© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

Stockholms kulutetablissemang bjuder Stockholmarna på kultur. Ett otroligt utbud, där det är helt omöjligt att hinna med allt. Det gäller att välja och hitta scener som inte ligger alltför långt ifrån varandra för att klara logistiken under denna magiska natt. Natt är kanske egentligen lite missvisande eftersom tiden är begränsad och evenemanget pågår mellan 18:00 och 24:00.

Jag och min fru blev sugna på att börja med lite Finländsk kultur på Finlandshuset vid Stureplan och tänkte att då hinner vi ner till Nybroplan och Dramaten också.

Finlandshuset tog emot oss med öppna armar, Finsk öl och en stor portion sisu från damorkestern Pereferia.

Pereferia spelade en instrumental, smått vemodig vilda västern rock á la The Shadows, men istället för den amerikanska prärien for mina tankar till skogarna i norra Finland och en förlösande Sauna.

Sväng med eftertanke skulle man kunna säga.

Blev tagen av tjejerna, deras framträdande och musiken, så till den grad att jag efter konserten köpte en skiva. Fick då också en kort pratstund med en av dem, men lyckades ändå inte reda ut om norra Finlands skogar är en betydande inspirationskälla, eller om det bara är jag som sätter musik till min upplevelse från förra sommaren i just norra Finland.

Vi avslutade vår kväll på Finlandshuset med Finsk avmätt och cool Rockabilly från Pietarin Spektaakkeli.

Skrapade fram två smakprov på YouTube för er som inte var med.

Adam Pålsson och Nina Zanjani med flera bjöd på smakprov

Efter en rask promenad från Snickarbacken till Nyboplan hastar vi in på Dramaten och hittade två lediga platser högst upp under taket. En magnifik syn bara det. Salongen fylld till bredden och på scenen pågick ett musikaliskt collage av musikaliska pärlor från några av höstens succéer.

Vid midnatt när vi applåderat och tackat skådespelarna avslutade vi vår kulturnatt i marmorsalen med Champagne och njöt av varandra och vimlet.

 

Stay tuned for more att unikaboxen.net

© 2015 text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET