© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Förberedelser/uppladdning

Redan klocka tre började jag och min fru vår festivallördag. Min vita smoking hade dammats av och på plats fick vi varsin illgrön fjäderboa för att ingen skulle missa att nu var det schlagerparty och ingenting annat. Vid halv fem började champagne och snittar slinka ner samtidigt som oddsen för våra olika favoriter diskuterades.

Tävlingen

Som allt annat som presenteras i dessa gigantiska sporthallar blir närvaron till artisterna en smula frånvarande och inte alls som man är van från TV. Ljudet kunde ha varit bättre, men trots allt är det en otrolig känsla att vara där, live, tillsammans med 30 000 (eller hur många det nu var) andra festivalfreaks.

Mellanakter

Pampig nästan pompös inledning, som övergick i en mer festfylld och fartig fortsättning för att i sista akten helt fokusera på en musikalisk schlagernostalgi med ABBA-tema och med kända festivalartister, som Marlena Erman, Marie Bergman, Charlotte Perelli och Robin Stjernberg. Ett vackert akrobatnummer gav lite extra krydda åt anrättningen.

Vi har ett resultat!

Efter några skälvande minuter och ett antal svettdroppar på deltagarnas pannor kom det klassiska kuvertet med resutatet och resan mot själva kröningen kunde starta. Efter det att den internationella juryn sagt sitt ledde Ace Wilder med sin Busy doin nothin och Sanna Nielsen låg tätt efter med sin Undo.

Det var fortfarande spännande när tre bidrag kvarstod, men när tittarrösten gick till Alcazar och det bara var Ace Wilder och Sanna Nielsen som inte tilldelats några tittarröster, kändes utgången given, men...

...den näst sista tittarrösten gick till Ace Wilder och Sanna hade fortfarande en teoretisk chans att vinna. Det blev åter spännande.

Med minsta möjliga (nästan) marginal vinner Sanna Nilsen 2014 års melodifestival och kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Köpenhamn senare i vår. Grattis Sanna, sjunde gången gillt!

Snacka om en rafflande final på detta gigantiska spektakel. Samtligas placeringar och antal röster längst ner på sidan.

Placering
Låt
Artist
Juryröster
Tittarröster
Totalt
1
Undo
Sanna Nielsen
90
122
212
2
Busy doin nothin
Ace Wilder
97
113
210
3
Blame it on the disco
Alcazar
62
48
110
4
Survivor
Helena Paparizou
57
27
84
5
Bröder
Linus Svenning
46
37
83
6
To the end
Yohio
39
43
82
7
Songbird
Ellen Benediktson
31
30
61
8
Yes we can
Oscar Zia
32
21
53
9
Efter solsken
Panetoz
15
18
33
10
Natural
Anton Ewald
4
14
18

 

Stay tuned for more at UNIKABOXEN.NET

© Bild och text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014