© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Vernissage 27 december

Mitt i Julledigheten skapade Jimmie Hall och Wallery Gallery en flykväg bort från skinkor och tomtar. Kayleigh Doughty med det passande artistnamnet Artista hade mitt Julrushen lämnat London för några dagar i den Svenska huvudstaden. Träffade henne redan den 23 december inför omålningen av garageporten intill galleriet. Chanel or Die, mästerverket av Oliw87, skulle bort och ersättas med något nytt. Något nytt som speglar galleriets ständiga jakt på nya begåvningar och samtidigt en remake, en naturlig utveckling inom streetart. Måla, måla om och måla igen. Kayleigh är utbildad i traditionellt måleri, något som syns tydligt på hennes dukar. Längtan efter att fylla större ytor med färg drog henne till sprejkonsten. Kombinationen när dessa naturalistiska fåglar, insekter, grodor och svampar svävar över en sprejad fantasidjungel är effektfullt och eget, men det som imponerar mest är hennes förmåga att med sprejburken återskapa naturalistiska bilder, som hennes två väggar Love Birds och The Frog.

Paint in Nature

För lite avkoppling och möjligheten att få måla fritt gav sig tjejerna ut på en liten skogsvandring. De hade lånat en lägenhet vid Valhallavägen och i skogen vid Ugglevikskällan hittade de några lämpliga spots, Artista och hennes kompis Sofly. Vill du följa Artistas äventyr finns hon på Instagram @its.artista.

Abidaz or Die

Dagen efter torsdagens vernissage skulle Kayleigh spreja en av galleriets anpassningsbara väggar och jag hade lovat att komma dit och dokumentera. När jag kom fram var lokalen fylld av människor, kameror och ljusanordningar. Jimmy hade vid ett tidigare tillfälle lovat produktionsbolaget 2Suits att använda galleriet för en musikvideo med rapparen Abidaz. Väggen som Oliw87 målat skapade en passande bakgrund som förstärktes av falska dollarsedlar och pimpade modeller med rånarluvor från Peter Englunds collection P.E.E.P. Att allt detta skulle ske samtidigt var inte planerat, men blev en sån där härlig happening som bara händer här på Wallery Gallery.

Two Lovebirds & a Frog

Porten brevid galleriet fick sina pussande Lovebirds och jag fick en bild på verklighetens Lovebirds, Kayleigh och hennes tjej. Jag fick också tillfälle att studera hur grodan växte fram bit för bit. Klart imponernade hur hon hanterar sprejburken och får grodan att lämna väggen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att se eller fotografera den i färdigt skick med lövbakgrunden. Den gjorde hon klar under lördagen.

Spray Art as Fine Art

 

Chanel or Die - A Huge Success

Chanel or Die; idén som började spridas sommaren 2017 är nu ett varumärke. Mitt första möte var under Stockholm Street Festival i Kungsträdgården det året. Då stod Jimmie Hall och krängde de första versionerna av T-shirts och collegetröjor. Det var innan Wallery Gallery hade öppnat och ingen kunde då riktigt fatta vilken grej detta skulle bli. Nu ordnas collectionssläpp och modeller hjälper till att sprida budskapet. Jimmie brukar säga att genombrottet kom när Lance* satte på sig en tröja och skapade viral spridning på sociala medier. Konstnären bakom idén, Oliw87, kunde nog inte heller ana vad som skulle bli resultatet av den där första paste-upen på Nybrogatan. Budskapet är enkelt och refererar till konsumtionssamhällets negativa följder, men öppnar samtdigt upp för personliga tolkningar och varianter - something is worth dying for or...

*Lancelot Hedman Graaf

Your Guide To All The Crazy Things In Life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018