© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

 

 

 

I trettio år har Johan von Friedrich med sitt Bar Brasil frälst Stockholmarna. Den 2 mars 2024 var det dags för den tjugonionde karnevalen. Med över 1600 betalande gäster är detta norra Europas största inomhuskarneval och en magnefik uppvisning i konsten att ha roligt. 1993 bildades Bar Brasil och redan 1994 hölls den första karnivalen i Brygghuset på Norrtullsgatan och sedan har det bara snurrat på och blivit en tradition. 2020 och 2021 var det uppehåll på grund av Coronapandemin, men har sedan dess kommit tillbaka starkare och större än någonsin.

Samba är så mycket mer än glitter och fjädrar, för mig är samba gemenskap och samhörighet. När vi dansar är det med glädje och energi. Jag har dansat samba sedan 2006 och det som fick mig att börja är farten, det kvinnliga i dansen och utmaningen det ger. Jag har varit med i karnevalen i Rio 2011 och 2019 och deltagit i shower i många år. Några av dom är Let’s Dance, Sommarkrysset, invigningar och inte att förglömna alla fester och bröllop! Med teater i personligheten och skrattet nära till hands har min samba karraktär utvecklats under åren, men det betyder inte att jag är klar. Jag söker ständigt utveckling. När jag dansar är jag lycklig och stolt över att vara en del av detta crew.

Maria Strauss, Vibra Samba Stockholm

Samba är mycket mer än vackra plymer och glitter. Samba är brasiliansk kultur, gemenskap, glädje och empowerment. Den ger mig frihet och självförtroende! Genom samban har jag träffat människor från olika bakgrunder och kulturer och fått möjligheten att dansa, samarbeta och lära av dansare från hela världen. Det bästa med dans och samba är att man aldrig slutar att utvecklas!

Kristin, Vibra Samba Stockholm

Citaten är hämtade från Instagram @vibrasambastockholm och speglar fint känslan jag haft sedan min första karnival 2018. De utmanande dräkterna, de vickande höfterna och den erotiska laddningen i lokalen ingår när det är karnival, men det är människorna jag lärt känna genom åren och den uppskattning jag får av dem, som verkligen betyder något och som gör mitt engagemang betydelsefullt. Min förhoppning är att det förutom marknadsföring av våra sambaskolar och Brasiliansk kultur, även kan skapa en bredare förståelse för vad Sverige har att erbjuda - This is Sweden!

Carnaval de Estocolmo har vuxit och utvecklats till en fest med bredd. Genom Uncle Eric ges den Karibiska traditionen utrymme i Socca Room. I Latin Room såg DJ L’Flow och DJ Flako till att det fanns både traditionella och moderna latinska tongångar att njuta av och i Cuba Room fick de som gillar pardans sitt genom DJ Isra samt orkestern Raciel Garces y su Grupo, men huvudnumret är ändå Carnaval Brasileiro. En visuell käftsmäll där de påkostade och färgstarka dräkterna tillsammans med de taktfasta trummorna och musiken skapar en hypnotisk effekt på besökarna. Paraden genom lokalen inleder infernot som sedan intesifieras på scenen. Efter korandet av drottningen och öppnandet av karnevalen öppnades den upp för alla sambistas. Likt tidigare år var det Mestre Claudio och trumorkestern Maravilha do Samba som höll takten. Sångaren Dowglas Diniz och Digão do cavacoCavaquinho, båda från G.R.E.S. Estácão Primieria da Mangueira i Rio, stod för lite extra Brasiliansk stjärnglans. Fler än vanligt av Skandinaviens sambaskolor var representerade och det kom dansare från både Köpenhamn, Malmö och Göteborg.

Årets drottning kommer från G.R.E.S. Acadêmicos do Salgueiro, en av de stora sambaskolorna i Rio de Janeiro. Skolan där sambaikonen Carlinhos Salgueiro är en av lärarna. Mötte honom på karnivalen i Köpenhamn 2023 och blev mäkta imponerad.

Luara Lino, som är hennes riktiga namn är ett dansproffs från Rio de Janeiro med lång erfarenhet. Hon är passista för G.R.E.S. Acadêmicos do Salgueiro och hon har dansat både med och för Carlinhos. Har själv varit danslärare på Brasil Samba Congress 2017, 2019 och 2020. Sommaren 2023 var hon inbjuden till internationell sambakongress med workshops i Los Angeles, USA och senare samma år till Canada i fyra veckor för workshops och shows. I Rio är hon sedan sex år tillbaka kontrakterad av Ginga Tropical - Rio de Janeiros största kommersiella sambashow (tidigare Plataforma). 2022 blev hon vald till karnevalens Primeira Princesa do Carnaval do Rio. Förutom att vara karnivalens drottning i Carnaval de Estocolmo kommer hon under sin vistelse i Stockholm hålla dansklasser för intresserade.

 

 

 

 

 

 

Det blev som så många gånger förut en magnefik manifestation i konsten att ha roligt tillsammans utan bråk, fylla och respektlöst beteende. It's a love drug som vi borde ta oftare, men det behövs någon som kan hålla ihop alltihop och som har det nätverk, tålamod och engagemang som krävs. Johan har det fortfarande efter trettio år och även om det är många i kretsen runt honom som gör ett hästjobb är det han som är spindeln i nätet och in i det sista kontrollerar att alla detaljer är på plats. Timmarna innan portarna slås upp och besökarna släpps in går det inte att prata med honom om någonting annat än det som finns på hans checklista. Vartefter saker och ting faller på plats börjar han succesivt koppla av och när han känner succéen hänger i luften kan han slappna av och själv börja ta in allt det underbara.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024