Konstnären Emilia Lindberg har fascinerat mig ända sedan vårt första möte på FoKo i NK passagen. Både personen och det hon skapar. Det var Emilia som bjöd in mig till detta vernissage den 20 april och genom henne jag blev pressackrediterad. Tanken var att bättra på mitt bildgalleri och ge lite variation till det porträtt av henne som jag jobbar på och som jag hoppas snart ska vara klar för publicering här på Unikaboxen.
Genom min pressackreditering fick jag ett kungligt mottagande när jag redan vid halv fyra anlände till lokalerna i Nacka Stand. En sakkunnig representant för Affordable Art Fair Stockholm, Carl Wilhelm Hirsch, gav mig en privat rundvandring bland montrarna och berättade om utbudet samt årets upplägg med en ny entré från ena långsidan av byggnaden, för att ge besökarna en mer direkt wow-känsla. En åtgärd som verkligen gjorde skillnad.
Affordable Art Fair 2021 använde sig av den vanliga entrén, som i och för sig är pampig och vetter mot det lilla Augustendalstorget, men som interiört inte har mycket att erbjuda förutom en trång och lång passage, som löper längs med själva utställningshallen. Nu kunde besökarna direkt från entrén i en rak linje se rätt in i hjärtat av mässan och redan genom glasdörrarna slås av omfånget och storleken.
Carl berättade också om hur NFT-art efter förra årets introduktion på mässan blivit superhett och något som inget galleri kan vara utan. NFT står för Non-Fungible Token, en digital kod som är unik och inte går att ersätta. Äktheten och ägarskapet till koden säkerställs genom så kallad blockchain technology, något som under en tid använts för att skapa säkerhet kring kryptovalutor. Vad är då vitsen med att köpa och äga dessa digitala koder?
För privatpersoner som har problem med för mycket pengar är det en investering, som betydligt enklare än fysisk konst, går att handla med. För konstnärer kan det vara ett komplement till sin försörjning. En sorts aktie för att skapa kapital till konstnären. Något som går hand i hand med mottot som Will Ramsay, grundare av Afordable Art, presenterade 1999 och som handlar om att ge levande konstnärer möjligheter att leva på sitt kulturarbete.
We want to support artists to make a living from their art.
NFT kan också bidra till att röra om lite i konstnärsvärlden i största allmänhet och kanske göra det ännu lättare för alternativa konstnärer att ta sig in på marknaden. För inte alltför länge sedan ansågs streetart och graffiti inte höra hemma i finkulturen och utövarna var ingenting annat än kriminella element. I Sverige har pionjärer som Jimmie Hall i Stockholm och Jimmy Skize Svensson i Helsingborg med flera slitit i motvind och krattat manegen för att göra streetart rumsren. Frukten av detta arbete kan vi nu få ta del av när gatan även flyttat in på Afordable Art Fair. Redan förra året såg vi radarparet Petronio och Tim Timmey (ovan) tillsammans med Oliw87, som blivit känd och etablerad genom sina Channel or Die varianter. Till en början salufördes dessa via det lilla galleriet Wallery på Riddargatan i Stockholm genom Jimmie Hall.
Allt detta skapar förebilder som vårt samhälle behöver och öppnar upp för en vidare syn på de människor, som inte riktigt passar in i de snäva ramar som vi lätt tror att allt ska rymmas inom. Under alla dessa år som jag följt utvecklingen inom streetart och graffiti har jag inte lyckats träffa Tobias Ekman, som är människan bakom psedonymen Oliw87. Inte heller denna gång fick tillfälle att ge honom cred för vad han betytt för mig, men jag fick i alla fall en pratstund med två vänner klädda i eleganta långklänningar med motiv från hans repertoar.
Idag finns inga dörrknackande konstnärer som kommer med en tavla, som de vill byta mot pengar till mat och hyra. Idag finns Instagram som ett alternativ till gallerier som gärna vill ha ända upp till 50/50 av intäkterna. Thomas Hammar nedan till vänster, som driver TH Visuals, berättade om sin och sin fru och konstnärskollega Mimmi Hammars resa till självförsörjande heltidskonstnärer, mycket genom försäljning och marknadsföring på Instagram och andra sociala medier. Med 149 000 följare på sitt Insta-konto är förutsättningarna klart bättre att nå intresserade köpare än att ställa ut på något galleri. Något som gallerierna säkert börjat märka. Ingen av dem hade någon konstnärlig utbildning när de började. Allt handlade om att utsmycka sitt nya hus och den tillgängliga konsten var alltför dyr att köpa, därför började de måla själva och nu har det blivit ett heltidsarbete, som de kan försörja sig på. Tillsammans med Thomas och Mimmi på bilden nedan och med sin konst i deras monter syns Emilia och den Värmländske konstnären Mathias Frykholm.