© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024
The Art of Living Canvas
Även om konstformen idag mest speglar samtiden är traditionen uråldrig och olika former av märkning i huden har använts av så gott som alla kulturer i hela världen sedan urminnes tider. Spridningen av Bibeln och utbredningen av den världsomfattande Kristendomen i Europa och Mellanöstern skapade ett vi och dem. Upplysta och vildar. Vildarna skulle upplysas om den enda Guden och lämna sina nedärvda traditioner och föreställningar. Redan i Gamla Testamentets Du ska inga andra Gudar hava jämte mig fanns ett kompletterande råd; undvik att göra märken & skåror i din hud. En direkt uppmaning att akta sig för vildarnas irrläror och följa den rena vägen. Religiösa tatueringar praktiserades i många andra religioner och en del hävdar att kroppskonst praktiserades samtidigt som det gjordes grottmålningar. Det vill säga för mer än 40 000 år sedan.
För de orena och bland fredlösa grupper blev tatueringar viktiga symboler för att visa tillhörighet, status och begågna brott. På motsvarande sätt har det historiskt använts tatueringar för att brännmärka människor, som av en eller annan anledning skulle uteslutas från det övriga samhället. Fortfarande finns spänningen kvar med genren även om fler och fler Svenska arbetsgivare accepterar synliga tatueringar. SAS ändrade sin policy i år vilket kommunicerades på chatflight.se:
Scandinavian Airlines (SAS) har uppdaterat sina riktlinjer för medarbetares utseende, vilket återspeglar en modern och inkluderande arbetsmiljö. Denna förändring innebär att personalen nu kan visa sina tatueringar och bära sneakers medan de är i uniform.
Självständigt agerande och en smula trots, där samhällets snäva ramar utmanas, har breddat kulturutbudet och skapat en legal scen där tatueringskonsten blivit en naturlig del i streetart, graffiti och traditionellt måleri på duk. Fortfarande höjs det på ögonbrynen och många i politiskt ledande ställning vill fortfarande begränsa och förbjuda snarare än öppna upp och inkludera. Det verkar som dagens regering inte vill ha någon kulturpolitik alls. Kultur ska vara kommersiell, marknadsmässig och inte beroende av några anslag. Alla tatueringsstudios som poppar upp är sannolikt en konsekvens av detta och ett sätt för olika typer av konstnärer att försörja sig på sin konst. Frasse nedan bryr sig inte så mycket utan njuter bara av att genren växer. Han är en av de trognaste besökarna och ligger i topp när det gäller besökta Stockholm Ink Bash. Inte fullt ut 27 gånger, men nästan.
|
Best of Back
Även om Josefines ben imponerade och förtjänstfullt knep priset Best Ornament blir jag helt matt när de tävlande i kategorin Best of Back kliver upp på scenen. Här tävlar äldre tatueringar med nygjorda precis som i de andra kategorierna. Skillnaden är att arbetet med att skapa en hel rygg normalt tar mer än tre dagar, men på en mässa är det alltid någon eller några som vill utmana ödet. Grabbarna i The Raven and The Wolves körde hela vägen in i kaklet och kom upp på scenen till finalen och Best of Show. En mer rättvis kategori för dem att ställa upp i, då de tävlande tatueringarna ska vara gjorda och färdigställda under mässans tre dagar. Där fick de se sig slagna, men får ändå ses som vinnare, då de faktiskt lyckades färdigställa en hel rygg undet mässan och modellen överlevde.
Ett spännande verk och en av mina favoriter, som ställde upp i kategorien Best of Back var ryggen på tatueraren Dilét från tatueringsstudion Hurt Me Babe i Padova. Ett erotiskt och tämligen avslöjande motiv där de centrala delarna lyckades passera scenen okommenterat. Lola brukar annars vara noggrann och ingående i sina presentationer. Frågade henne efteråt om hon hade blivit blyg, men hon hade faktiskt inte sett snippan i mitten.
De hamnade inte på prispallen, men det gjorde däremot Jacob Zamore och Imperial Tattoo. Med en imponerande och harmoniskt färgsatt rygg knep de andraplatsen. Bäst enligt juryn och förstaplatsen gick till Red Tail Tattoo i Norrköping och mästaren FreeBird Tattoo.
|
Best of Big
Detta är också en imponerande kategori. Särskilt om dessa färdigställts under mässan. Jag följde de tävlande redan från fredag eftermiddag. Det var spännande att se hur konstverken växte fram, men även följa modellerna och deras tålmodighet. Både Kenneth, som Carlos från Carmaink Studio i Stockholm hanterade och David som Neon Judas från Berlin skrapade på, fick återkommande besök under mässan av mig och min kamera.
Något som hela tiden återkommer i dialogen med dem vars kroppar ställs till konstnärernas förfogande, är hur ont det gör. Det kan handla om olika delar på kroppen som är extra känsliga eller en passage som kräver lite extra. När det gäller de stora tatueringarna finns det alltid minst en passage som bara måste genomlidas. Smärtan är naturligtvis personlig och upplevelsen individuell. Det finns en njutning kan jag själv känna, men också en begränsning. Jag tror inte att jag skulle klara en sittning över fyra timmar. Både Kenneth och David var otroligt tålmodiga och lite av mönstermodeller. Resultaten uppmärksamades också av domarna med en tredje- och en andraplats. Vann gjorde Camilio Gonzales från Blessed Ink i Luleå med sin tjusiga tatuering på Felix.
|
Best Of Show
Tillslut enades domarna och mässans sista och finaste pris tilldelades Lisa Latorre från Next Art Studio i Västerås och hennes tålmodiga modell Carro. I dagarna tre, från att mässan öppnade på fredagen till söndag eftermiddag hade de tillsammans skapat denna vinnande tatuering.
Vinsten skapade ringar på vattnet och i oktober tillkännagav Lisa på Facebook att hon accepterat sponsorskapet från Onyx Tattoo Suply och ingår nu i deras proteam. Kort därefter hamnade hennes vinstgivande tatuering på affishen för nästa års tatueringsmässa.
|
get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life
© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024
|