Oavsett om du kan leva på det som är din stora passion i livet eller har det som hobby är det viktigt med förebilder, nätverk och plattformar, som håller intresset vid liv och utvecklar dig som utövare. Normerna för vad som är positivt respektive negativt sätts tidigt i livet och som förälder blir det allt svårare att konkurrera med det mediala utbudet i alla tillgängliga kanaler som bara blir fler och fler. Därför är det viktigt med ett normkritiskt tankesätt i de initiativ som tas fram inom till exempel spelindustrin. Innovationer sprids snabbt när en succé påverkar marknaden och får de stora mediabolagen att ändra inriktning och synsätt. På kort tid har synen på kvinnliga karaktärer i spel och på film förändrats. Från en norm hämtad från porrindustrin där kvinnan endast hade ett dekorativt och sexistiskt syfte börjar allt fler producenter skapa kvinnliga karaktärer som aktivt deltar i handlingen och genom sitt agerande påverkar utgången. Från stenåldern till bronsåldern kan tyckas, men ändå ett gigantiskt steg som gör skillnad. Alla unga tjejer runt om i världen som tar del av detta, får en lite mer nyanserad spegelbild av sig själva, de möjligheter som faktiskt finns och vågar ta för sig på ett annat sätt. Förutsättningarna skiljer sig åt och beror på var i världen du föds. Gubbväldet dominerar fortfarande globalt och varje kil som kan slås in i detta massiva patriarkat måste uppmuntras, för att vi tillsammans ska kunna skapa en tryggare och roligare värld i fred och frihet.
Förändringen och att inkludera den mänskliga mångfalden gäller naturligtvis inte bara synen på kvinnan utan kanske i än högre grad synen på mannen och den traditionella mansrollen. Här på Nordsken är känslan så positiv att det är svårt att förstå att de finns några begränsande normer överhuvudtaget. I de samtal jag fick med både kvinnor och män på mässan fanns något gemensamt och förlösande - engagemanget.
Drakbyggaren Svjan-Tristan Köppe från Comic Con i Kista 2018. Då gick han estetiska programmet i Luleå och drömde om att få jobba med rekvisita och dräkter. Nu bara fyra år senare har han tillsammans med sin Pappa kommit väldigt nära sin dröm. Samarbetet med HBO där hans drake fick en roll i Game of Thrones öppnade dörrar och nu på Nordsken från stora scenen visade de en trailer från en egenproducerad filmidé där Svjan gjort alla dräkter och Pappan filmat. Nappar inte HBO på teasern är det säkert någon annan av de stora mediajättarna som gör det.
Marvel är ett ikoniskt företag eller numer ett så kallat mediafranchise, Marvel Cinematic Universe med ett fiktivt gemensamt universum, som är centrerat kring en filmserie av superhjältefilmer som är självständigt producerade av Marvel Studios och baserade på olika superhjältar. Samtliga skapade och ägda av seriebolaget Marvel Comics, där den legendariska serieskaparen, författaren, redaktören och förläggaren Stan Lee arbetade mellan åren 1939 fram till sin död 2018. Han skapade de ikoniska superhjältarna Hulken, Iron Man och Thor och tillsammans med serietecknarna på Marvel Comics skapades Spiderman, Captain America, X-men, Daredevil, Fantastic Four, Black Pather, Doctor Strange och Ant Man. I denna klassiska seriemiljö jobbar idag en Jämtländsk tjej, Maria Fröhlich, på bild nedan till vänster. Jag frågade henne hur hon hamnade där. Hon berättade då att det ikoniska förlaget kontaktat henne och frågat om hon ville teckna för dem. Helt fantastiskt. -Jag hade lagt upp lite på nätet och uppenbarligen blev de intresserade, sa hon. En annan kvinnlig serietecknare som jag träffade var Agnes Våhlund, som tillsammans med sin man Elias Våhlund gjorde reklam för sin gemensamma bok, Handbok för Superhjältar. Ett verk där Elias skrivit innehållet och Agnes stått för illustrationerna.
De tre herrarna i bildcollaget nedan ingår i intresseorganisationen swebrick.se, ett forum på nätet och en förening vars syfte är att främja LEGO-hobbyn i Sverige bland vuxna, som det heter i föreningens stadgar. Flera mastodontbyggen visades upp på mässan. The Great Hall of Hogwarts var ett av dessa imponerande byggen. Byggt av entusiasterna Stefan Johansson, som poserar nedan, och Emma Farm, som inte kunde delta. Blir du sugen på mer från dessa Legokonstnärer, följ dem på Instagram under psedonymerna @stej123 och @emmafarmbricks. Killen med ljusstaken och Coronaviruset heter Jonas Wide @widelego, en sann ambassadör för genren och den som först presenterade Swebrick och de fysiskt deltagande legoaktivisterna för mig. Tillsammans med Robert Lundmark @robert_lundmark_lego, som nedan poserar bredvid sin modell av stadskyrkan i Skellefteå, och hans personliga berättelse varför han blev beroende av dessa plastbitar, gav de mig en helt ny syn på Lego och konsten att hitta en sysselsättning vid sidan av familj och förvärvsarbete. Något som ger frid åt själen och stimulerar hjärnan. När Robert berättade om takplattorna till stadskyrkan och arbetet med att hitta rätt färg, som rätt skulle associera till ärgad koppar, förstod jag att dessa människor är speciella och enormt lösningsfokuserade.