© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020

2020 började bra

Ett jubileumsår på många sätt. Grabben tar studenten och fyller tjugo, jag fyller sextio och världen går in i ett nytt decenium; det nya 20-talet. Det lät bra och Unikaboxen hade kalendern full med bokningar till alla möjliga spännande event, festivaler och happenings. I början av mars förändrades läget radikalt.

Allt började medan vi i Sverige firade Jul och Nyår. I slutet av januari gick de Kinesiska myndigheterna ut med en rapport av den analys som gjorts av de första 41 konstaterade behandlade fallen av det nya hittills okända viruset COVID-19, från sjukhuset i Wuhan. Samtidigt kablades det ut en DNA-profil av viruset för att forskare världen runt skulle kunna börja laborera med ett vaccin. Informationen nådde Sverige och Folkhälsomyndigheten. Då hette det:

Risken för att smittan sprids bland befolkningen i Sverige är mycket liten, men vid misstanke ska alltid sjukvården kontaktas.

Under torsdagen den 30 januari höll WHO ett krismöte där man bedömde att utbrottet av det nya coronaviruset 2019-nCoV kräver samordnade åtgärder internationellt. Under mötet beslutade man även att klassa utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa. Beslutet att klassa utbrottet som Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) innebär bland annat att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer till världens länder. Fortfarande var detta ett lokalt problem för gemene man här hemma. Vi såg bilder från Kina och hur de jobbade för att begränsa smittspridning, men att det skulle påverka oss fanns inte på kartan. SAS ställde in avgångar till Kina och det förbereddes för en evakuering av Svenskar i regionen.

Efter sportloven förändrades läget här hemma

Sportlovslediga Svenskar i Alperna kände ingen oro* trots att Italienska myndigheter då upprättat så kallade röda zoner i norra Italien. Vid Stockholms sportlovsvecka V9 var Italien det land efter Kina som drabbats värst av Coronaviruset. 400 italienare hade smittats och ett dussin dött. Nu börjar också de första smittade fallen i Sverige registreras.

*enligt Emanuel Sidea som rapporterade från Zermatt för Fokus.se den 27 februari 2020

Onsdag 11 mars beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att coronavirusets utbrott ska klassas som en pandemi. Det är samma status som Spanska sjukan, Asiaten, Hongkong-influensan och den så kallade svininfluensan har haft.

– Vi är allvarligt oroliga över de alarmerande nivåerna dels av spridningen och svårighetsgraden, dels av passiviteten, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i Genève, skriver TT.

16 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten alla i Stockholmsregionen som kan att arbeta hemifrån. Vi har nu en inhemsk spridning och det är inte bara hemvändande resenärer från drabbade regioner som smittar.

Folkhälsomyndighetens statistik från den 22 mars (diagram till höger) visar att av de hittills 1 906 då smittade i Sverige är 767 smittade i landet, 463 i Italien och 246 i Österrike. 315 vet inte.

Hårt slag för globaliseringen

Festen verkar nu vara över och varje land ser över sina gränser. Nu är det inte bara flyktingströmmen som måste motas. Globaliseringen har inneburit en frihet för företag och människor att använda hela klotet. Efter murens fall och Sovjetunionens kollaps öppnades en helt ny värld. En öppenhet som förändrat förutsättningarna för alla. För många har det betytt fördelar för andra som drabbats av konkurrens från så kallade låglöneländer har det betytt arbetslöshet och nedlagda fabriker. Belastningen på miljön har ökat när varor skeppas över hela världen och en våg av missnöje har polariserats i en rad nationalistiska och populistiska partier och rörelser i land efter land. Företrädarna för dessa har vunnit mark genom att se och bekräfta de som blivit missgynnade. I flera länder har detta lett till en ny politisk agenda där globaliseringen ifrågasätts och inhemsk produktion beskyddas genom skärpta handelstullar. USA med Trump är ett exempel. Nuvarande pandemi gör det inte lättare att försvara öppna gränser och fri handel. COVID-19 utnyttjade elakt situationen. När Asiaten drabbade världen 1957 eller Hong Kong influensan kom 1968 var förutsättningarna en annan. Det tog enligt Torbjörn Nilsson på Expressen, sex månader för Asiaten att sprida sig till Sverige:

Corona gjorde samma resa på veckor. Och det är viss skillnad för ett litet land att ha veckor i stället för månader på sig att förbereda, ställa om och skala upp. Människors rörlighet, människors vanor att resa och arbeta i andra länder, människors nyfikenhet och glädje i att upptäcka och se, att träffa andra människor; allt det förändrar ett samhälles motståndskraft mot pandemier, säger han vidare i sin artikel publicerad 12 mars 2020.

