© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Bakgrund och lite historik

Första gången Gärdesloppet kördes var den 12 februari 1922. Hundra år sedan i år.
KAK var då liksom idag huvudarrangör. År 1994 återuppstod Gärdesloppet som ett motorhistoriskt evenemang under ledning av Staffan Kjellberg. Med Prins Bertil Memorial inklusive Gärdesloppet 2017 återtog KAK initiativet och har sedan dess varit huvudarrangör. Unikaboxen har varit med sedan 2016 och åren 2018 och 2019 även aktiv med en Aprilia Mojito Custom i kotegen. Redan 1903 bildades Svenska Automobil Klubben, förkortat SAK, på initiativ av den mycket sportintresserade greve Clarence von Rosen. Under hans tid som ordförande arrangerades de första biltävlingarna i landet. Januari 1908 fick SAK tillstånd att kalla sig KAK, Kungliga Automobil Klubben, med Kung Gustaf V som dess högste beskyddare.

Vintertävlingar på sjön Rämens is blev synnerligen omtalade, inte bara i Sverige utan även över stora delar av världen. Klubbens roll som tävlingsarrangör ledde till grundandet av ett flertal klassiska rallyn. Midnattssolsrallyt är ett exempel. Svenska Rallyt, eller Rally Sweden som det kom att heta 2010, hette tidigare KAK Rallyt och vittnar också om klubbens stora och framgångsrika engagemang inom motorsporten.

KAK arbetade tidigt för ökad trafiksäkerhet och förståelse mellan olika trafikantgrupper. Ett tidigt initiativ var bildandet av KAK:s Väginstitut som numera är Statens Väg- och Trafikinstitut. Att vägfrågor var väsentliga ledde även till att klubben började ge ut vägkartor. I våra dagar finns uppföljaren KAK:s bilatlas fortfarande placerad i ett stort antal handskfack.

Prins Bertil, motorprinsen kallad, är också intimt förknippad med KAK. Mellan åren 1947 och 1993 var han klubbens ordförande. Prinsen hade ett genuint intresse för bilar och motorsport. Prins Bertil var en skicklig tävlingsförare och följde intresserat och initierat de flesta större tävlingarna. Som en hommage till motorprinsen döptes arrangemanget till Prins Bertil Memorial vid festligheterna år 2000 och Prinsessan Lillian deltog vid det officiella dopet för att hylla minnet av sin make.

Fashion Cruisers

Egentligen är intresset det samma men stilen och hur intresset utövas skiljer sig lite grann. På de stora sammankomsterna som Västerås Summermeet kallas den här avdelningen för finbilscruising. Här på Kungliga Djurgården är det ännu lite finare och kallas Concours de Charme. Det dricks Champange istället för öl och hembrännt, men engagemanget och kärleken till gamla välputsade bilar är det samma. Några Trashcars med dyr ljudanläggning och avanserad gasfjädring, för att få till det rätta lowride stuket, ser du inte här. Detta är finrummet för biltokiga. Det betyder inte att näsan är i vädret och att du behöver stå med i adelskalendern för att få vara med i samtalen. Tvärtom, det är samma charmiga smått världsfrånvända bemötande här som på en cruising eller på någon av landets många bil och MC träffar. Ett beteende som bara finns hos riktiga nördar, oavsett om du bygger Lego eller underhåller veteranbilar och är ett bevis på sysselsättningens terapeutiska förmåga. Jag tror att vi alla behöver en slags sysselsättning vid sidan av förvärvsarbete och vardagens måsten. Kalla det hobby eller vuxenlek, men behovet av att hitta en friare identitet, där du kan experimentera lite och tänja på ramarna blir för allt fler en nödvändighet för att hitta glädje i livet.

