Sommaren 2012 var som bekannt inte någon orgie i sol och värme. I själva verket var det den sämsta sommaren sedan 1998, om man ser till vädret. Jag kommer särskilt ihåg 1998, eftersom jag var Pappaledig hela den sommaren. Ones in a lifetime och allt regnade bort, men det kunde varit värre. Nåväl, under 2012 fanns det liksom 1998 ändå många ljusklimtar som man med glädje kan blicka tillbaka på.

Ett sånt minne är besöket på Salt & Sill.

Vi var ett gäng som rest till Tjörn från olika delar av landet för att uppleva och kanske skapa något tillsammans. Under sakkunnig ledning av Jonas Espefors, välrennomerad kock, skulle vi laga mat i världsklass.

Vi delades upp i två lag och varje lag delades upp i arbetsgrupper med ansvar för varsin rätt; förrätt, varmrätt och dessert. Sex olika rätter skulle tillagas, tre i varje lag. Det var en del av utmaningen, förutom att följa receptet.

Vad sägs om Svartpepparhalstrad pilgrimsmussla med rostad pumpakräm till förrätt?

Det var inget fel på råvarorna. Färskt, fräscht och frikostigt, men trots otaliga försök från Jonas att beskriva hur många portioner vi skulle laga till, blev det ändå förvirring i ett visst lag. Fisksoppan blev en katastrof. Smaken dränkt av för mycket vatten. Ett upplivningsförsök gjordes med mängder av salt, men det var för sent. Smaken gick inte att rädda.

Trots hårdför ledning och den allmänna vinnarinstinkten hade vi kul och en hel del vin gick åt till matlagningen.

När rätterna var klara skulle varje rätt bedömas av juryn. Nu vet vi hur det är att vara med i Idol.

Vinnare blev det lag som hade flest vinnande rätter.

Juryn var stenhård och visade inte med en min (nästan) vart det barkade.

Först när vi satt oss till bords på verandan började Jonas presentera de vinnande rätterna, som tillsammans bildade vår middagsmeny tillagad av riktiga kockar.

Och på ett solidariskt och egentligen rättvist sätt blev tillslut alla vinnare. Vi fick tillsammans njuta en fantastisk middag i en fantastisk miljö och som grädde på moset, eller som man säger här; salt på sillen, fick vi varsin kokbok (Krogbok) med oss hem. Vad mer kan man önska sig?

Kanske en skön binge att knoppa i?

Lungn, det fick vi också, och morgonen därpå hade regnmolnen skingrats och solen både sken och värmde. Det blev frukost på bryggan och en liten promenad bland de pittoreska husen på Klädesholmen.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012

STAY TUNED FOR MORE AND KEEP THAT CRAZY FEELING