© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Obligatoriskt karnevalståg

Föreningen Unidos do Samba med slagverksorkester och dansare från den Svenska sambaskolorna Samba de Souza och Alegria do Samba bildade ett litet karnevalståg som klockan 11 lämnade statyn över Gustav III nedanför slottsbacken för att i sakta rytmiskt mak bege sig mot Kungsträdgården.

 

En färgsprakande uppvisning gav nytt liv åt huvudstaden som blommade upp och bjöd upp till fest. En fest med böljande behag och bara rumpor vajande i sambatakt förvandlade ett Stockholm i snålblåst till ett Rio i miniatyr där hettan och passionen tinande upp frusna själar.

Dagen bjöd på flera överraskningar

Strax utanför Grand Hotel nere vid Blasieholmskajen överraskades jag och min kamera av en spritt språngande naken kvinna mitt bland lördagsflanörer på väg ut till Skeppsholmen för att ta del av årets upplaga av Gotland Runt, ÅF Offshore Race. Det visade sig vara ett fotojobb inte ämnat för min kamera, men blev ändå till några bevis för att allt kan hända på Stockholms gator.

Gotland Runt - en folkfest inte bara för inbitna seglare

Genom flytten av starten till Saltsjön utanför Skeppsholmen mitt inne i centrala Stockholm skapades förutsättningar för ett bredare publikengagemang. Idag lockar evenemanget med musikunderhållning, champagnebar, mat, öl, utställare och såklart en möjlighet att få titta lite närmare på alla havets racers. De tävlande kommer i första hand från länder med Östersjökust, men självklart var Norge representerad med flera båtar. Pågående fotbolls VM och resultat påverkar alla internationella sammankomster särskilt när det är en dominant nation som Tyskland som åker på pumpen. Säkrast då att sätta upp en skylt.

Ett evenemangstorg, Race Village, hade byggts upp med scen, bord och bänkar där man med dryck och tilltugg från de intilliggande tältstånden kunde njuta en enklare lunch och få lite spännande information från någon sjöbuse. Mycket kretsade som vanligt kring förutsättningarna och tidigare erfarenheter blandat med den där härliga känslan av förväntan. Det finns alltid en magisk spänning av nervositet och hängivenhet inför en start oavsett typ av tävling. Jag hade förmånen att få en pratstund med besättningen på en trimaran och där handlade det mycket om hur sjön skulle presentera sig; höjd på vågorna, våglängd och vindhasighet. Lördagens testrace på Saltsjön hade gått bra och båten hade gjort 16 knop. Nu skulle båten och dess besättning testas för första gången ute på öppet vatten. Efter söndagens start åkte jag ut till Klippuddens brygga på Lidingö. Några av bilderna därifrån finns på Instagram @unikaboxen.

Flera artister hade engagerats till arrangemanget, men det var Andreas Aleman med sitt för denna spelning exklusivt hopsatta All Star Band som jag och min fru fick ett smakprov av. En tät och kompakt soulmatta med det bästa från traditionell soul, r&b och gospel, framfört av en tiomannaorkester.

On Stage Kungsträdgården

Tillbaka till Brasilien och Kungsträdgårdsscenen satte vi oss på Piccolino och njöt av Itliensk antipasto till tonerna av mjuk och dansant bossa. När vi återvände till scenen hade Michelle Spinelli tillsammans med den duktige gitarristen Carlos Tomati klivit upp och framförde en Bossa Fusion i världsklass. Spännade, vild och hänryckande jazz där Carlos gitarrspel harmoniserade fint med Michelles lekfulla och tonsäkra stämmor. Riktigt bra och inspirerande.

Avslutning med allsång

Det är en sak att känna igen den Brasilianska sångskatten, en helt annan att försöka att sjunga med på Portugisiska. Jag gjorde dock mitt bästa och nynnade med ända fram till att arrangörerna tackade för årets engagemang och hälsade oss välkomna till nästa år.

Stay tuned and keep that crazy feeling at unikaboxen.net

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018