© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Samling i Champagnebaren

Som vanligt var det Champagnebaren som stod i centrum när Pride Park skulle invigas och alla V.I.P. samlas. För de som samlats och bjudits in till detta exklusiva gäng hölls ett litet invigningstal av ordförande i Stockholm Pride Fredrik Saweståhl.

Förväntningarna på årets festival hade blåsts upp bland annat av det faktum att arrangemanget firar 25 år. Matilda Thorén på QX bidrog till detta genom en artikel som publicerades redan den 3 november 2022. Med rubriken Så ska Stockholm Pride förändras 2023 och formuleringar som Jubileumsåret 2023 ska bli den bästa Prideveckan någonsin och Stockholm Pride firar nämligen 25 år 2023 och smackar till med ett nytt koncept höjdes ribban, även om jag i alla år har uppfattat det mänskliga mötet, att träffa vänner och få fira tillsammans som det centrala.

Visst har utbudet av artister betydelse, men är inte det primära. Det handlar naturligtvis om ekonomi och antalet sålda biljetter. Utan starka publikmagneter kan inte Stockholm Pride växa, men för den trogna gay-publiken tror jag det viktigaste är att vi i Stockholm har en bestämd vecka varje år, där alla möjliga regnbågsinitiativ tillåts växa.

Något som stack ut när vi samlades på onsdagen för att inviga Pride Park var invigningstalen från stora scenen. I synnerhet när rikets talman Andreas Norlén steg fram och pratade om vår exklusiva frihet, bevarandet av demokratin och att inget får tas för givet. Demokrati är krävande, men en förutsättning för utveckling av ett samhälle. Dock behövs engagemang och delaktighet i synnerhet i dessa tider när ytterligheterna ställs mot varandra.

Seriöst och finstämt var det även från dragduon Tjorven & Lillan, aktuella för sin satsning att i full drag guida barn mellan 5-7 år på Dramaten. Utmanande för vissa och befriande för andra. I likhet med Dragqueens som läser sagor har initiativet ifrågasatts och kommentarer i sociala medier har varit homofoba och hotande. Från den kristna högern ses Drag som en sexuell invit och man vill förhindra att barn utsätts för detta. Björn Söder (SD) har varit särskilt aktiv på Twitter med kräk-emojis och uppmuntrat sina lokala partibröder att vidta kommunala åtgärder.

Man behöver inte skriva att vänsterliberalerna är bra sjuka som vill dra in vuxnas sexuella läggningar inför våra småbarn och sexualisera dessa. Deras kommentarer talar sitt tydliga språk. Hoppas bara att de inte själva är föräldrar för då borde samhället ingripa, twittrade Björn Söder 3 november 2022.

– Jag tycker det är absurt. Att säga att drag är farligt för barn är som att säga att teater är farligt, eller att musik skulle vara farligt, säger Per Öhagen, Tjorven i duon Tjorven & Lillan. Den andra halvan av duon Razmus Nyström tillägger: – Av det jag sett av barn som möter drag så finns det en direkthet som inte finns hos vuxna. Barn ser det som är utan att värdera. Värderingen görs av de vuxna.

Intervjun gjordes av Caroline Lindroth och Rasmus Thunberg Grosin för webbmagasinet Läget 1 maj i år och jag håller med. Framförallt tycker jag att fokuseringen på sex är överdriven och missvisande. Alla måste få kunna uttrycka sin passion och klä sig utmanande utan att det ska innebära en risk och utan att förnedras. Kanske borde vi vara mer oroliga för att ge barn förlegade könsideal, binärt tänkande och farliga uppdelningar i vi och dem. Ta del av Tjorven och Lillans hela invigningstal på QX.

Mingel, dans och uppträdanden från scenen

Kvällen fram till midnatt blandades med musik av duktiga DJs i Champagnebaren och framträdande av gästande artister på stora scenen. DJ Pamela, Pamela Leal Viñals, hade tillsammans med DJ Berhard samlat ihop ett imponerande gäng av kompetenta DJs som verkligen fick det att koka på den lilla yta som utgör Champagnebaren.

– Vi har plockat ihop nya och gamla ansikten för att få en mix av bekanta ansikten som är bögar, lesbiska och allt däremellan. Alla har spelat på Stockholmsklubbar genom åren och är bekanta ansikten, berättade duon för QX i en intervju med Ronny. Ta del av hela listan med de 17 DJs som förgyllde kvällarna i Champagnebaren.

Alla var jätteduktiga och genom variation i ålder och erfarenhet passade sammansättningen utmärkt till ett 25-årsjubileum. Onsdagens gästspel av DJ Niki imponerade mest på mig trots allt. Ung, queer och med ett känsligt öra mot rälsen (dansgolvet). Bilden nedan från vänster DJ Berhard, DJ Pamela och DJ Christer Broman.

Från stora scenen stod Emil Almén och Clara Henry för presentationerna. Det bjöds på lite lättsam och charmig humor där de återkom till det faktum att båda är vita cis-personer med uppdrag att leda en gigantisk gay-gala, om så endast för en kväll. Ett sätt att avdramatisera uppdelningen i vi och dem och skapa tillsammans, för det är ändå tillsammans vi måste kämpa mot trångsyntheten och hatet, och visa omvärlden This is Sweden.

Bland design, konst, föreningar och politiska partier

Förutom barer, foodtrucks och restauranger bjöd Pride Park som vanligt på en uppsjö av initiativ från olika entreprenörer och organisationer, som passade på att synas i regnbågens alla färger. Svenska kyrkan och de flesta av riksdagens partier fanns på plats och QX hade i vanligt ordning dukat upp ett smörgåsbord av fest- och regnbågsprylar. I konstnärstältet hittade jag den spännande konstnären Emilia Lindberg, som tillsammans med några konstnärsvänner gärna poserade framför kameran. Emilia har varit med i Unikaboxen tidigare och förra året gjorde jag ett litet porträtt av denna uttrycksfulla arbetsmyra med bred repertoar. Ett exempel på bredden; när Smash Into Pieces deltog i Mello i år var det rockern Emilia som låg bakom scenkläderna.

Bilden ovan är från det populära tältet med queer-pop-kläder från designern Jannike Sommar. På bilden är det Renata Souto som poserar. Jannike och Renata är sedan några år gifta och bor i Paris. Bilden nedan från vänster konstnärerna Alexandra Jöraas Skog, Helena Olausson och Emilia Lindberg.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023