© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Första Comic Con arrangerades 2013, men redan året innan besökte jag Gamex på Kistamässan och fick mersmak, men det skulle dröja ända till 2017 innan det blev en tradition för mig och familjen att besöka Comic Con Stockholm varje år i slutet av höstlovet. Årets mässa blev den sjätte i ordningen, eftersom pandemin förhindrade alla större sammankomster 2020. Alla reportagen hittar du under Subkulturer här på Unikaboxen.

Comic Con har fortfarande kvar sin kraft att attrahera mig, men har sedan 2022 fått konkurrens. NärCon i Linköping slår allt som rör Cosplay i Scandinavien. Skillnaden är markant och där står de engagerade utövarna i centrum på ett helt annat sätt. Här är det de stora spel- och filmbolagen som skapar agendan. Det behöver absolut inte vara fel, men jag hade hoppats på lite mer av allt ett år som detta. Nu kan brister i mitt egna engagemang bidra till en lite negativ recension. Jag hade nämligen inte möjlighet att delta alla tre dagarna på grund av krock i kalendern. Upplevelserna från sommarens fantastiska NärCon Sommar 2023 kan givetvis också påverka bedömningen. Det är ändå alltid roligt att träffas och ta del av varandras berättelser. Över 44 000 besökare imponerar och flytten till Älvsjömässan var ett lyckokast. Kistamässan upplevde jag ibland som lite för liten.

Fredagen bjöd också på cosplaytävlingar i Victoriasalen. Den tionde biljetten till Cosplay-SM 2024 skulle delas ut till en värdig vinnare. Sam Anlér var på plats och presenterade kombatanterna. Lite längre ner kan du läsa en fin krönika av honom, skaparen av
NärCon.
På scenen presenterades allt från nybörjare till de absolut bästa i genren. Ett mäktigt och omfattande arrangemang.

< Länk till separat reportage>

Bidrar genren till objektifiering av unga kvinnor?

Genom åren har det höjts en hel del röster kring att denna subkultur utnyttjar unga kvinnor, att det tafsas under konventen och att det görs sexuella anspelningar i kommentarsfälten i våra sociala kanaler, som sårar, marginaliserar och förlöjligar. 2016, året efter att Cosplay fick en bredare publik genom SVTs livesändning av Cosplay-SM 2015, publicerade fria.nu en artikel med rubriken; Nu lyfts problemen inom cosplay. Problemen är 2023 fortfarande tämligen generella och berör samhället i stort. Det är min uppfattning. Att tjejer som sysslar med Cosplay skulle vara särskilt drabbade håller jag inte med om, däremot är alla rörelser som bryter mot SIS-normen och bejakar mer individuella, icke-manliga uttrycksformer skrämmande. Något som alltför ofta resulterar i sexism och nedvärderande kommentarer. Vill du djupdyka i ämnet gjorde Malin Brugge Arelund & Sofie Gustafsson en studie 2021 som fick det kontroversiella namnet Bland horor och troll? Studien från Lunds Universitet tar fasta på begreppen E-girls, subkulturer, medialisering, estetik, uppmärksamhet och självsexualisering. En spännande och avslöjande läsning.

När jag besöker ett Cosplay convent med min kamera söker jag naturligtvis intressanta objekt och när jag publicerar bilderna bidrar jag till någon form av objektifiering, men jag hoppas innerligt att mina bilder ska ses som porträtt av spännande människor som frivilligt och innerligt vill synas. För mig måste det finnas en symbios, en samverkan på något sätt. Annars blir bilden platt och intetsägande. Kärleken till människan och dess olika uttrycksformer hoppas jag syns och känns i mina reportage.

Krönika: En färgsprakande subkulturs väg mot erkännande

Ungdomars kulturuttryck formar samhället, men möter ibland fördomar och okunskap.
NärCons grundare Sam Anlér reflekterar utifrån fenomenet cosplay.

Känner du till cosplay? Det var en relativt okänd kulturform tills de svenska mästerskapen sändes i SVT år 2015. Samma år blev cosplay ett av svenskans nyord, men fortfarande syns och hörs kulturformen rätt lite i kontrast till antalet utövare. Bara på festivalen NärCon samlas varje år över 12 000 deltagare varav mer än hälften av dem cosplayar. Vem avgör vad som blir erkänt och får ta plats i det allmänna rummet? Vad gör att pressen lyfter det som händer inom olika kulturuttryck? Vilken typ av kultur får stöd och erkännande? Och vilken lämnas i skuggorna?

När jag växte upp var jag en klassisk nörd. Jag gillade allt från tv-spel och rollspel till anime och manga. Om jag hade försökt prata med klasskamraterna om cosplay hade det nog setts som märkligt. I arbetet med spel- och cosplayfestivalen NärCon har jag så många gånger fått förklara vad cosplay är.
Så om du, kära läsare, har missat detta fenomen kan jag göra det igen.

Cosplay är ett japanskt teleskopord (コスプレ, kosupure) från engelskans costume play, myntat av Nobuyuki Takahashi efter att han sett fans utklädda till olika karaktärer från populärkulturen på den japanska seriemässan Comiket 1983 och Worldcon i Los Angeles 1984. Idag är det ett brett begrepp för en hobby och kultur som innefattar många olika delar. För många är hantverket av dräkter, i form av t.ex. textilarbete, modellering och metallurgi, viktigt. Vissa deltar i uppträdanden och tävlingar där de återskapar scener från, eller gör egna tolkningar av, populärkulturen. Andra cosplayar för att visa sin kärlek till en karaktär eller verk. På NärCon möts tusentals cosplayare för att lära sig mer, tävla och umgås i dräkt.

Sådär, nu har du fått en bild av vad cosplay är. Men, varför kände du inte till det tidigare? Är det för få som cosplayar? Är det en nymodighet som inte funnits tillräckligt länge? Kan det ha att göra med vad som var populärt när nuvarande beslutsfattare var unga?

Det är tydligt att cosplay blivit mer erkänt under de senaste åren. Trots det finns fortfarande fördomar om intresset. Cosplay ses av många inte som en seriös kultur utan snarare infantil. Fördomar grundar sig många gånger i okunskap; ofta målas en icke representativ bild upp där cosplay snarare likställs med maskerad, jippo eller ett jagande efter att fylla bekräftelsebehov. Varför är det så? Min teori är att det till stor del beror på vilka som utövar kulturen.

Ungas - och framför allt inte icke-mäns - kulturutövning tas sällan på allvar utan ses som banal och oseriös. Medelålderns kultur har högre status. Politiker och tjänstemän stöttar gärna, men i första hand den "seriösa" kulturen. Trots att ungdomars kultur formar framtidens samhälle.

Cosplay är en del av en subkultur som går ut på att gestalta och omtolka karaktärer och verk en uppskattar. Dessa kulturyttringar utövas i stor utsträckning av icke-män och har ganska låg status. Skriver du romaner ägnar du dig åt kreativt skrivande, skapar du nya berättelser utifrån en magiker i ett japanskt rollspel har du snöat in dig. Att forma skulpturer är konst, att böja termoplast till cosplay är konstigt. Att sätta upp en pjäs är dedikerat, att gestalta en animeserie tillsammans med sina vänner är töntigt.

Det har länge varit min dröm att det jag brinner för inte ska ses som konstigt. När vi är där vet jag inte. Men när en NärCon-besökare berättar vad den har gjort under sommaren ska hen inte behöva känna sig rädd. Istället ska hen stolt kunna berätta, utan att behöva förklara.


Sam Anlér,
Krönika på Kulturrådets hemsida 25 oktober 2021

Cosplayer Parade

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023