Satir med Liv...


Liv Strömquist

(enligt Wikipedia)

är uppvuxen i Ravlunda i Simrishamns kommun på Österlen, och bosatt i Malmö. Hon började teckna serier i sju-åttaårsåldern.
Strömquist har studerat och tagit examen i statsvetenskap. Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor, men även i frågor om tredje världen och asylpolitik, och har rest i Latinamerika. Strömquist började ge ut seriefanzinet Rikedomen med egna serier när hon var 23-24 år. Fanzinet fick stor uppmärksamhet och Strömquist blev senare publicerad i bland annat Galago, Dagens Nyheter, Bang och Ordfront Magasin.

 


 

Enligt Liv Strömquist handlar hennes serier ofta om att ifrågasätta olika typer av makt. Albumet 100 procent fett med en samling serier av Liv Strömquist gavs ut av Ordfront Galago 2005. Innehållet varierar mellan skämtteckningar, korta seriestrippar och serieberättelser på några sidor. Serierna beskrivs av bokförlaget som "feministiska, klassmedvetna och faktaspäckade." De har ibland ett undervisande och mästrande drag, vilket också avses ge en komisk effekt.

Några serier är delvis självbiografiska, exempelvis ”Tredje riket på Österlen” som behandlar Strömquists högstadietid i början av 1990-talet, då nynazismen fick ett uppsving bland ungdomar, och serier grundade på hennes upplevelser av politisk aktivism i Latinamerika.

År 2007 utkom seriealbumet Drift, med manus av Liv Strömquist, som första del i Kolik förlags bokserie "Femisex", serieböcker med feministisk sexunderhållning. Strömquist beskriver boken som "en skönlitterär underhållningsberättelse med mycket sexskildringar." Hennes idé var att göra en feministisk serie tecknad i 1950-talsstil, med inspiration från "Starlet"-serier, men med kvinnor som agerar efter egna begär och med manskroppen skildrad som sexuellt objekt. Eftersom Strömquist inte själv ansåg sig kunna teckna i den stil hon tänkte sig gjordes serien i samarbete med serietecknaren Jan Bielecki. Berättelsen handlar om Lena och Robert, som träffas på en nattbuss mellan Helsingborg och Norrköping och berättar för varandra om sina kärleksupplevelser och förför varandra med sina minnen. Serien innehåller skildringar av både homosexuellt och heterosexuellt sex och beskrivs i albumets baksidestext som en "queerfeministisk äventyrsserie".

Hennes andra egna seriealbum, Einsteins fru, som utkom den 5 ­februari 2008 på Ordfront förlag, fortsätter i den samhällskritiska och humoristiska stilen från 100 procent fett. Liv Strömquist angriper här framför allt idén om den romantiska kärleken och kärnfamiljen som "det enda som kan rädda oss" och beskriver hur destruktiva dessa kan vara. Många av serierna är faktabaserade och handlar om historiska personer som levt i förhållanden med berömda män, som Albert Einsteins fru Mileva Marić och Elvis Presleys fru Priscilla Presley, och hur begränsade deras liv blivit av detta. Jämfört med den medvetet slarviga teckningsstilen i 100 procent fett är bilderna i Einsteins fru mer noggrant genomarbetade.

Liv Strömquist ingår i redaktionen för radioprogrammet Tankesmedjan i Sveriges Radio P3 och har även medverkat i programmen Pang Prego och Hej Domstol i samma kanal.

 

 

 

Jag är barnsligt förtjust i sådana här enkla och geniala bilder som sammanfattar och tydliggör ett sjukt beteende med humor. Satiren som vapen är stark om skaparen har självinsikt och är lika begåvad som Liv. Det går inte att värja sig. Du påverkas.

 

Sammanställt av Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2010

<< TILLBAKA