Än finns det hopp för Europas fattigaste land

Ett strävsamt folk som varit med om mycket. Man vill mycket och en del kanske vill för mycket. De ekonomiska skillnaderna är i vissa fall opropotionerliga och lyxkonsumtionen bland de som lyckats är markant. Vid rödlyset kan en Ferrari stå utmed en rostig Volga (rysk bil för den som inte vet). På landsbygden används fortfarande häst och vagn. I området kring Sunny Beach avlöser hotellkomplexen varandra och resorten med väktare försöker att bräcka sin konkurrent med läckrare vattenland och lyxigare villor. Det är fortfarande billigt i Bulgarien, men den Bulgariska valutan Leva är bunden till Euron, vilket gör att andra länder som har en flytande valutakurs får en konkurrensfördel, eftersom de kan sälja sina varor och tjänster billigare till övriga Europa.


Det som många svenskar får uppleva i Bulgarien är just Sunny Beach med sitt bekymmersfria leverne och smått arroganta hållning till eventuella problem och ekonomisk kris. Bulgarien har mer att ge. Vid de böljande solrosfälten på höglandet norr om Varna förstår man att Bulgariens vara eller inte vara handlar om så mycket mer än en rätt blandad Mojito.


Att Bulgarien skulle vara det fattigaste landet i EU är förvisso sant, men känns helt främmande efter ett besök i Varna, Bulgariens tredje största stad. Här har du en "rambla" som väl kan konkurrera med orginalet i Barcelona. En gågata kantad av läckra butiker löper längs hela det kommerciella centrat av Varna och avslutas med en sandstrand vid Svarta Havet.


Järnridån är borta men spåren finns kvar

Från det lilla pirogbageriet i Sozopol till den lilla stranden i Nessebar. Från Kulturfestivalen till det där speciella vintipset. Där någonstans tror jag Bulgariens hjärta bor och det hjärtat kommer aldrig att sluta slå. Tro mig.


Priserna är som överallt anpassade. I Varna äter du gott på en lyxig krog för samma peng som ett meal kostar på ett Kiosk-McDonalds* i Sunny Beach.

(*Kiosk-McDonalds är en vagn uppställd på gatan med bord och stolar framför)


Sol och bad hittar du överallt längs Bulgariens långa Svarta Havskust. Även i städerna finns badanläggningar. Det verkar ingå i kulturen.


Sommaren är varm, men kvällarna vid Svarta Havet kan vara befriande sköna med en lätt bris från havet.


En lång spännande historia

Bulgariens historia är lång. Det man kan konstatera via grekisk historieskildring är att Thrakerna kolonialiserade landet på 2000-talet fKr, men Bulgariens historia är äldre än så. Fynd har hittats som har kunnat daterats till ca 6000 år fKr.


Det Kyrilliska alfabetet kommer från Bulgarien. Världens äldsta guldskatt hittades utanför Varna (3600-3200 fKr) och i Nessebar kan man beskåda några av kristendomens tidiga byggnadsminnesmärken. Johannes Döparens kyrka i mitten ovan (900-1000-tal) är den bäst bevarade med många fina fresker invändigt från 1200-1700-tal. De nakna och fördömda, nedan, är en beskrivade och avskräckande bild av dåtidens synsätt på rätt och fel.


Många bilder känns lite anorlunda. Jesus huvud på ett fat eller Jesus svävande i en bubbla!?


Drottning Marias fantastiska sommarpalats och dess trädgårdar i Balchik är en magnefik uppvisning i trädgårdskonst och kärlek till naturen. Dessa bilder från Balchik får avsluta min lilla betraktelse av Bulgarien, som redan efter ett besök gjort avtryck i mitt hjärta och jag längtar redan tillbaka.

© Foto och text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2009

Mer från UNIKABOXEN.NET hittar du här!