© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

Groupie - Samir & Victor

Trallvänlig med ett hyffsat scenspråk. Kuberna som ändrade bilder skapade effekt och något för grabbarna att stå på för att ta plats på den stora arenan. Kanske större betydelse live än i TV-soffan. Framträdandet får godkännt, men låten var alldeles för tunn.

Building it up - JTR

Inget nytt och ett platt framträdande utan visuella hjälpmedel gjorde att bidraget snabbt glömdes bort trots oklanderlig stämsång och tjatig refräng.

Make me (la la la) - Dinah Nah

Schysst koreografi gjorde numret intressant. Ganska bra danslåt som hade kunnat hottats upp med en bättre text och en vassare produktion. Nu blev behållningen dansarna på scenen och att Malin Dinah Sundström fått ordning på rösten.

Jag är fri (Manne leam frijje)
- Jon Henrik Fjällgren

Här pratar vi scenshow. Så mäktig och innehållsrik att jag stundtals tappar bort artisten bland schottisdansande låtsassamer, pukor och konstsnö. En härlig låt som ingår i den Svenska etno traditionen. Hade kanske hellre sett en Pontare bredvid Jon Henrik istället för tre hängande körtjejer.

Can´t hurt me now - Jessica Andersson

Kan inte släppa likheten med Bob Dylans Knocking on heavens door och det spelar ingen roll att Jessica framför låten med stram ellegans och intim charm. Snyggt som fan och med kvällens enda mobilljusshow. Klassiskt mellodrama.

Heroes - Måns Zelmerlöw

Redan innan finalen hade Måns skaffat sig en särställning. Intressant låt med lämplig text och ett nyskapande scenspråk. Tyvärr mer anpassad för TV än för arenan. Klart bästa bidraget och ett professionellt framförande.

Forever starts today - Linus Svenning

Mäktig scenshow även om vi sett varianten i många tidigare års bidrag. Låten hade behövt en mäktig sångare för att matcha scenshowen. Linus nådde inte fram och det hela blev alltför surt för mig. Förstår att Linus är en het artist och att det var nog mer hans popularitet hos fansen än låt och framträdande som tog detta bidrag till final.

Don´t stop - Isa

Årets popigaste bidrag. Lite Spice Girls känsla och mycket energi från den blott 16-årige Brommatjejen Isa Tengblad. Inget som kommer att gå till Mellos Hall of Fame, men en eloge för ett bra framträdande.

Möt mig i Gamla Stan - Magnus Carlsson

Finalens andra klassiker. Snyggt hela vägen, men det hjälper inte. Särskilt inte när du har två minuter på dig att frälsa världen. Då räcker inte din scennärvaro, charm och röstresurser. Låttiteln var inte rolig. Gamla Stan?

Sting - Eric Saade

Utmanaren och charmören Eric flirtar med Hollywood och en smula burlesque i sin låt som framförs på ett spektakulärt och för låten passande sätt, med en vass avslutning, där Eric och två dansare hänger i en korg över publiken. Bra men inte tillräckligt bra. Lite lik i genre årets engelska bidrag.

Don´t stop believing - Mariette

Inte så tokigt Mariette, men är det här du? Lite för mycket Loreen-etno för att det här ska kännas nyskapande och att jämföras med Loreen blir övermäktigt för de flesta. Bra sång men trots det hoppfulla budskapet lite dystert.

Guld och gröna skogar - Hasse Andersson

Charmigt, ödmjukt och förlösande töntigt. Kvällens mest dansanta bidrag med dansbanetema och det mest Svenska. Härlig energi, men inte min favoritgenre.

Som vanligt en alldeles särskild stämmning i och utanför arenan inför kvällens drabbning.

Trots att hela evenemanget är anpassad för TV är känslan ändå otroligt mäktig när du bänkat dig i publikhavet.

Många schlagerfans är väl förberedda med alla de tvingande attributen trots att mello blivit så mycket mer än bara schlager.

En osynlig stjärna var som vanligt den ständige studiomannen Henric Von Zweigbergk.

Med fast hand regiserade han publiken för att skapa kvalitet och TV-underhållning i världsklass.

Efter att den internationella juryn sagt sitt stod Måns Zelmerlöw som överlägsen vinnare, men då återstod tittarnas röster. Måns hade då fått en tolva av samtliga länder utom ett, England som stack ut med en åtta.

Måns fick även störst andel av telefonrösterna och blev totalsegraren av årets uttagning till Eurovision Song Contest som i år går i Wien. Grattis! Rätt låt vann. Måns Zelmerlöw fick 545 601 telefonröster, vilket är den näst högsta noteringen genom tiderna. Endast Loreen med ”Euphoria” slår Måns med sina 670 551 telefonröster.

Sammanställning av rösterna

Juryns röster:
Folkets röster:
01. Måns Zelmerlöw
122 p
01. Måns Zelmerlöw
(35,1%)
166 p
02. Mariette
74 p
02. Jon Henrik Fjällgren
(18,6%)
88 p
03. Jon Henrik Fjällgren
51 p
03. Hasse Andersson
(14,3%)
68 p
04. Eric Saade
48 p
04. Eric Saade
(6,2%)
29 p
05. Linus Svenning
41 p
05. Mariette
(5,8%)
28 p
06. Isa
38 p
06. Samir & Viktor
(4,2%)
20 p
07. Samir & Viktor
29 p
07. Isa
(3,9%)
18 p
08. JTR
21 p
08. Magnus Carlsson
(3,8%)
18 p
09. Jessica Andersson
15 p
09. Linus Svenning
(3,7%)
18 p
10. Dinah Nah
14 p
10. Dinah Nah
(1,8%)
8 p
11. Hasse Andersson
10 p
11. Jessica Andersson
(1,7%)
8 p
11. Magnus Carlsson
10 p
12. JTR
(0,9%)
4 p

Slutresultatet

01. Heroes - Måns Zelmerlöw
288 poäng
02. Jag är fri (Manne leam frijje) - Jon Henrik Fjällgren
139 poäng
03. Don’t Stop Believing - Mariette
102 poäng
04. Guld och gröna skogar - Hasse Andersson
78 poäng
05. Sting - Eric Saade
77 poäng
06. Forever Starts Today - Linus Svenning
59 poäng
07. Don’t Stop - Isa
56 poäng
08. Groupie - Samir & Viktor
49 poäng
09. Möt mig i Gamla stan - Magnus Carlsson
28 poäng
10. Building It Up - JTR
25 poäng
11. Can’t Hurt Me Now - Jessica Andersson
23 poäng
12. Make Me (La La La) - Dinah Nah
22 poäng

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014