I vårt land har vi Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, som gärna utnyttjar situationen för att föra fram sitt partis budskap. Som det ser ut nu blir det svårt att motivera öppna gränser när den politiska mittfåran rör sig åt höger och visionerna byts ut mot populistiska beslut för att säkra opinionssiffrorna.

– De politiska beslut som vi fattar idag avgör hur det ser ut i vårt land om ett år, kanske resten av det här decenniet. Vid sidan av det här med att bromsa smittspridningen och skydda riskgrupper, så måste vi också politiskt på allvar börja hantera frågan om hur vi långsiktigt klarar att behålla vårt samhälle. För det är väldigt mycket som står på spel nu och det är väldigt kraftfulla politiska beslut som måste fattas för att vi ska landa så mjukt som möjligt, sa Jimmie Åkesson i den You Tube video som publicerades kort efter Stadsministerns tal till nationen den 22 mars 2020.

DN skriver i en artikel publicerad den 26 mars 2020: Högerextrem ideologi får alltmer spridning. Risken ökar därför för att individer kan inspireras till attentat eller grova våldsbrott, skriver Säkerhetspolisen i sin årsrapport. Årsrapporten beskriver också enligt artikeln att; Globaliseringen, digitaliseringen och oförutsägbarheten i Sverige utgör ett ökat och mer komplext cyberhot, som kan ”få allvarliga konsekvenser för samhällets funktionalitet”. Just nu är oförutsägbarheten som störst och samhället skört på grund av nuvarande omständigheter. Grupper som redan innan Coronautbrottet verkat för söndring och splittring kan nu få större genomslag både för sina idéer och eventuella handlingar. Något vi alla bör vara uppmärksamma på.

Bara att bita i det sura äpplet

Det är ingen idé att bli bitter utan det gäller att försöka tänka klart. Ok det är en katastrof, men är det en katastrof för mig? Vi måste försöka att sätta vad som nu händer i rimlig relation till den egna verkligheten. Om jag missar en konsert eller inte får njuta Eurovision Song Contest är det en katastrof för mig? Det är jäkligt trist men katastrof - Nej!

Det som är katastrof är att människor dör och läget är allvarligt. Allvarligt i hela världen. Forskare vid Johns Hopkins-universitetet har skapat ett webbverktyg som on-line visar situationen i världen just nu, men det är inte bara viruset i sig som skapar problem. De nödvändiga eller ibland kanske onödiga åtgärder som regeringar runt om i världen beslutar, för att hejda smittspridningen och plana ut kurvan, så att sjukvården ska ha en rimlig chans att fungera för dem som behöver, har också en negativ effekt. Stora företag varslar och stänger ner fabriker, mindre företag riskerar att gå omkull och för många anställda utan fast anställning i servicesektorn innebär det avsked och utebliven inkomst utan rätt till A-kassa.

I dessa dagar är det lätt att bli bitter, men också synisk. Lätt att hitta syndabockar och skylla katastrofen på en dålig matkultur i Kina och globaliseringens negativa konsekvenser. I mellanmjölkens land Sverige, med en tradition av måttfullhet och sans, fortsätter vi envist att hävda individens ansvar och att vi i svåra tider måste mobilisera kollektivets krafter för att ta oss igenom krisen, inte begränsa den. Detta ställer naturligtvis enorma krav på varje individ, särskilt i det nya Sverige, som förändrats en hel del sedan Per Albin Hansson höll sitt tal till nationen när Tyskarna gick över gränsen till Polen 1 september 1939. Men andemeningen är den samma då som nu, var en svenske:

-Och så till sist en ny maning till lugn och tillförsikt till våra goda möjligheter att hålla oss utanför kriget och att bemästra svårigheterna, till lojalitet och solidaritet! Varen svenske, även i dessa stycken!

