© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Samling på Norr Mälarstrand som vanligt

Kicks hade satt upp ett tält vid kajen och hjälpte de som ville att få till den rätta looken. Hängde lite med dem och fick några pärlor klistrade på ena örat. Flott värre och ingenting som påverkade mitt fotograferande eller kameran. Vid ett annat tillfälle hade min dotter hjälpt mig att sätta glitter i skägget. Snyggt, men kameran blev aldrig riktigt fri från allt glitter som fastnade.

Efter några vändor bland paraddeltagarna dök Jan-Erik upp. I år som diskret sjökapten. Vännen från otaliga pride-festivaler har alltid en inspirerande effekt på mig. Jag vet vad han gått igenom och vet att det fortfarande i Sverige finns människor som känner sig hotade för att de avviker från normen på ett eller annat sätt. Han gör Pride viktig och nödvändig för mig. My personal Pridegenerator.

Jan-Erik är en kille som gillar killar. Det gör jag också, men vi gillar olika. Han har en pojkvän sedan många år tillbaka och jag är gift med en kvinna, men framförallt gillar vi varandra. En stark känsla av tillhörighet har växt fram genom åren och vi kan prata med varandra om i princip allt.

Inför paraden var det en hel del snack om det förändrade säkerhetsläget och hur tryggheten skulle säkras för de över 500 000 som på ett eller annat sätt ämnade delta i manifestationen.

Säkerhetschefen på Stockholm Pride med 25 års erfarenhet Ulrika Gustafsson utstrålade ett lugn, när hon inför firandet intervjuades av tidningen QX:

– Vi gör allt som står i vår makt och förmåga för att besökarna och paraddeltagarna ska känna sig trygga, säger hon. Vi har ett tätt samarbete med Säpo, polisen och Stockholm stad och det är något vi har under hela året. Vi har en dialog, vi planerar detta gemensamt, vi samverkar och har möten, möten, möten. De har investerat väldigt mycket tid och resurser för att skapa en säker Stockholm Pride.

Allt gick bra. Jag märkte inte av någonting, men läste i efterhand om motdemonstranter, en mindre batalj och att några fick avlägnas av polis. Ingen större skillnad från tidigare år.

Politiska budskap och uppmaningar

Stockholm Pride är opolitisk, men tar ändå ställning. Ställning för hbtq+ personer i hela världen. Det har i alla år fungerat och fungerar fortfarande, men det gäller att inte påverkas av den pågående debatten kring blasfemilagar och inskränkningar i yttrandefriheten, så att man hamnar i ett läge där provokationer, protester och kränkningar är reglerade. Debatten blossade upp efter Turkiets officiella protester mot en docka i paraden föreställande Erdoğan, hållande i en prideflagga. Att en homofob som Erdoğan och hans agerande skapar protester runt om i den fria världen är inga konstigheter, men allt som har med han och hans Turkiet att göra har blivit känsligt på grund av vår NATO-ansökan.

Stockholm Pride får aldrig röra sig mot någon sorts politisk korrekthet och anpassning. Framförallt inte låta sig påverkas av stater med ledare som inte accepterar de mänskliga rättigheter som fastställts av FN. Jag tycker att ordförande för Stockholm Pride Fredrik Saweståhl tydligt beskriver det i intervjun med SR 8 augusti 2023, Efter Erdoğandockan i Pride: Vilka uttryck ryms under regnbågen?

Men även om Stockholm Pride fortsätter att häckla makten och protestera mot orättvisor finns det en oro om vart Sverige är på väg. Nalin Baksi, troende muslim och samhällsdebattör, varnar för islamistisk extremism och vad som händer om vi dansar efter deras pipa i en artikel publicerad i SvD 21 augusti 2023, Se upp – så stärks islamisters inflytande.

Att känna sig kränkt för att någon öppet visar sin övertygelse är fullt rimligt i ett fritt land med många åsikter, religiösa uttryck och politisk färg, men att begränsa yttrandefriheten för att förhindra detta är inte bara naivt utan ett steg mot ett kontrollerande och styrt samhälle med begränsad frihet. Att Sverige nu utsätts för påtryckningar från den ofria världen i ett försök att splittra landet och skapa ett vi och dem måste bekämpas av alla Svenskar. Endast tillsammans kan vi beskydda och stärka det som gör Sverige unikt och ett land som även fortsättningsvis kan vara en föregångare för fred, frihet och mänskliga rättigheter.

Från Norr Mälarstrand till Stureplan

Efter ett par timmar tillsammans med Leo B och några gäster på flotta Kung Karl kom paraden till Stureplan. Som fotograf är jag van vid att vänta och det är inte alltid lika trevligt som det blev denna gång. På den fullsatta uteserveringen blev det snabbt en uppsluppen och familjär stämning. Det bjöds på shots och samtalsämnena var många och intressanta.

Paradutroparna Robert Fux och Tasso Stafilidis var lika entusiastiska som vanligt när de påannonserade ekipagen. Jag hade placerat mig och min kamera på refugen i mitten med optimala förutsättningar. Nu var det bara att köra på.

Avslutning i Parken

När Thomas Gylling och Mosquito passerat Stureplan var det dags att bege sig mot Östermalms IP och avslutningen i Parken.

Detta gällde inte alla. Några hade tagit saken i egna händer och firade frihet och minifesterade gränslös kärlek lite mer privat.

Storslagen inledning på avslutningen

Glamspäck och dragrace hade flyttats till lördagens avslutningsshow. Vinnaren av Dragrace Sverige Admira Thunderpussy inledde storslaget och sjöng sin Ave Admira, skriven av Patrik Jean och Sylve.

Själv hängde jag mest med vännerna i Champagnebaren och det angränsande Moxy-tältet. Det mesta som hände på stora scenen blev bara till en bakgrund för otaliga samtal och social samvaro. Lite otacksamt kanske nu när QX-Ronny verkligen satsat på att skapa ett hejdundrade Glamspäck till 25-års jubileet. Vill du ha mer än mingelbilder från avslutningen i Parken 2023, så rekommenderar jag QX och artiklarna; Glamspäck 2.0 – ”Jag vill se mer!” och Hitfylld fest när Petra & Drömhus stängde Pride Park båda signerade Ronny Larsson.

För mig är det ändå mötet med människor och den samvaro som uppstår viktigast. I 25 år har dessa möten fått en plats och en bestämd tid genom Stockholm Pride. Jag och Unikaboxen har varit med sedan 2010. I början lite blygt och iaktagande, men efter hand mer och mer deltagande. Detta var fjortonde gången och nu är vi varma i kläderna. Tjorven och Lillan beskrev just detta huvudsyfte med Stockholm Pride i inledningen av sitt invigningstal på ett träffsäkert sätt:

Många av er här framför scenen kommer hit, till Stockholm Pride,
varje år för att ni behöver ert sammanhang, er familj, ert community

Vi får inte glömma bort det och låta de kommersiella målen överskugga syftet. Stockholm Pride är inte bara en i mängden av sommarens festivaler med ett brett utbud av artister som underhåller och imponerar. Det är också ett Riot, en protest och att tillsammans visa världen var skåpet ska stå. This is Sweden - This should be the World. Inte låta motståndarna tysta oss, få oss att vara lagom queer och polerad för att passa dem. Vi måste fortsätta att provocera, överraska och kanske till och med skrämmas lite för att syftet inte ska urvattnas och det verkliga målet att leva upp till de mänskliga rättigheterna blekna.

Vi måste våga lite till!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023