© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Värme för frusna Stockholmare

Lördagsmorgonen i Kungsträdgården var kall. Samba de Souza med vänner skulle enligt programmet starta sin parad runt parken redan klockan elva. En spektakulär öppning av firandet ledd av Mestre Thomas Edmar, med ambitionen att tina upp publiken inför arrangemangen från scenen. 1985 bildade Maria de Souza Samba de Souza, en av Sveriges äldsta sambaskolor. 2015 i samband med gruppens 30-års firande gjorde Johan von Friedrich och Bar Brasil en intervju med både henne och Thomas. Nedan ett litet klipp från intervjun.

– Jag är född i nordöstra Brasilien men hamnade i Rio de Janeiro där jag förälskade mig i samban och dess kultur. I Rio var jag med i den traditionella sambaskolan Portela som ”passista” under flera år. Sedan kom jag till Sverige i början av 1980-talet och började några år senare undervisa på en dansstudio på St. Eriksplan. Den sköttes av Margit Ogebratt som hade olika rytmiska danskurser och drev klubben Tropicana på helgerna. Men efter ett tag drevs jag av att göra något eget så jag började själv med danslektioner och bildade gruppen Samba de Souza. I slutet av 1980-talet var samban populär i Sverige och det fanns många utövare, såväl dansare som musiker. Vi åkte runt och deltog i stadskarnevaler över hela Sverige och uppträdde tillsammans med olika slagverksgrupper.

Brazilien Day är en årligen återkommande liten festival för att i Stockholm uppmärksamma Brasiliens självständighetsdag den 7 september. Tillsammans med den Brasilianska ambassaden har detta firande arrangerats sedan 2010. 2018 var Unikaboxen på plats och gjorde ett spretigt reportage där den Brasilianska kulturen blandades med en Svensk seglarklassiker, Gotland Runt.

Bidragen från ambassaden är viktiga, men underhållningen, alla artister och koordineringen på scenen basar Ruben Farias och hans produktionsbolag Frigazz Entertainment för. Ett energiknippe och en multibegåvad musiker med ett outtröttligt engagemang. 2018 höll han i den musikaliska delen och så även i år.

 

 

 

 

 

 

Efterfest med Bar Brasil

Johan och Bar Brasil hade ordnat lokal och bjudit in ett sextiotal av de medverkande till efterfest. Det blev en oförglömlig natt med många sköna samtal och en hel del avslöjande bilder, som jag hoppas visar på att vi hade kul.

Johan hade inte abonnerat Le Rouge utan vanliga nattsuddare var också välkomna, men fick anpassa sig när Brassarna tog över och ägde både bar och dansgolven. Personalen sattes på prov när den Brasilianska nationaldrycken Caipirinha skulle blandas och musiken på dansgolven förstärktes med medhavda trummor. Det blev en underbar natt i lokaler som annars andas 1920-tal, Paris och burleska shower.

 

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023