© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Våren kom till Snösätra

Trots lite kyligare väder än vad vi är vana vid i början av maj var det vår i luften när starten gick och de första målarna anlände till Snösätra. Förra årets Spring Beast sköts upp gång på gång och det var egentligen först i augusti som en festival blev av. Förra året var också kantad av det faktum att den södra delen skulle bort och integreras med naturreservatet. Det fanns en ganska stor osäkerhet kring om denna frizon skulle överleva överhuvudtaget. Även om det fortfarande finns problem i området kan entusiasterna i Kulturföreningen, Kulturkvarter Snösätra skönja en vår, en pånyttfödelse på många sätt.

Idag finns det en politisk vilja att behålla Snösätras Wall of Fame, men att samtidigt skapa trygghet i området och få bort kriminalitet och droger. Lisa Nilsson, en av aktivisterna och värdinna i föreningens galleri brukar säga: -Snösätra ska vara till för alla, hit ska barnfamiljer kunna komma och delta i workshops eller bara njuta av all kreativitet, utan att känna sig hotade.

Vid ett tidigare tillfälle träffade jag Veronica Palm vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd. Den stadsdelsnämnd som ansvarar för Snösätra industriområde. Jag frågade henne om stadens ambitioner. I synnerhet efter rivningen av halva området. Hon lät positiv och beskrev att staden inte längre vill riva ner hela området, men ser det som nödvändigt med en upprustning för komma tillrätta med de problem som är uppenbara. Alla i stadsdelsnämnden är inte helt positiva och nolltolleransen mot graffiti råder fortfarande i stadshuset. Hon lovade mig i alla fall att hon skulle göra det hon kan för att stötta Kulturföreningen och stötta bevarandet av Snösätra.

Som ett bevis på politisk välvilja fick Kulturföreningen ett ansenligt bidrag nu i veckan till sin barn och ungdomsverksamhet. Lisa Nilsson berättade om de planer som man redan nu börjat skissa på. Musikstudio och tatueringssalong är två beslutade verksamhetsområden, där unga ska få prova på och lära sig hantverket. Målsättningen är naturligtvis att ge de unga visioner och att de känner att någon tror på dem. Allt låter mycket positivt. Det som oroar är naturligtvis stölder, som kan ödelägga hela verksamheten. Det var inte länge sedan galleriet drabbades och blev av med flera värdefulla alster. Genom ett stort engagemang från kulturföreningen, polisen och auktionsverken bromsades möjligheterna för hälare att sälja alstren vidare och inom ett par veckor lämnades tavlorna tillbaka.

Det vi nu alla ser fram emot är att restriktionerna ska hävas. Förhoppningsvis kan smittspridningen minska i takt med att fler vaccineras. Med nuvarande restriktioner är det svårt att arrangera något publikt överhuvudtaget även om delar av verksamheten rullat på ganska bra under pandemin. Galleriet har varit en myckad lyckad satsning både för föreningen och utställande konstnärer.

 

 

Hobbykonstären Martin Monet

Har länge beundrat konstnären bakom Greta Garbo på Ringvägen 155. Äntligen fick jag träffa honom och beskriva min beundran. Fick även se honom i sitt skapande och hur han ur tillsynes ingenting får fram ett porträtt, bilden ovan till vänster. De allra flesta vill gärna börja på en ren yta, men inte Martin. För honom var det inga problem att skissa direkt på Irons Bat-Man.

Det var lite lustigt att jag trots den mycket speciella tekniken han använder sig av inte kunde fatta att jag pratade med konstnären som gjort Greta och det fantastiska porträttet av Avicii på Tantoväggen som jag tyvärr missade. Frågade därför Patrik, Tonken, som stod och målade på väggen bredvid:

-Vad heter den där Svenska konstnären som målar med samma teknik?
-Nej, det är han
, fick jag till svar och blev förvånad och faktiskt lite starstrucked.

För mig är han mer än bara hobbykonstnär, men det kallade han sig i en intervju med Nyheter24 i samband med dödsrunan av Avicii.

Martin berättade att han en vecka tidigare hade färdigställt mästerverket Super Fly inne på den fria zonen. Han hade blivit facinerad av den Svenska flygpionjären Elsa Andersson. Första Svenska kvinnan med flygcertifikat och den första kvinnliga fallskärmshopparen.

-Jag blev som besatt och ville ta reda på allt om henne och upptäckte att det fanns fler kvinnliga flygare, resultatet blev en hel porträttsamlig med kvinnliga aviatörer berättade han för mig. Nu övermålade.

Martin är inte den första som fastnat för Elsa Andersson. Jan Troells guldbaggevinnare Vit som snö med Amanda Ooms i huvudrollen som Elsa är ett annat porträtt av denna fascinerande människa med ambitioner lite utöver det vanliga.

 

 

 

En bra början

Trots lite dålig framförhållning och brister i kommunikationen ut till konstnärerna blev detta en härlig start på årets Spring Beast som i likhet med föregående år sannolikt kommer hålla på hela sommaren. Planen, som inte är offentlig, är att bjuda in tio konstnärer åt gången för att sätta färg på alla vitmålade ytor. Kanske om myndigheterna släpper på restriktionerna får vi alla ta del av en riktig folkfest så småningom.