© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

I en kinky del av Pride Park

Kinkykvarteret var en ny egen del av årets Pride Park, med bevakat insläpp, åldergräns och särskilda restriktioner när det gäller fotografering. Fetischklubben SLM, Scandinavian Leather Men och kulturföreningen Dekadance är initiativtagarna och huvudarrangörerna som länge tjatat på ledningen för Stockholm Pride och lobbat för att få tillstånd ett eget kvarter i Pride Park. Kinkykvarteret gjorde årets Pride Park extra spännande med aktiviteter och performance som till och med konkurerade med stora scenens utbud.

Ett alternativt Almedalen

Pride Park har blivit en viktig politisk arena, ett sorts alternativt Almedalen, där kända politiker visar upp sig och sin frigjorda övertygelse, att mänskliga rättigheter är något att värna om, i synnerhet när det är valår. Så förutom skattjakt i bollhavet hos Björn Borg, tävling i konsten att trä på en kondom och mötena med alla sköna besökare spenderade jag en hel del tid bland de politiska tälten, där jag samspråkade med representanter för de politiska partierna.

Årets tema Vardagen

Visst vi behöver alla ett lite mer normkritiskt beteende i vardagen. En mer tillåtande attityd i kombination med ett ifrågasättande av de egna förutfattade meningarna, uppbackat av en skyddande lagstiftning som stöttar allas lika värde, men som så mycket annat handlar det om pengar. Har vi råd att anpassa och skapa utrymme för mer öppna och individuella lösningar inom vård, skola, hem och fritid.

Om vi utgår ifrån att alla människor ska ha samma människovärde, men att värdet på varje människa är unikt och styrt av sammanhanget, relationen och så vidare, borde likabehandlingsprincipen leda till en särbehandling av varje individ utifrån personliga förutsättningar. De egna ekonomiska resurserna styr idag, i de flesta fall, kvaliteten på denna särbehandling och i hur hög grad individen kan sticka ut och vara anorlunda.

Vardagen för de flesta handlar om anpassning. Att anpassa de egna resurserna efter normerna för ett lyckligt liv; rik och frisk. Stockholm Pride skapar under några sommardagar varje år en frizon bort från vardagens anpassning och det är kanske just i den frizonen vi alla kan ifrågasätta vår egen vardag och hitta vägar in för lite Pride i våra egna individuella livspussel.

Det är just vardagsmänniskan bakom masken som egentligen intresserar mig, även om de som visar upp en läcker och spännande fasad kanske får störst utrymme visuellt. Vad vore dessa reportage utan alla dessa förtjusande modeller. Ett stort tack till alla ni som bjöd på er själva och delade era personliga erfarenheter med mig under årets Stockholm Pride.

Peer Rope Stockholm

Peer Rope Stockholm är en mötesplats för de som är intresserade av rep och shibari. Det japanska begreppet shibari sammarfattar handlingen att binda oavsett om det gäller skosnören, presenter, bonsai eller människor. Kinbaku är en japansk repkonst däremot, som härstammar från Edo perioden 1603-1867, men som under åren har utvecklats och specialiserats under olika namn. Det japanska begreppet kinbaku är mer kopplat till att binda just människor och med ett specifikt syfte. Syftet eller intetionen kan vara allt från en meditativ och sensuell upplevelse till en mer privat, sexuell och dominant akt. Kinbaku kan också utföras i uppvisande syfte som ett performance. I centrum står alltid mötet mellan den som binder, den som blir bunden och som nu i Pride Park även ett möte med de som betraktar, som blir en aktiv del i handlingen genom sin närvaro.

Vem vill bli bunden och hjälplöst hängande?

...att hänge sig, att överlämna sig och att kapitulera inför någonting. Det är inte ofta vi får göra det i dagens samhälle, där vi alla ska vara starka, självständiga och ständigt i kontroll över allting omkring oss. En stor likhet mellan den svenska och japanska mentaliteten är vår rädsla för att misslyckas, att tappa ansiktet och göra andra besvikna. Vi kämpar på hela vägen in i väggen tills vi tvingas att kapitulera. Kinbaku är ett konkret verktyg att kapitulera tidigare och mjukare genom att överlämna oss till någon. Denna hängivelse skapar en otrolig inre frid. Religionerna har genom årtusenden erbjudit inre frid genom hängivelse till en okänd och trosbaserad gud. Kinbaku låter oss uppleva hängivelsen genom en repmästare Nawashi, en älskare eller sin livspartner.

Texten hämtad från We Are Play på nätet, läs mer här.

Mannen på bilden nedan och jag samspråkade medan vi tittade på en, som jag uppfattade det, Kinbaku.
Jag frågade sådär som man ofta gör för att skapa kontakt och någon sorts öppning: - Är du sugen?

Han svarade övertygande att han verkligen ville pröva detta. Han hade aldrig provat något liknande, men redan under onsdagen hade han blivit nyfiken på tekniken och vad den verkade åstadkomma. Han tyckte dock att det såg lite otäckt ut. Att det såg ut som att det gjorde ont, men efter att vi tillsammans bevittnat några lugna sessions tog han mod till sig och frågade en av repmästarna. Väntan blev lång och jag lämnade Kikykvarteret för att se mig omkring lite i Pride Parks andra kvarter. När jag kom tillbaka hänger han där och ser lycklig ut som ett barn. Efter akten fick jag en liten pratstund med honom och jag var naturligtvis nyfiken på om han kunde beskriva känslan och vad som händer med en när man hjälplöst utlämnar sig på detta vis. Svaret var ganska förutsägbart:

- Det går inte att beskriva, det måste upplevas. Prova själv!

Kinky on the Cat Walk

Kinkykvarterets egen modevisning. En orgie i läder, latex och lite burlesque.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at
UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014