© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Julafton för schlagernördar

Den äger rum bara en gång per år och lockar fans från hela världen. Jag har tidigare berättat om min vän fråm Melbourne som reser hit varje år för att få se sina idoler. Det är en kille som sätter Eurovision Song Contest före Julafton och vet allt om artisterna. Australiens svar på Henrik Brodin. Schlagerkvällen i Pride Park är den i särklass mest besökta och festen kom igång tidigt i år. Det varma och soliga vädret tillsammans med välkyld Champagne fick besökarnas hjärtan att tina. I Champagnebaren höll min nyblivna vän Fernando hov och välkomnade mig till ännu en kväll med honom som värd.

Fjäderboa, glitter och glamour

DJ Bebulah Leigh stod för musiken, som självklart anpassats till kvällens alla schlagernördar. Det blev ett sjuhelsikes preparty där Champagnen flödade och ostron öppnades på löpande band till Sånt Är Livet, Musik Ska Byggas Upp Av Toner och Jag Vill Leva La Dolce Vita. Det blev lite mindre Frankie Goes To Hollywood och lite mer Anita Lindblom. Schlagerkvällen ska vara inkluderande och locka alla oavsett sexuella preferenser. Ett flaggskepp för arrangörerna och en folkfest för alla som gillar att festa med fjäderboa, glitter och glamour.

Förväntningarna höga på årets Schlagerkväll

När det återstod en knapp timme till årets scenframträdande och schlagershow trocklade jag mig fram till kravallstaketet framme vid scenen och tog tillfälligt adjö av min Brasilianske vän: -Jag kommer tillbaka efter showen, sa jag. Framme vid scenen träffade jag killen från Melbourne, Henrik och Arne Brodin och dikesvakten, som hållit mig sällskap där framme vid så många konserter under de år vi båda varit engagerade i Stockholm Pride. Efter lite socialiserande och korta resuméer om vad som hänt under året som gått presenterades kvällens värdpar: Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

Mjuk och lite sentimental inledning

Klassisk inledning med ABBA, vår första ESC-vinnare och dörröppnaren för Svensk musikexport. Anki Albertsson från musikalen Mamma Mia - The Party bjöd på ett potpurri av låtar. Dansbandskungarna Arvingarna bjöd på Eloise, låten som tog dem hela vägen till en ESC-final 1993 och slutade på en hedrande sjundeplats. Dotter och Nano gjorde två framträdanden innan Kristin Kaspersen äntrade scenen med sin mor Lill-Babs skor i handen. Det blev en fin och sentimental In Memoriam. På Stockholm Prides Schlagerkväll 2016 gjorde Lill-Babs ett bejublat framträdande där hon med prideflaggan i handen uppmanade oss alla att vara rädda om varandra. Kristin fick oss alla att minnas en stor artist som gick ur tiden 3 april i år. Magnus Carlsson fick den tunga uppgiften att gå på efter denna emotionella urladdning och med låtar som Lev Livet och Möt Mig I Gamla Stan lyckades han faktiskt med övergången; Tror du att jag sitter här, Ensam och förgråten, Du lovar allting jag begär, Om du blir förlåten - Lev livet! Varje minut, Lev livet! Till det tar slut, Jag ska samla stunder, nya under, Älska och andas, alla sekunder. Efter Magnus släpptes den första internationella artisten upp på scen, Kejsi Tola, den duktiga Albanska sångerskan som 2009 deltog i ESC med låten Carry Me in Your Dreams.

Nanne återskapade partykänslan

Nanne Grönvall tillsammans med Three D och husbandet The Sidemen förstärkt med Nannes man Peter tände publiken ordentligt. Låtar som Håll Om Mig och Avundsjuk skapa tryck i högtalarna och publiken sjöng med. Schalagerfesten var nu ett faktum och manegen var krattad för Richard Herrey och vinnarlåten från ESC 1984, Diggi Loo Diggi Ley. Mötet med den engagerade pridepubliken och stämningen gjorde att Richard nästan kom av sig mitt i euforin och fick ta några djupa andetag för att komma tillbaka. Inget som varken störde den scenvane Richard eller publiken utan snarare tillförde en extra krydda till den redan heta anrättningen. Efter Richard kom det spralliga tillskottet från årets Mello, Renaida.

Finsk Sisu

Efter Exellence, för kvällen descimerad till två av de ursprungliga fyra medlemmarna, Jenny Bergfoth och Johanna Landt, Englands Lindsey Dracass och vår egen Robin Stjernberg var det dags för Finsk sisu och uttrycksfull scenshow. Det blev tredje gången gillt för Saara Aalto i årets Finska uttagning till Eurovision Song Contest efter två andraplatser. Med låten Monsters deltog hon i ESC-finalen i Lissabon och hamnade på 25 plats.

Saara bjöd på det mesta i sin dramatiska scenshow. Sexigt, fartigt och dansant. Träffade henne senare inför lördagens parad som hon deltog i och tackade henne för ett härligt framträdande. Saara är aktiv i kampen för likaberättigande och samkönade partnerskap och berättar gärna om sitt eget förhållande med en kvinna. För henne var det naturligt att gå i paraden och manifestrera detta. När sedan Robin Bengtsson, som fått lite ikonstatus i gaykretsar, steg upp på scenen tonades scenspråket ned en aning och skapade utrymme för Robins lite timida men nog så sexiga framtoning. Kati Wolf tävlade för Ungern i ESC 2011 med låten What About My Dreams? och gjorde ett klassiskt framträdande utan krusiduller, rent och snyggt med fina röstresurser.

Gamla och unga

Min största önskan är att en dag sälja ut Madison Square Garden och sjunga en låt som jag varit med och skrivit och som alla sjunger med i. För att nå dit är jag är beredd att jobba hårt, riktigt hårt, sa Wiktoria i ett pressmeddelande på MyNewsdesk 10 februari 2016 publicerat av Moore To Be och visst har hon slitit hård sedan dess. 2016 fick hon sitt genombrott för en större publik genom sitt medverkande i Mello med låten Save Me som till slut hamnade på en fjärdeplats. 2017 var det dags igen med låten As I Lay Me Down och hamnade på sjätte plats. Wiktorias närvaro var enklare och popigare än de pampiga och påkostade scenshowerna hon skämt bort publiken med under sina två framträdanden i Mello. En debut i sammanhanget Pride blev det för Wiktoria, men även för den mer erfarne artisten Jessica Andersson. Efter otaliga framträdanden i Mello, närmare bestämt sju gånger, var det nu dags att visa Pridepubliken lite kärlek. Och visst fick vi något att minnas när hon och Oscar Zia gjorde en pampig och kärleksfull duett.

Maffig final med heta toner

Innan det var dags för Elenis heta Eurodisco fick vi ett smakprov av Ryska t.A.T.u. och deras repertoar, framförd av Lena Katina 50% av popduon som 2003 representerade Ryssland i ESC. Det blev en tuff avslutning där Eleni inte bara framförde årets bidrag i ESC, Fuego, som slutade på en andra plats efter Netta Barzilai och hennes Toy, utan publiken bjöds på en riktig show med extranummer och allt. Sammantaget tycker jag nog att årets Schlagerkväll levde upp till förväntningarna utom på en punkt; jag saknade Netta Barzilai.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018