Vi befinner oss i krig, men den här gången är det ingen främmande makt som hotar. Det är ett osynligt virus och vi kan inte hålla oss utanför, men att bete sig som svenske som Per Albin sa 1939 är inte lika lätt nu som då. I Stockholmsområdet ökar både antalet smittade och döda. Inte bara bland de äldre och de traditionella riskgrupperna. Svensksomalier i Järvaområdet har till exempel blivit en riskgrupp efter SVT:s inslag den 23 mars.

Minst sex av de 15 som dött av coronaviruset i Stockholmsområdet är svensksomalier

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed styrelseledamot i Svensksomaliska läkarföreningen i artikeln på SVT Nyheter från 23 mars 2020.

Allt detta tjat om utsatta områden har blivit lite av en jargong. Det är väl ändå så att det är människorna som är mer utsatta än själva området. Rapparen Cherrie sätter fingret på det i en annan intervju med DN 24 mars:

– Jag tror inte att folk ute i förorterna har förstått hur allvarligt det här är, säger hon. Nyheten om att Svensksomalier drabbats hårt i Stockholmsområdet har fått flera svenska rappare att gå ut i sociala medier och informera sina följare om coronaviruset. Den 28-åriga artisten Cherrie, eller Sheridan Hersi som hon egentligen heter växte upp i Rinkeby och har sina rötter i Somalia. 

– Jag blev helt ställd när jag hörde nyheten i går. Jag tror inte att folk ute i förorterna har förstått hur allvarligt det här är. Det var därför jag kände att jag behövde säga något. Jag har många yngre somaliska följare som i sin tur kan informera sina föräldrar och släktingar, som kanske inte själva följer nyheterna eller ens kan svenska, säger hon till tidningen.

 

Vi är uppfinningsrika och lagar efter läge

I relation till att människor dör känns det lite futtigt att prata ekonomi, men ekonomiska kriser kan också orsaka lidande och att folk dör. En balansakt på en skarpslipad knivsegg. Hur långt ska politikerna gå. I andra länder råder utegångsförbud och gränser stängs, men inskräkningar i människors rörelsefrihet leder till uteblivna intäkter och hela livsverk som går upp i rök.

Det är ändå fantastiskt vad som händer med vissa personer när det krisar. Istället för att deppa ihop och bara se hinder finns det runt om i Sverige initiativ för att hjälpa och stötta. Nätet är faktiskt fullt av goda idéer som visar att vi kommer att klara av detta och att det finns en tid efter Corona.

Eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter och undvika folksamlingar erbjuder Sölvesborgs kommun i samarbete med Coop Sölvesborg, ICA Supermarket Sölvesborg, Matöppet i Hällevik och Extra Mjällby Stormarknad en hemkörningstjänst av dagligvaror till sina äldre invånare och andra medborgare som tillhör riskgrupper. Alla hushåll med minst en person över 70 år eller i en riskgrupp ska kunna köpa hem dagligvaror utan att själva utsätta sig för risk genom att besöka affären. Kommunen kör hem de varor som affären plockat ihop åt dig. Du betalar endast för de varor du köper.

Pär Stenhammar, frontfigur i glädjeorkestern Louisiana Avenue anordnar fredagen den 27 mars en stödgala för underhållningsbranschen, Man måste få lira. Initiativet är ett samarbete med Cirkus, Scenteknik och Ticketmaster. Mottot är att visa att kultur och musik alltid kommer att leva - oavsett utmaningar. Det blir en unik konsert med Louisiana Avenue som kommer att livesändas från Cirkus på Djurgården. Konserten framförs utan publik på plats men hela världen bjuds istället in för att få ta del av denna maxade upplevelse via Louisiana Avenues Facebooksida.

Sändningarna startar 11:30. Biljetter köps på Ticketmaster och du kan själv välja priset från 50 kr till 10 000 kr. 50 procent av de insamlade pengarna går oavkortat till Musikerförbundets krisfond.

