© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Syster Soul

Denna pärla på scenen som alltid levererar själfulla tolkningar kom till en adoptivfamilj på Lidingö 1983 fem månader gammal, samma år som jag 23 år gammal lämnade min familj på ön och började ett eget liv på Kungsholmen i stan. En ointressant koppling egentligen, men Lidingö är för mig starkt förknippad med musik och stjärnglans. Här bodde Monica Z och medlemmarna i ABBA. Olle Ljungström och jag var lekkamrater och grannar som barn i ett hus, med utsikt över Baggeby Torg där Roy och Gigi Hamilton växte upp. 1964 när The Beatles besökte huvudstaden valde de Hotel Foresta på ön för att markera sin stjärnstatus. Hur detta färgade Kristin och påverkade hennes vägval som barn vågar jag inte spekulera i, men Lidingö har haft många duktiga musiklärare som inspirerat och visat att musikalisk framgång faktiskt är möjlig. Kristins talang uppmärksammades tidigt enligt vissa källor och som tioåring skrevs hon in på Adolf Fredriks Musikklasser. Redan i gymnasiet fick hon erbjudande om ett skivkontrakt, men hon kände sig inte mogen och tackade nej. En avgörande händelse som ledde fram till att vi alla fick ta del av denna begåvning var Kristins möte med sin biologiska mor i Colombia. En viktig bricka föll på plats och 2012 ställde hon upp i X Factor Sverige. Mer om mötet i Colombia och tankarna både före och efter beskriver Kristin i en gripande berättelse på sajten Inte en främling publicerad 2 juli 2014:

Jag fick svar på många frågor den dagen. Mycket av det som jag sökt efter eller undrat över fick någon sorts klarhet där. Jag var älskad. Inte bara av en mamma utan av två. Jag har förstått att det är en del av mitt liv och min kamp att föra samman de här två världarna så mycket jag kan. Min olikhet är något som jag numera ser som en av mina främsta styrkor. Men det tog mig många år av sökande och inre konflikt att nå dit.

2014 kom genombrottet. Hennes röst och utstrålning möter då tillsammans med Albin och hitlåten Min soldat den stora publiken. De uppträder på Östermalms IP i samband med Stockholm Pride 2014. Mitt första möte med Kristin. Hennes röst och härliga scennärvaro skickade en pil rätt i mitt hjärta. Året efter deltog hon som soloartist under Schlagerkvällen på Stockholm Pride 2015 med anledning av sin debut i Mello 2015 med låten I see you som hon skrev tillsamans med Fredrik Kempe och David Kreuger.

Kristin Amparo is the super versatile vocalist with a one of the most fascinating voices to come out of Sweden in recent years and has been described as Amy Whinehouse and Ella Fitzgerald in one person, musikcentrumost.se

Genombrottet skapade nya förutsättningar

I en intervju med Finska Yle november 2015 beskriver Kristin det positiva med att bli offentlig:

- Den största skillnaden med att vara en offentlig person är att andra artister som varit mina förebilder tagit kontakt. Man får vara med på Victoriadagen och Allsång på Skansen, men framför allt får jag jobba med professionella människor och bli ännu bättre själv.

I intevjun ger hon också uttryck för sin ödmjukhet, sitt genetiska arv och förmågan att hitta det positiva i princip allt. Glädjen och tacksamheten tar hon med sig upp på scenen, som tillsammans med hennes röstresurser omfamnar publiken och bildar en kärleksfull enhet.

Bilden till höger är från hennes framträdande med Medborgarbandet på Let´s Make Love Great Again. En popfestival på Gärdet i Stockholm sommaren 2018. Det var ganska glest i publiken och jag tyckte det var tråkigt att så få slutit upp till detta gratisevenemang med så många bra artister. Kristin var som vanligt positiv:

- Det är väl inte så konstigt. Det är första gången för arrangörerna. Man får räkna med att det tar tid att etablera en festival, sa hon och underströk med sitt värmande leende.

Det är så underbart med människor som likt Kristin inte bara accepterar allt elände och letar brister i allt och alla. Särskilt i dessa dagar när eländet verkar oändligt och var enda ljuspunkt i tillvaron trycks ner av medias ifrågasättande. Att jämt måla faan på väggen och söka indikationer på att vi inte kommer att lyckas har en tendens att skapa en kollektiv pessimism till den rådande ordningen och en längtan efter förändring. Politiker, särskilt på flankerna av vår politiska färgpalett, ser möjligheten att utnyttja denna misstro. Det är en farlig utveckling och historiskt finns inga bra exempel på att polarisering lett fram till en positiv förändring.

En festival som verkligen etablerat sig hos både Stockholmarna och tillresta turister är Stockholms Kulturfestival. 2017 gjorde Kristin en fantastisk konsert tillsammans med Malmöbandet Damn och sångerskan Shirin. En konsert som jag sent ska glömma. En konsert som innehöll allt. Tempo, soul och fantastiskt tryck blandat med Kristins finstämda hyllning med gitarr till sin Colobianska bakgrund. Hennes Deep Wounds Bleed, handlar om Kristins biologiska mamma Zoraida. Första gången den presenterades offentligt var i Malou efter tio på TV4 10 mars 2015.© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021