Publikinsläpp strax efter nio
Efter en dryg timme i logen var det dags att gå ut och möta alla festsugna besökare. Att vi alla längtat efter detta gick inte att ta miste på. Det dröjde inte länge förrän rumporna började vaja till musiken och de första dansstegen testades i de olika lokalerna. Något som alltid fascinerat mig är variationen av deltagare. Karnevalen och de latinska tongångarna lockar alla åldrar och alla typer av människor. Damen på bilden till höger har passerat 90 för länge sedan, men är en av de trogna seniorerna som gillar rytm och pulserande trummor och som verkligen visade att ålder bara är en sifferkombination.
Utbudet var som alltid på dessa tillställningar imponerande. I den stora salen där min närvaro koncentrerades bjöds det på dansuppvisning och den obligatoriska Brasilianska karnevalen med paraden, korandet av Karnevalsdrottningen och det högtidliga öppnadet, när nyckeln överlämnas till Kungen av karnevalen.
22:00 Show med Alegria do Samba ackompanjerade av
Bateria Maravilha do Samba
22:10 Uppvisning av dansgruppen Sabor Latino Dance Academy
22:20 Uppvärmning med Sergio Molina
22:40 Show med Lady BomBom och Filhos do Samba
23:15 Karnevalsparaden och öppnandet av karnevalen
23:45 Sambashower med karnevalens Drottning Leyla Barros och
Kungen Saulo Jr tillsammans med Bateria Maravilha do Samba under ledning av Mestre Claudio Altamirano och sambagrupperna Viva Brasil, Akanni CCD, Samba Angels och Vibrasil från Prag. Förutom trummor musik och sång från Maravilha do Samba var scenen förstärkt med Emerson Dias på sång och Digão do Cavaco på cavaquinho (Brasiliansk Ukulele).
Det var ett preliminärt tidsschema med ett digert artistuppbåd, men natten innehöll även improvisationer och initiativ från besökarna som alltid när det är karneval på Münchenbryggeriet. Mellan akterna såg DJ Wes till att det inte blev tyst och att det alltid fanns musik att dansa till.
Detta var den 27:e upplagan av Carnaval de Estocolmo och min tredje. Sedan 1994 har det varit en tradition att med en karnival hälsa våren välkommen till Stockholm. Att med fjädrar och glttrande dräkter dansa bort mörkret och kylan.
Johan von Friedrich och Bar Brasil har tillsammans med vänner och samarbetspartners verkligen lyckats med idén som dök upp under en bussresa mellan Rio de Janeiro och Bangú i Brasilien för nästan trettio år sedan.
Tillsammans med Johan Wikström bildades 1993 Bar Brasil för att dela de känslor som vännerna upplevt i Brasilien och ge Stockholmarna möjligheten att njuta energin och bra aktuell musik från Brasilien. Den första karnevalen arragerades 1994 och har sedan genom olika samarbeten växt fram till en mångkulturell fest, som lyfter fram hettan och värmen från Latinamerika och Karibien.
Eric Malm, mer känd under artistnamnet Uncle Eric, som tillsammans med Thomas Gylling skapar magi under varumärket Mosquito/Barracuda, är just ett sådant samarbete som skapar bredd och ett vidgat intresse för detta fantastiska och kärleksfulla arrangemang. Eric, jag och Johan diskuterade på söndagsmorgonen efter att publiken lämnat lokalerna och musiken tystnat varför den här typen av evenemang får ett så litet utrymme i press och media. Johan berättade att Södermalms lokaltidning i veckan haft ett helt uppslag om Nytorgsfesten i augusti, men inte en endaste rad om den aktuella karnevalen. Det är besynnerligt och indikerar att någonting är snett och att det fortfarande finns ett motstånd, en sorts kulturfascism, riktad mot rörelser utanför finkulturen och sfären runt Stureplan. Ett motstånd som jag beskrivit tidigare och som resulterade i det inställda Nationaldagsfirandet på Smedsudden 2019 med Thomas Gyllings Mosquito. Thomas till höger på bild med sambadrottningen Maristelle.
Damerna på bilden nedan skvallrar lite grann om att Brasiliansk kultur i Sverige har en historia. Inte bara Bar Brasils historia. Det fanns faktiskt sambaskolor och sambadrottningar före 1993. 1985 bildades Unidos do Samba i Stockholm, som en ideell kulturförening och sambaskola. Gidalva Ferreira do Nascimento nedan till vänster var med och bildade föreningen och intervjuades av Bar Brasil i samband med 25-års firandet 2011 (ett år senare):
-Allting började ute i Rinkeby i mitten av 1980-talet. Vi var många som hade kommit till Sverige som politiska flyktingar från Sydamerika. Från länder som Brasilien, Chile, Argentina och Uruguay. Flera gifte sig med varandra över landsgränserna och vi blev ett större gäng som umgicks där det stora flertalet var brasilianare och så bestämde vi oss en dag för att bilda en kulturföreningen.
Idag nästan 40 år senare har familjen växt och med hjälp av ambassadörer som Thomas Gylling och Johan von Friedrich omfattar nu rörelsen människor med alla möjliga bakgrunder, men med ett gemensamt, Sambakulturen, som jag lite slarvigt kallar den. Damen i mitten nedan är Nely Huus, en legendarisk pionjär och Samba Queen.