© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Generöst galet och glamoröst

Paret Bichard, Felicia och JP, har skapat magi med Stockholm Burlesque Festival i över tio år. Den första festivalen arrangerades 2010, tog paus 2011 och kom igen 2012. Då med stöd av producentparet Bichard. Sedan 2013 omfattar festivalen två kvällar på två klassiska nöjespalats; Södra Teatern och Nalen och lockar varje år över 1 100 besökare. Besökarna i sina för ändamålet anpassade kostymer utgör en viktig del i helheten för att göra detta till en av Europas viktigaste händelser inom genren.

Tyvärr missade jag föreställningen på Södra Teatern på grund av dålig planering, men lördagens festligheter kunde jag vara med på. Var på plats tidigt och fick Press-skylt samt förhållningsregler av arrangörerna. Dötiden fram till insläpp spenderade jag på Melt, en speakeasy med passande underhållning. Här bjuds det på både burlesk och varité och drinkarna dricks i tekoppar precis som i 1920-talets USA. Där träffade jag Sara i baren och deltog i hennes födelsedagsfirande. Min present blev några bilder som senare levererades.

Showen på Nalen
inleddes med en Tassel Twirling Competition. En del i kampanjen Octbooberfest till stöd för Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Det gällde att få snurr på tofsarna och om domarna upptäckte ett avbrott var man ute ur tävlingen. Empress Emerald hade bäst snurr och var tillslut ensam kvar och slutade som segrare.

Som publik står du upp framför scenen som på en rockkonsert. Det gör hela arrangemanget dynamiskt och du kan enkelt byta fokus.

Utbudet av presumtiva modeller var överväldigande och jag hade svårt att välja mellan scen och lokal. Därför är dokumentationen inte på något sätt fullständig. Flera akter från scenen missade jag helt och hållet, då jag var fullt upptagen med några besökare, som vunnit min uppmärksamhet. Det är enda anledningen till att just ditt framträdande inte finns representerat i detta lite spretiga reportage.

Cigarettflickor med låda på magen huserade i lokalen och sålde lotter och allsköns bijouterier, även det till förmån för Rosa Bandet. Tidstypiskt och passande för att skapa den där rätta atmosfären.

Hosted by Miss Kiki DeVille

Domarpodiet för den inledande Tassel Twirling Competition bestod av inga mindre än Lou Lou La Dutchess de Riére, Imaa Queen och Lily Deluxe. On stage competing: Vid sidan av vinnaren Empress Emerald kämpade Fifi Fever, Feriah Fangs, Lady Rivet, Zizi Buffet, Arabella Boop, Donna Poderosa, Ginger MisDemeanour med flera.

Line-Up för kvällens soloprestationer: @loulouladuchesse,
@soa_de_muse
, @felicity_felicis, @tenderlumpling, @santanasexmachine, @pat__elle, @missvioletdeville,
@lalalmore
, @tayylormade, @petula.goldfever, @thezizibuffet,
@gingermisdemeanour
, @pandoracarnage, @lolitalaze,
@m
s.mykie, @thevixentrio & @fraulein_frauke.

Som jag beskrev tidigare kom inte alla framträdande på bild av olika anledningar, men inte på grund av en personlig selektering. Alla var lika bra och inspirerande. Många är professionella, har gjort detta i många år och fått fina utmärkelser för sina prestationen. Där måste jag ge en eloge till producentparet Bichard, som år efter år lyckas locka eliten till lilla Sverige.

Det är naturligtvis ett teamwork med många inblandade, men utan en engagerad ledning är det snudd på omöjligt att få till ett så här stort arrangemang.

Trots den stjärnspäckade och internationellt kända raden av artister är stämningen familjär, intim och inbjudande. Nu var jag där bara som fotograf och vän till några av deltagarna, men när jag lämnade Nalen hade mitt nätverk växt och jag hade fått några nya kompisar. Burlesque är en liten subkultur där alla känner alla och det är förmodligen därför, om du bjuds in, som du blir en del i en väldigt spännade, inkluderande och kärleksfull familj.

Men natten var fortfarande ung

Efter showen körde efterfesten igång. En efterfest lite utöver det vanliga så klart. Till skillnad från andra evenemang där efterfesten är på någon klubb en bit bort, sker allting på Nalen och du tappar ingen på vägen. This is Sweden 2023. Långt ifrån alla fake news och svartmålande klipp i sociala medier. Allt är inte rosenrött i Sverige. Vi har problem att lösa, men friheten att få kunna uttrycka glädje och lust offentligt, utan att polis och miltär stormar in och stänger stället, är en förmån inte alla förunnat.

Dessutom bidrar Nalen med en mycket passade lokal som inbjuder till fest och flärd. Med en duktig DJ vid spakarna blev musiken inspirerande och festen pågick långt in på småtimmarna. Sammantaget en imponerande tillställning som gav mersmak och jag hoppas att detta in var sista gången för mig, utan en tradition som består. Jag blev klart imponerad.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023