analysprotokoll anger antalet lokaliserade bild, ljud och textfiler och beskriver deras innehåll.

I många fall betyder det att varje fil måste öppnas, startas och dess innehåll bedömas. När det gäller de spel-, film- och ljudfiler eller spår efter sådana som eventuellt hittas på The Pirate Bays servrar måste för varje sådan avgöras om den är upphovsrättsskyddad och vem som har upphovsrätten. Utöver det måste program som används för fildelningen dokumenteras och deras funktion beskrivas inför en eventuell rättegång.

Polisens dataexperter gör också en extra kopiering av sådant som bedöms som särskilt intressant och överlämnar det för vidare bedömning till utredare och åklagare.

/Staffan Kihlström DN 2006-06-04


Fildelning

Ett fritt media är på väg att försvinna.

Media som inte kontrolleras av de stora bolagen eller de stora ekonomiska intressena. Media för alla. Internet är fortfarande en plats för fritt tänkande och utan censur.

Varför skall vi begränsa och bestraffa användandet av denna plattform för fritt tänkande och fri företagsamhet.

Vissa regler och etik måste gälla även för Internet tycker jag, men för den skull känns det fel att bestraffa och förbjuda något så kreativt som fildelning.

Vad blir nästa drag?

Jag minns i mina tidiga tonår hur vi bytte musik med varandra. Vi spelade in på band och musikbranschen löpte nästan amok och talade om minskade intäkter och upphovsrättsskydd. Vi som bytte musik fick ett genuint och brett intresse för musik. Vi köpte LP-skivor och gick på konserter. Vi köpte kanske inte bara de skivor som spelades sönder på P3, utan gick ibland ganska långt ifrån det som skivbolagen utsett till rätt musik för tilltänkt målgrupp. Det gjorde att även grupper med en smalare repertoar fick en chans. Samma sak gäller idag fast det om möjligt är ännu svårare att slå sig fram utan en välproducerad video och köpta radiokanaler.

Internet är ett sätt för dessa grupper att nå ut och få en bredare lyssnarkrets. Internet är också en utmärkt plats att leta musik på. När du väl hittat något som känns spännande är möjligheten stor att du köper biljetter till nästa konsert eller köper deras nästa platta.

Upphovsmännen behöver inte vara oroliga så länge de kreerar bra musik som eggar folk. Skivbolagen måste kanske tänka om lite i sin spekulativa verksamhet. För de blir det inte lika lätt i framtiden att skapa trender och ta fram idoler om de fortsätter att vara konservativa och bita sig fast i vad som fungerade på farfars tid.

Tänker de om, kan Internet och fildelning vara nyckeln till framgång, både billigare och effektivare än dagens sätt att promota en release.

När det gäller filmer känns det än mer relevant att Hollywood får lite konkurrens. Idag är det bara i huvudstäderna (om ens där) som filmer utanför "mainstream" visas. Film som kulturform blir mer och mer sällsynt, istället visas schabloner för den stora massan, gärna med en dröm om det perfekta livet.

Lagom många negrer umgås med en bög i en överklassmiljö för att visa att USA står för både hög levnadsstandard, integration och fördomsfrihet och tillsammans kämpar de mot en fiende som tillber Allah för att stärka och försvara det nya korståget.

Skattemedlen som möjliggör produktion av film (gäller även i USA) är så stora att fritt tittande på Internet borde vara tillåtet. Skall fildelning förbjudas borde skattemedlen som går till marknadsmässig filmproduktion dras in.

De filmerna borde rimligtvis kunna stå på egna ben. De filmer som den amerikanska regeringen och de konservativa kristna fundamentalisterna stödjer med sina miljontals dollar borde annars vara som klippta och skurna för Internet. Vilken marknad!

Tror de att de som fildelar inte väljer dessa filmer eller vad är de rädda för?

Målet måste ju ändå vara att propagandan når ut till så många som möjligt, eller?

Jag hoppas att Internet även i framtiden får innehålla ifrågasättande och fria journalister som från fria plattformer uttrycker sin syn på världen och att fildelning blir lika självklart och oskyldigt som att spela in en video eller ett kassettband. Nej till censur!

/TS 2006-06-04

 

 

SOM-Institutet

presenterade en under-sökning i förra vecka, skriver Karin Rebas på DN:s ledarsida måndag den 23/4-2007.

SOM-Institutet i Göteborg redovisar i sin undersökning att nedladdning inte skadar filmindustrin.

Biobesöken håller sig på en stabil nivå trots att den illegala nedladdningen ökar.

Undersökningen visar också att de som laddar ner film och musik går oftare på bio och köper fler CD-skivor än de som inte håller på med nedladdning.

Det motsäger att nedladdning skulle vara skadligt för försäljningen, säger undersökningsledaren Rudolf Antoni.

Min fråga blir då:
-Varför hetsa upp sig? Alla verkar ju få sin del av kakan ändå.

Det finns en gräns för girighet också. Den gränsen är när girighet övergår i dumhet. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.


Sluta jaga fildelare och låt internet förbli en öppen och generös plats där människor kan dela med sig.

/TS 2007-04-23