Snösätra Kulturpark börjar ta form. Stadens satsningar tillsammans med allt jobb från föreningen Kulturkvarter Snösätra har gett resultat. Min fascination för området och dess aktiviteter började med Spring Remake 17-19 april 2015. Mycket har hänt sedan dess och nu börjar Kulturparken göra skäl för sitt namn. Det är inte längre bara grafitti, streetart och rave-fester.
Parallellt med återställningsarbetet i södra Snösätra arbetar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, tillsammans med kulturnämnden, exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, trafiknämnden och lokala kulturaktörer med att utveckla en lokal kulturpark i norra Snösätra. Målet är att lyfta området med utgångspunkt i områdets unika karaktär och i samklang med Rågsveds naturreservat. Kulturparken ska erbjuda både gatukonst och andra kulturformer, med kulturaktörer som är aktiva på platsen.
Texten ovan är hämtad från Stockholms Stads hemsida, Stockholm växer, där tidplanen för arbetet också redovisas. Enligt staden ska infrastrukturen för en permanent kulturpark vara på plats under 2023 och redan vid årets remake var skillnaden markant. Redan då fanns inslag som speglade föreningens vidgade vyer tillsammans med den upprustning staden gjort i form av belysning, trottoarer och asfalterade ytor. Träffade föreningens ordförande Mikael Rickman som berättade lite om programmet för eventet Colours Of Africa.
-Du bör stanna. Du kommer få underlag till både bilder och text, lovade han.
Han hade rätt. Det blev några bilder, men framförallt många fina samtal. Föreläsningen av en entreprenör från Uganda vidgade mina vyer och bekräftade det som Hans Rosling pedagogiskt under hela sitt liv försökte föra fram; hur dålig koll vi har på världen. Det gäller särskilt vår koll på det vi kallar utvecklingsländer och i synnerhet människorna på den Afrikanska kontinenten. De allra flesta tror att läget är betydligt värre än vad det faktiskt är. Uppdateringen är tämligen obefitlig och nyheterna handlar nästan uteslutande om katastrofer, svält, krig och korruption, som bara cementerar förutfattade meningar. Hans bok Factfulness - Tio knep som hjälper dig att förstå världen, postumt utgiven efter hans död 2018, skriven tillsammans med sina barn Anna och Ola, visar genom några enkla frågor hur dålig världsbild vi generellt har.
Initiativet att lyfta den Afrikanska kulturen i Sverige och visa att This is Sweden var förlösande och förutom att byta erfarenheter med killen som hade sitt ursprung i Uganda hittade jag ett par läckra och färgglada flugor samt ett halsband på marknaden. Träffade också trummästaren Dawcoumba Diop från Senegal som senare uppträdde på den av containers uppbyggda scenen. Han bjöd in mig till en fest i Bagarmossen, dit han ville att jag skulle komma och fotografera.
Snösätra är fortfarande en magisk plats. En frizon där arrangemangen fortfarande är gratis och tillgängliga för alla, men brist på respekt för det allmänna och det som skapas med allmänna medel är ett problem även här. Detta har resulterat i låsta grindar och begränsningar för att förhindra stölder och skadegörelse. Detta är naturligtvis ett mindre problem för Kulturparken och ett betydligt större problem för samhället i stort, men genom att införliva Kulturparken i det allmänna begränsas möjligheterna med interna uppgörelser och beskydd. Tidigare om skadegörelse upptäcktes och förövaren identifierats kunde Percy i egenskap av Snösätras vakthund, hantera saken genom hembesök. Snösätra i likhet med andra parallellsamhällen kunde då själva lösa problemen, men är idag hänvisade till det allmänna, där vi idag ser en fullständig kollaps. Problemen är många och handlar inte längre bara om isolerade kriminella nätverk som agerar på eget bevåg. Alla dessa skjutningar och sprängningar påverkar oss alla och är ett tydligt tecken på ett totalt misslyckande för samhället i stort. Genom att hela tiden mata allmänheten med nyheter som bekräftar detta skapas en misstro mot allt som har med det gemensamma att göra och nya gemenskaper, allianser och nätverk bildas, för att hantera det som samhället inte klarar av, ibland med understöd från främmande makt. Det är ett krig som pågår, men inget traditionellt krig med tydliga fronter, utan ett samlat anfall med oändligt många frontlinjer, men med ett samlat mål; skapa kaos och samhällskolaps. Vem som vinner på detta är oklart, men polariserade samhällen med tydliga vinnare och förlorare har vi sett konsekvenserna av tidigare.
A guide to all the fun things in life, heter det. För att uppskatta allt det roliga behövs det ibland sättas i relation till våra utmaningar. Det roliga får inte bli något vi flyr till, utan snarare utnyttjas som ett vaccin, som härdar och gör oss stärkta i kampen mot det oroliga.