© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

20 år med Alcazar

Alcazar bildades av Andreas Lundstedt i mitten av 1998. Andreas hade kontaktats av Alexander Bard som just hade skrivit några låtar och behövde någon som kunde framföra dem. Två vänner Tess Merkel och Annika Kjærgaard tände på idén och Alexander gav trion två namn att välja på; Tsunami eller Alcazar. Med tanke på vad som hände i Thailand 2004 var det tur att gruppen föll för namnet Alcazar. Tillsammans med Alexanders produktionsteam släppte gruppen tre singlar mellan åren 1999-2000. En av dessa Crying At The Disco blev en riktig hit och öppnade upp för en internationell karriär. Låten hamnade på Top 20 i tolv länder och blev listetta i Brasilien. Singeln har sedan sålts i nästan 1 miljon exemplar. 2000 kom även gruppens första album Casino. En fjärde medlem, Magnus Carlsson känd från dansbandet Barbados, anslöt officiellt i slutet av 2002 och trion blev en kvartett.

Andreas och Magnus gör offentlighet av sitt förhållande och 2003 manifesterar gruppen villkorslös kärlek på Stockholm Pride genom att framföra den officiella Pridelåten Someday. Som framgår av texten nedan höll gruppen hov i Pride Park Tantolunden och spred glädje och kärlek med sin show. Bild och text hämtat från en fanpage; Alcazar Darlings (alcazardarlings.tripod.com) och fotografen är Marie-Louise Abrahamsson.

-Lördag ca. kl 23:00 så körde ALCAZAR igång en riktig praktshow (som vanligt) Det märktes att de tyckte det var roligt att uppträda på Priden. Denna dag var också TESS sista framträdande innan "Bebban" skall komma.. Så man kan säga att det var "Bebbans last before entering the world concert"! Vi kommer att sakna TESS medan hon är lite ledig fast som hon sa i någon kvällstidning: Hon är snart tillbaka. (Vi längtar redan - PUSSSSSSSSS till dej du goa) Det är få människor som har presterat vad Tess gjort under de senaste månaderna så hon borde komma med i Guiness Rekordbok över engagerade artister som är gravida...

Gruppens framgångar i Mello

Våren 2003 deltog Alcazar för första gången i Melodifestivalen och hamnade på tredje plats med bidraget Not a Sinner, Nor a Saint.
Låten blev en stor hit efter tävlingen och hamnade överst på den svenska singellistan, Trackslistan, Airplaylistan och sålde guld. Både National Finals Song Contest och OGAE Second Chance Contest, två tävlingar där de riktiga nördarna från fanklubbar runt om i världen röstar fram sina favoriter från de nationella tävlingarna, utsåg låten till vinnare 2003. 2003 kom även gruppens andra album Alcazarized. Trots ytterligare fyra framträdande i Mello nådde gruppen aldrig upp till förstaplatsen och ett deltagande i Eurovision Song Contest. Det blev som bäst en tredjeplats tre av de fem gångerna.

Gruppen tar paus

Efter kvartettens framgångsrika år mellan 2002-2005, med två tredjeplatser i Mello 2003 och 2005, tre studioalbum och internationella framgångar, valde gruppen att ta en paus och samtliga medlemmar utom Annika Kjærgaard inledde nya individuella projekt.

Andreas Lundstedt blev klar för Eurovision Song Contest 2006 och tävlade för Schweiz i en tillfällig gruppkonstellationen Six4One. Samma år spelade han också huvudrollen i musikalen Saturday Night Fever. Magnus Carlsson ställde upp som soloartist i Melodifestivalen både 2006 och 2007. Tess Merkel blev mamma till en son och tog först föräldraledigt, men startade kort därefter en rad projekt som producent, bland annat för Wallmans Salongers shower. 2006 arbetade hon med The Poodles, som resulterade i singeln och titelspåret till albumet Metal Will Stand Tall, en duett tillsammans med Jakob Samuel. I samband med detta gjorde de även några offentliga uppträdanden tillsammans bland annat i Sommarkrysset. Annika Kjærgaard, valde att ta en timeout från både Alcazar och musiken. Skånska Dagbladet deklarerade dock den 12 juni 2011 att hon hittat tillbaka:

Annika Kjærgaard är tillbaka under artistnamnet Annikafiore

”Preaching to the choir” släpptes den 9 juni och finns bland annat på musiktjänsterna Itunes och Spotify. Den innehåller fyra spår som Annikafiore skrivit tillsammans med sin producent Antti Vuorenniemi. Efter flera framgångsrika år ihop avslutade Bjärnumsbördiga Annika Kjrgaard (född Johansson) sitt samarbete med hitmakarna Alcazar.

– Efter det började jag skriva eget material. Jag ville testa det och har skrivit under åren, men också blivit mamma, och låtit det ta tid, säger hon, Vi brukar kalla det för emotionell popdance. Titeln säger en del, att predika för dem som redan tycker om en. Tanken är att det ska vara för den som gillar party och feel-good och vill dansa.

Låtarna heter Don’t wanna c u 2nite, Love 2 live, Shut up and dance samt Forbidden love, en bearbetad version av den officiella låten de gjorde till Köpenhamns Pridefestival förra året. Även om det blivit en del samarbeten genom åren, till exempel med elektromusikern Sophie Rimheden och AVE/Avatar versus Eve, är det här hennes första riktiga solosläpp.

2007 återskapas Alcazar som en trio inför en spelning på den anrika klubben G.A.Y. i London. Ny medlem blev färgstarka Lina Hedlund. Det blev starten på Alcazar 2.0 och nästa framgångssaga som gav gruppen och dess medlemmar närmast ikonstatus inom popdiscoshowmusic genren. Ett bevis på detta är den dokumentärserie om discons historia som SVT visat i år och där Andreas är tittarnas ciceron. I år 2018 firar gruppen 20 år och på prideveckans sista dag och som final på hela evenemanget står hela gänget på scen och framför en bejublad Allstar Alcazar Show.

En värdig avslutning på Stockholm Pride och del ett av Europride 2018

En sprakande final med allsång och ett härligt gung i publikhavet avslutade årets pridevecka i Stockholm. Efter en veckas vilande fortsatte sedan årets Europride i Göteborg. Jag tyckte det var lite synd att de inte hängde bättre ihop tidsmässigt. Hade det varit två veckor som hängt ihop tror jag fler hade haft möjligheten att delta på båda. Blir svårt att toppa detta nästa år. I så fall måste jag kanske bege mig till Wien eller rentav World Pride i New York.

 

Stay Tuned And Keep The Pride Feeling at unikaboxen.net

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018