-Som musiker är vi ju otroligt påverkade av den olyckliga situationen med Coronapandemin och det är många branscher inom underhållningsindustrin som går på tomgång. Då såg vi tillfället att gå samman och gemensamt hitta nya vägar till uttryck och samtidigt hjälpa andra musiker i en kärv tid. Musiken kan aldrig tämjas. Man måste få lira, förklarar Pär. Bilden ovan på Pär med bandet är från en fantastisk konsert på Fashing 2019.

Caroline Asplund är en av initiativtagarna till FoKo-Art To Go. Ett galleri utan fast adress som stöttar mindre kända konstnärer och konstnärer som har svårt att nå ut via etablerade gallerier. Onsdag den 25 mars var jag och Unikaboxen inbjudna till vernissage, något jag verkligen sett fram emot. Förstod att det kunde bli tufft då myndigheterna förbjudit folksamlingar på 500 personer eller mer.

Förra året hade jag nöjet att träffa denna järnlady som blivit en sorts protegé för nya konstnärer. Och visst levde hon upp till sitt rykte. Istället för att ställa in skapades We adapt - vårens Art To Go flyttar in på nätet!

Ett virtuellt vernissage och utställning via arttogostore.se med original till salu i alla tekniker och stilar i fantastiska digitala konstsalar. Precis som vanligt men nytt! Utställningen pågår från den 25 mars till 5 april och jag hoppas verkligen att det går bra. Vernissaget blev naturligtvis inte lika spännande för mig som fotograf, men vilken handlingskraft att på kort tid ställa om och rädda situationen för en mängd konstnärer som annars stått helt utan publik och presumtiva köpare.

Olika budskap

De verklighetsfrämmande budskapen från reklampelare och i TV känns än mer naiva och kontrastrerar skarpt mot rapporter om smittade och antal döda. Vissa blir nästan provocerande då de visar upp en vision av läget innan Corona samtidigt som de lika gärna kan inge hopp och visa vad som väntar efter vi tagit oss igenom detta. Är glaset halvfullt eller halvtomt är förvisso en inställningsfråga. Armand Duplantis, en av våra OS-medaljhopp, gjorde den reflektionen nyligen i TV när han intervjuades i samband med beskedet om att OS i Tokyo ställs in i sommar och flyttas till 2021. För honom är glaset definitivt halvfullt. Beskedet om att ställa in OS visar tydligt på allvaret och det avbrott i vardagen som COVID-19 orsakat för hela mänskligheten. Endast världskrigen har lett fram till så dramatiska beslut tidigare. Att ställa in ett OS är ett budskap som förstås av alla. Inte bara sportintresserade.

Hjulen spinner vidare

I vissa kretsar löper livet på nästan som vanligt och människor fortsätter att ge uttryck för det de brinner för. Unikaboxens motto, en guide till allt kul i livet kan kännas lite missvisande idag och för det här reportaget, men samtidigt är det viktigt att glädjen och livslustan lyfts fram. Det tror jag är särskilt viktigt i svåra tider. På min vandring i ett nedmonterat Stockholm, som går på halvfart, mötte jag ändå människor som delade med sig av sitt liv och sina tankar kring krisen. Vi har ett behov av att mötas och nu när virusets framfart begränsar oss sätter vi ett ännu större värde på de möten som blir möjliga. Ute i Snösätra var aktiviteten hög och många sprejkonstnärer var på plats. Någon påverkan på grund av rådande läge varken syntes eller var något som nämndes. Här ute är oron större kring vad som kommer att hända när hela detta område ska jämnas med marken och ge plats åt bostäder och kommersiella lokaler.

-Det blir väl sista remake i vår, sen river de hela skiten, sa en av konstnärerna som kallar sig för arok_stockholm på Instagram. Det han menar med remake är den årliga festivalen när alla murar målas över för att ge plats åt nya konstverk av nya konstnärer, Spring Beast.

Vid Stureplan träffade jag några andra entusiaster som demonstrerade sitt intresse för Italienska sportbilar. De vrålande motorerna signalerade ett budskap till Stockholmarna som jag tolkade som, Ge inte upp det här ska vi klara av!

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020