Likheterna är slående. När det gäller biltokiga går ofta både intresset och förutsättningarna i arv. Jag har en känsla av att här på Prins Bertil Memorial har många av bilarna varit i familjen i flera generationer. På andra träffar jag varit på har jag slagits av omsättningen. Marknaden för gamla jänkare är omfattande och bilarna byter ofta ägare. Om man bortser från gamla tävlingsbilar från Bugatti, Bentley, Merzedes, Jaguar med flera och tittar på bruksbilar äldre än 1972 kan ett köp faktiskt vara en god affär och ett alternativ till en ny bil. Du slipper skatt, kan teckna en billig veteranbilsförsäkring och du behöver inte besiktiga den. Är du dessutom bara lite händig och har plats kan du enkelt underhålla den. Förutsättningen är då att dessa miljöbovar även i framtiden får rulla på våra vägar, vilket inte alla verkar vara överens om.

Detta skulle bli mitt femte år och planen var att delta i kortegen med min Aprillia Mojito 50 cc. Mitt deltagande skulle bli oregistrerat som tidigare år, men det var en sak som satte käppar i hjulet för mig. Moppen hade inte varit igång på över ett år och batteriet var helt dött. Det blev jag varse samma morgon och det fanns inget annat att göra än att ta bussen ut till Manillaskolan. Ett litet anti climax, men får vara bättre förberedd nästa år. Trots detta blev det en njutbar söndagsutflykt till Djurgårdsbrunsängarna.

A Rolls is a Rolls is a Rolls...(unless, of course, its a Chevrolet!)

Det var rubriken på en artikel som publicerades i Amerikanska Motor Trend Magazine 1976 och som handlade om historien bakom projektet Custom Cloud och bygget av en Rolls på en Chevrolet Monte Carlo.

Samma år lyckades initiativtagaren till projektet Jon Tedesco efter mycket tjat och övertalning hamna på omslaget till välrenommerade Car and Driver. Samma prototyp som visades i tidningen flögs över till England för att skapa uppståndelse på Londons gator och det blev det. Rolls Royce Company såg inte med blida ögon på hädelsen.

Richard som stolt poserar ovan importerade bilen från staterna 2012 och sedan 2013 kör han omkring med denna raritet från 1976 med en 6,6 liters V8 på 177 hästkrafter. Det är inte bara den karakteristiska grillen och de välkända bakljusen från Silver Shadow som skiljer bilen från en vanlig jänkare. De dubbla avgasrören och V8-mullret saknas. Den är tyst och sveper fram nästan som en riktig Rolls, berättade Richard.

Bakgrunden till att Jon Tedesco överhuvudtaget började intresserade sig för att korsbefrukta Amerikanska bilar med Europeiska klassiker började i Custom-kulturen, som tog fart efter kriget. Omkring 1960 efter att Jon slutat highschool flyttade han till Californien och började jobba hos olika garage som byggde Hot Rods och bilar för Dragracing. Han deltog bland annat i bygget av det som senare blev en spciell kategori inom Dragracing, Funny Cars, med en Anglia, modifierad för att passa ett Ford Mustang chassi.

Efter några år gifter han sig och som stadgad ville han ha fast inkomst och ett riktigt jobb. Han fick ett erbjudande om att bli Art Director på en tidning i Miami. Han tog erbjudandet och paret flyttade till Florida. Han tröttnade emmellertid på begränsningen som anställningen innebar och skrev istället ett kontrakt med förläggaren. Han skötte uppgifterna istället som konsult och kunde på så sätt även ägna sig åt andra kunder och egna idéer. I början av sjuttiotalet startar han South Florida Street Rods och legendariske Dean Giliard ansluter sig. Kombinationen av marknadsförare och Hot Rod byggare fick honom att intressera sig för bilvärldens mest kända varumärke Rolls Royce. Han började skissa på en idé med en Chevrolet Monte Carlo som bas. Tillsammans med en resursstark kund, som också var intresserad av bilar, bildades Custom Cloud Motors, Inc och det blev starten på detta fantastiska projekt. 1975 köper Jon en ny Chevrolet Monte Carlo för att bygga en prototyp. Resten är historia. Vill du ta del av hela historien så har Charlie Wolters dokumenterat det mesta som är värt att veta och publicerat på webben.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022