© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2013

Freakshow eller manifestation?

Klart att många lockas till paraden för att få se något crazy och bli underhållen. Det gäller nog de flesta parader, karnevaler och demonstrationer. Ju mer du bjuder på dig själv desto mer får du tillbaka i form av uppmärksamhet och publik. Kanske något för första maj firandet att tänka på. Visst är det en show, men det är en show där alla som vill kan delta och köra sitt race. Budskapet är tydligt och blev än tydligare med årets devis; It is beautiful to be what you are.

Förberedelser inför startskottet

Jag kom ner till Götgatan ett par timmar innan det var dags att rulla igång paraden som startade vid Medborgarplatsen i år. Förberedelserna var i full gång och deltagarna som jag pratade med var förväntansfulla, men lite oroliga för vädret. Redan vid elva värmde solen ordentligt och man anade en mycket varm dag. Viktigt nu att inta en ordentlig frukost och dricka mycket både innan och under paraden för att orka fullfölja. Kroppsnära latexdräkter, high heels och heltäckande ansiktsmasker blev också en utmaning i den obarmhärtiga solen.

Polisen hade olika roller denna dag

- Egentligen inte, sa en polis jag pratade med. Vi har alla ett gemensamt mål en dag som denna och det är att göra den här dagen till en glad fest för alla. Säkerhet och ordning är viktig att upprätthålla under ett så här stort event och en huvuduppgift i polisarbetet, oavsett om du deltar i paraden eller står vid sidan av.

Från Somaliska Pirater till Fotbollsfans

Alla ska med, oavsett sexuell läggning, kön, intressen eller andra individuella preferenser. Respekt, tollerans och att alla är lika mycket värda är parollen, men deltagarna speglar också en personlig mognad; att våga ge sig hän och visa upp delar av sitt innersta.

Putin och homolagarna i Ryssland, ett återkommande tema i paraden

Över en halv miljon människor väntade troget och länge längs Paradvägen

...och så kom de tillslut

Sammantaget 105 ekipage med över 50 000* deltagare visade upp sig för närmare 600 000* jublande åskådare längs paradvägen, som sträckte sig från Medborgarplatsen till Pride Park på Östermalms IP.

*som vanligt går siffrorna i sär, men oavsett, är detta det evenemang som lockar flest människor i Sverige en solig sommardag.

Kärlek och glädje!

Mina bilder är ett försök till att återskapa den känsla jag hade där och då. Min förhoppning är att den kärlek, glädje och hoppfullhet jag kände tillsammans med alla åskådare och paraddeltagare märks i mina bilder och att alla som hamnat i mitt lilla reportage känner en stolthet över att få vara med.

Rysslands sak är vår!

UNIKABOXEN i Paraden!

För första gången deltog jag själv i paraden. Inte organiserat utan jag hoppade mellan ekipagen en kort sträcka, men kände ändå att jag deltog på ett lite mer engagerat sätt än att bara stå vid sidan om och titta (fota).

Tack till alla goa människor som poserade framför min kamera!

Keep that crazy feeling and stay tuned at UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2013