© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Carnaval de Estocolmo fyller 25 år

För 25:e året i rad anordnar Johan von Friedrichs Skandinaviens största inomhuskarneval med 100-talet artister och omkring 1 500 betalande gäster. En lördag i mars förvandlas Münchenbryggeriets festvåning till ett gungande inferno av kärlek och latinska toner från Brasilien och Karibien. En vecka innan träffade jag JohanBar Brasil Estocolmo i Gamla Stan och blev imponerad av denna entusiast, som år efter år lyckas med konststycket att höja temperaturen i huvudstaden när det som bäst behövs. I år ville jag vara med, ta del av värmen, tina upp och njuta av det samlade artistuppbådet. Min fru Ingela och kameran följde också med, tillsammans med en viss oro för att jag kanske skulle umgås mer med kameran än med Ingela. -Du behöver inte oroa dig, det kommer finnas att titta på för henne också, hon kommer trivas, försäkrade Johan mig när jag tvekade i valet av att köpa en eller två biljetter.

Och visst fick han rätt. På sätt och vis fick nog Ingela ut ännu mer av kvällen och natten där och då än vad jag fick, men mitt dansande med kameran gav ändå underlag för min passion att dokumentera och berätta här på UNIKABOXEN.NET. När Luis, en av Johans många medarbetare, gett mig mitt fotopass kände jag mig trygg att löpa amok bland deltagarna både på och utanför scenen. Sabor Latino Team stod för kvällens första framträdande när de med sin salsashow ockuperade det stora dansgolvet. Ett Svenskt gäng som vunnit erkännande i salsans ädla konst. Bilden ovan till höger porträtterar två medlemmar i denna dansskola från Stockholm, Sabor Latino Dance Academy.

Workshop med Antonio Cozido från Brasilien

Antonio Cozido från Bahia i Brasilien är en välrenomerad koreograf och danslärare i Brasiliansk och Afrikansk dans, som Zouk, Kizomba, Salsa, Bachata för att nämna några. Hans motto är att alla ska med och den inbjudande attityden, hans medryckande närvaro och charmiga leende skapade ett sug och snart deltog alla i hans vilda övningar på dansgolvet framför den stora scenen. Det var ringdans, varianter som påminde om jenka och förlösande rusningar, allt med en frenetisk energi som smittade av sig. Only your imagination is your limit, är något som Antonio gärna använder sig av när han sprider dansens magiska, förenande och läkande krafter genom sin danskola Casa de Danca Antonio Cozido eller på sina resor runt om i världen. Bättre uppvärmning inför öppnandet av 2018 års Carnaval de Estocolmo kunde deltagarna inte få.

Rodrigo & Digão från Riokarnevalen

Uppbackade av den Stockholmsbaserade sambaorkestern Maravilha Do Samba under ledning av Claudio sjöng Rodrigo från sambaskolan Mocidade ackompanjerad av sin landsman Digãocavaquinho, som är en liten fyrsträngad gitarr och en föregångare till den Hawaiianska ukulelen.
Båda spreds till kolonierna av Portugisiska sjöman och den Brasilianska varianten har blivit ett måste i en sambaorkester.

Digão tillhör sambaskolan Mangueira. Att vara inskriven i en sambaskolan är ett måste om du aktivt vill delta i Rios karnevalståg. För Brasilianarna och i synnerhet Rioborna är kopplingen till en sambaskola lika viktig som kärleken till det egna fotbollslaget. Karnevalens tävlingsmoment med domare som bedömer de olika skolornas framföranden är ett viktigt inslag. Filip Andersson skrev 2005-12-14 på Latinamerika.nu en artikel med rubriken Sambaskolor i Rio förbjuder utlänningar, som beskriver detta väl:

Drömmer du om att någon gång i livet defilera med en av sambaskolorna under Rio de Janeiros världsberömda karneval?

I så fall gör du klokt i att inte bara boka in en sambakurs utan också lära dig sjunga på portugisiska. Några av Rios sambaskolor har nämligen bestämt sig för att inte längre tillåta utländska inslag i sina framträdanden. Orsak: karnevalsdeltagare som inte kan sjunga med i de sambalåtar som spelas innebär att sambaskolorna tappar poäng hos domarna...

Många karnevalsnykomlingar i Rio de Janeiro känner inte till eller glömmer det faktum att karnevalen inte bara är glam, stoj och lek. På samma sätt som de flesta brasilianare har ett favoritfotbollslag har de också, i synnerhet Rioborna, sin favoritsambaskola. Sambaskolorna lägger ned oerhört mycket tid på sina spektakel, och när den skola man stöder vinner den vanligtvis stentuffa fajten om titeln som bäst i Rio är det lika mycket skäl till ett års stolthet som när det egna fotbollslaget plockar hem en viktig titel.

En kollega på jobbet berättade om en arbetskamrat som lyckats skriva in sig och sin fru i en av dessa sambaskolor och nu brukar åka ner till Rio för att delta i tåget. Huruvida de sjunger med på Portugisiska eller inte vet jag ej.

