© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Lucaz Enigma

Första gången vi träffades var på Mälarpaviljongen. Det är några år sedan nu och det var i samband med firandet av Stockholm Pride 2021. Lucaz är en hungrig person. Det förstod jag tidigt. Aptiten är imponerande och jag som bara har Unikaboxen och fotograferandet som en hobby har lite svårt att hänga med på allt. Även om jag skulle vilja. Jag jobbar pro bono i syfte att stötta spännande projekt och hjälpa initiativtagare att synas på bild och i text. Ett arbete jag gör på nätter och tidiga morgnar, för att dämpa min egna kreativa hunger och känna skaparglädje. Eftersom det inte är mitt levebröd utan bara en hobby har jag svårt att leverera på beställning. Det får ta den tid det tar och är baserat på tid och lust. Efter uppvisningen på Fröken Vandal har bilden av Lucaz blivit tydligare och respekten för hans jobb som desiger har växt. Han och hans arbete är nu ett prioriterat objekt, som jag ska försöka att följa här på Unikaboxen. Porträttet till höger är från ett annat event där han deltog som publik.

Lucaz är en person som inte räds att gå sin egen väg och är inte heller rädd för konsekvenserna. Det gäller inte bara hans collection som vi fick ta del av hos Fröken Vandal. Det finns många beslut i hans liv som visar på mod och beslutsamhet. Som sextonåring inför valet till gymnasiet ville han ägna sig åt något kreativt. Det blev Floristlinjen trots avrådan från rektorn, som tyckte att det var något för tjejer. Efter gymnasiet har det blivit studier till både frisör och make-up artist. Hans vurm för mode och kläder har hela tiden funnits med.

För att bli sedd och sticka ut i mängden måste du ta varje tillfälle som ges och utnyttja det maximalt. Det är det som skiljer agnarna från vetet. När jag såg Lucaz i Halvåtta hos mig, där han visade upp sitt fantastiska hem fyllt till bredden av designidéer, material och knasig inredning fick jag ytterligare en pusselbit av fenomenet Lucaz Enigma. En wow-känsla som definitivt bekräftades denna kväll. Han är helt enkelt fantastisk. Det blev en kväll jag sent ska glömma och kanske mitt roligaste event 2023. Tillsammans med hans beslutsamhet och vilja att ta för sig finns en go människa, som är väldigt charmig och social. Det är alltid spännande att träffa honom och det blir aldrig tråkigt om Lucaz är med.

Det är också en mästare med respekt för detaljerna. På en av bilderna jag levererade nu senast hade han en fläck på sin kavaj och han hörde av sig direkt. -Den bilden kan jag inte använda, meddelade han mig. Jag tvättade snabbt kavajen i datorn och skickade en ny bild utan fläcken. Lucaz blev nöjd.

Bilden ovan är från årets Stockholm Pride Parad. Det var första gången jag såg något av hans vilda kreationer, men då fattade jag inte omfattningen och hans gränslösa skapande.

Till vardags håller han till på Kungsholmen. Närmare bestämt på Scheelegatan nummer 18. Där ligger Barber Room, en frisörsalong med extra allt såklart. Att han är en skicklig barberare bekräftades genom vinsten i Head2Head Barber Challenge 2021. 2022 tävlade han i prestigefyllda OneShot Hair Awards i kategorin Special Effects Makeup och hamnade i final.

-Detta är bara början, försäkrade Lucaz och syftade på kvällens visning på Fröken Vandal. 2024 ska han ta nya tag och komma ut ännu starkare lovade han.

Kvällens värdinna var ingen mindre än färgstarka Christina Winterfell, konstnär, artist och livscoach. Just nu aktuell med en konstutställning på Kombo Sthlm, Hagagatan 54. Hon bjöd inte bara på inspirerande presentationer och en fin avslutning. Besökarna fick även njuta av hennes sång, när hon levererade några svängiga gobitar från sin repertoar.

Bilden ovan till höger är från Kombo Sthlm och hennes vernissage den 28 september dit jag blev inbjuden. I bakgrunden en av hennes stora dukar. Christina är i likhet med Lucaz en spännande kreatör med många järn i elden. En bra combo.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023