© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Dags att bekänna färg

Fredagen i Parken inleddes med den obligatoriska Partiledarutfrågningen ledd och arrangerad av RFSL. Regnet öste stundtals ner och skaran som samlats framför stora scenen var begränsad till de närmaste. Vi journalister och fotografer fick inte komma i närheten. Polis och Säpo hade tagit över scendiket. Någon riktig debatt blev det aldrig och de väna orden och löftena från respektive partiledare gav sken av inkludering och acceptans, samtidigt som tonen var lite förminskande; vi har väl större problem att hantera, eller hur?

Torrt och ganska intetsägande i motsatts till vädret som verkligen förändrade tillvaron i Parken. Faktiskt inte bara negativt, utan det gav oss andra möjligheter. I de tält vi samlades i för att hålla oss torra fick vi tid till lite djupare samtal. I Konstnärstältet bjöds det bland annat på erfarenheter från olika Pridefestivaler runt om i landet, när arrangörer samtalade tillsammans med regnbågskonsulterna från Lights Event, som varit och är inblandade i en rad regnbågsevent. Vi bytte visitkort och Christian Gerdes från Lights Event presenterade mig och Unikaboxen för dem som inte redan visste vem jag var. Här träffade jag också Fredy Samuel Lund aka Fredy Clue. Projektledaren bakom Bäckadräkten - en ickebinär folkdräkt. Se bild nedan. För mer bilder se @fredyclue på Instagram.

I ett annat tält höll High On Love till och visade upp olika typer av hjälpmedel för sexuell stimulans. Förutom ett trevligt bemötande av personalen träffade jag en mogen kvinna i min ålder som höll i en stor låda med någonting spännande i. Jag frågade vad hon hade hittat.

- Jo det ska jag berätta, sa hon. - Detta är en fjärrstyrd vibrator som jag och min man kan ha lite extra roligt med. Vi har provat en liknande förrut, men den här har en mer avancerad teknik som gör att du kan styra vibratorn med mobilen via en app på distans. Det är så spännande och livet är alldeles för kort för att inte utnyttja och utforska alla vägar till njutning.

Samtalet skapade insikter kring livet och hur vi lätt hamnar fel. För mycket fokus på tjafs och oväsentligheter istället för att njuta av det som fungerar. Vi behöver för den skull inte sluta protestera mot orättvisor och säga ifrån när någon behandlas illa, men jag är min egen lyckas smed trots allt. Det är mina val som avgör i slutändan hur jag utnyttjar gåvan jag fått, livet.

Ingen är som alla andra

Tillsammans med tvillingarna Fredrik och William blev det aldrig tråkigt. Deras flexibla filmteam växte och nya assistenter presenterades löpande. I väntan på de planerade uppdragen från scenen höll de hov i ett av öltälten och där kunde vad som helst hända.

Med risk för att provocera regnbågsrörelsen och kampen för att hbtqi-personer ska accepteras och jämställas juridiskt i samhället vill jag gärna höja ribban och skapa en förståelse för nödvändigheten att acceptera alla människor. För mig trots min heterosexuella läggning är Pride och vad Pride visualiserar en kärleksförklaring till människan och människors olika uttryck.

Det finns inte två likadana människor, även om vi gärna vill gruppera och skapa mallar för hur vi ska vara och se ut för att passa in. Enäggstvillingarna Fredrik och William är ett talande exempel på två vid första anblicken närmast exakta kopior. Jag kunde till en början inte skilja dem åt, men det tog inte många dagar förrän individen under skalet började skapa igenkänningsfaktorer på ytan, som gjorde det ganska lätt att se skillnaden.

Synsättet att acceptera att vi alla är olika underlättar egentligen gemensamma mål och kollektiva framgångar, men kräver att vi vidgar vyn och tar hänsyn till helheten och inte bara en snäv majoritet. Vi behöver sannolikt se över hur vi mäter framgång och inte bara frottera oss i utvald och anpassad statistik. Statistik över psykisk ohälsa och självmordsstatistiken bland unga göms ofta undan, men är en ganska bra termometer på om samhället lyckats eller ej. Varför ökar självmorden bland unga (15-24 år) varje år med en procent? Karolinska Institutet för statistik, men det räcker inte med att synliggöra detta. Jag säger inte att lösningen på problemet är ett mer inkluderande ramverk som ger stöd redan från tidig ålder att vi alla behövs och ingen ska behöva bli utesluten, men det går heller inte att lösa detta med en begränsad asylinvandring och sänkta skatter. Vi behöver ta ett kollektivt ansvar och göra någonting tillsammans.

Admira Thunderpussy

En av våra mest begåvade drugor Admira Thunderpussy var kvällens värdinna som tillsammans med Gunn Lundemo hade satt ihop ett späckat program som de presenterade som; Glamspäck, a fabulous night of glamorous gender expression.

En show lite utöver det vanliga som verkligen lekte med våra könsnormer och hemliga lustar. En hel del Burlesque där några av landets främsta artister bjöd på sex och naket inom ramen för det glamorösa i linje med konstformen. De senaste åren har genren verkligen fått en renässans i Europa och är mer aktuell än någonsin. Den Svenska Burlesquescenen och Stockholm Burlesque Festival firar tio år i år, med en rad olika arrangemang.

Bakom Stockholm Burlesque Festival står Bichard Studios som drivs av paret John-Paul Bichard och  Fräulein Frauke. Och självklart var Fräulein Frauke - The Saucy Songbird, medverkande på scenen. Inte första gången hon intog scenen i Pride Park utan ett känt återseende för alla i publiken som varit med förr. Cabaret, Varieté och Vaudeville med inslag av Burlesque har alltid varit inkluderande och haft sina egna ramar för det tillåtna. På senare år har detta förtydligats genom begrepp som Boylesque och Queerlesque för att ytterligare öppna upp och bjuda in till denna fantastiska värld av flärd, humor och kärlek.

Discotoner från Imaa Queen och Kubix

Imaa Queen och Kubix aka Kuba Jasiecki framförde sin singel Naked. Kuba förklarade i QX redan i maj, när låten släpptes på Spotify, att Kubix inte är Drag: – Nej. KUBiX är inte drag, även om peruken och sminket sitter på. Jag är en discodiva i hjärtat och KUBiX är bara en ännu mer glittrig version av mig. Däremot inspirerade dragvärlden mig att skriva texten till vår låt, och melodin komponerades av min engelske vän – Michael Casey. 17 juni hade videon premiär på You Tube.

 

 

Tove Styrke imponerade

På Pride scenen kom hon verkligen ut så som vi aldrig sett henne förut. I juni hade hon släppt sitt fjärde album, hennes råaste hittills. En snygg frigörelse som spretar lite väl mycket ibland, tyckte Aftonbladet. Det jag kan konstatera är att mycket har hänt Umeå-tjejen som via Idol 2009 tog sig till de riktigt stora scenerna där hon turnérat med både Katy Perry och Lorde. Kvällens framförande tillsammans med Miss Tobi blev fredagens höjdpunkt - snyggt, sexigt och befriande farligt från denna öppet lesbiska storstjärna.

 

get more from Stockholm Pride Week on unikaboxen.net

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022