DJ Edgar från Rio de Janeiro

DJ Edgar såg till att det alltid fanns något att svänga rumpan till redan innan karnevalen rituellt förklarats öppen och sedan hela natten i pauserna mellan de olika sambashowerna. Det var inte hans första besök i Stockholm. Han har varit ett återkommande hett inslag med sin favelafunk på nöjesscenen i huvudstaden under en längre tid, men har fortfarande trots engagemang i Genève sin hemmahamn i Rio. Tatueringen på höger hand påminner om Stockholms stads logotyp Capitol of Scandinavia och kanske är det en flirt med oss som bor i den.
Jag vill gärna tro det i alla fall.

In The Cuba Room - Richard Ortega y La Jugada

Även om jag mestadels höll till på det stora dansgolvet framför huvudscenen fanns det gott om alternativ, hela tre stycken. Livebandet som spelade i The Cuba Room fick mig att tänka på Buena Vista Social Club och Havanna. Lite jazzig salsa som skapade lite känsla av 1960-talets Ballroom. Hett! I Soca Room huserade Uncle Eric och Thomas Gylling med sin Mosquito Caribbean Carnaval och i Latin Room kunde du twerka loss till DJ L´Flow och DJ Beat.

Från Prinsessa i Rio till Drottning i Stockholm

Ingen mindre än Rios officiella karnevalsprinsessa 2018 Deisiane de Jesus från sambaskolan Portelo fick äran att i egenskap av karnevalens drottning, tillsammans kungen Zin Saulo JR från Östersund, öppna karnevalen med den symboliska karnevalsnyckeln. Sambaskolan Portelo är den äldsta i Rio de Janeiro och bildades den 11 april 1923, Grêmio Recreativo Escola de Samba Portela. Något äldre är de skrifter som första gången omnämner ordet Carnevale. Första gången ordet dyker upp är på 1100-talet och förmodligen härstammar det från latinet. Det syftade ursprungligen på tiden före den katolska fastan, medan magiska riter med sång och dans, för att betvinga de krafter som håller våren tillbaka, fanns långt innan den Kristna administrationen. Reinkarnation, uppståndelse och evigt liv passar egentligen ganska bra ihop med de cykler vi ser i naturen och som så tydligt speglar livet, döden och pånyttfödelsen. Att under årets kallaste period, när hela Stockholm ligger fastfruset i snö och kyla, få komma in i värmen, tina upp och uppleva Brasiliens hetta är som att födas på nytt. En injektion som skapar förutsättningar, tacksamhet och att livet inte är så tokigt trots allt.

Portugiserna tog med sig Kristendomen till Brasilien på samma sätt som Spanjorerna gjorde i övriga Latinamerika. De tog med sig sina Kristna fester, men det var först när den västafrikanska musiken blandades med den Europeiska maskeradtraditionen vi fick Carnaval de Rio och samban. I 25 år har Stockholm tack vare Johan von Friedrichs sin egen variant på detta livgivande event, som jag hoppas ska bestå, växa och kanske någon gång fylla Friends Arena.

Gabriel Fontanas tuffa androgyna show

Gabriel Fontana Ervasti är ursprungligen från Brasilien, men bor i dag i Skellefteå tillsammans sin man och sina föräldrar. Han ställde upp i idol 2015, men fick aldrig någon guldbiljett. Tror inte det gjorde så mycket eftersom Gabriel har en väldigt egen stil som är väl värd att bevara. TV-såpan Idol kan många gånger påverka artisterna till att ändra sig, för att bättra passa deras syften och målet med att göra säljande TV. Deltagandet ledde ändå till en viss uppmärksamhet och han fick göra några skivsläpp i samarbete med musik- och humorgruppen De Vet Du. Just nu deltar Gabriel i Talang och att grabben har talang råder det ingen tvekan om. Framträdande på Carnaval de Estocolmo var starkt och berörde. Trots att jag inte förstår Portugisiska kändes som jag förstod vad han sjöng om. Sannolikt kommer vi få höra mer från denna uttrycksfulla artist. Europride i sommar kanske?

Samba Angels of Stockholm

Tillsammans med de inbjudna Brasilianska stjärnorna tindrade våra lokala änglar Connie, Amanda, Janine och lite längre ner på sidan Angela. Till vardags sprider dessa gracer, tillsammans med ytterligare en kollega Angelica, sambans magiska kraft i huvudstaden med workshops, danskurser och shower. För kontakt och bokningar besök deras hemsida, sambaangels.se.

Tack Johan!

Världen behöver ledare, människor som visar vägen. Inte alla pekar åt rätt håll, men du Johan har under 25 år (säkert mycket längre) visat vägen till något som berikar, förenar och förlöser oss, om än bara för en natt, från mörker och kyla. Du har skapat den där sprickan i ett massivt molntäcke där solen skiner igenom och i en mental istid tänder hopp och får frusna hjärtan att tina. Synd att det tog 25 år för mig att hitta denna oas.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018