© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2013

Text hämtad från millesgarden.se:

Carl Milles (1875 - 1955) är Sveriges mest berömda skulptör. Hans skulpturer finns inte bara i Sverige utan över hela världen, och finns representerade i nästan alla världsdelar. 1936 beslöt Carl och hans hustru Olga att skänka hemmet, Millesgården, till Svenska Folket för att skapa ett museum. För att säkerställa Millesgårdens fortlevnad, överförde han också rätten att gjuta nya skulpturer på det nya museet. Ännu idag är det en central inkomstkälla för museet.

Avkastningen från skulpturavgjutningar går till en fond som bekostar bevarandet av parken och konstnärshemmet. Under Carl Milles levnad numrerades inga skulpturer men efter hans död beslöt stiftelsens styrelse att låta gjuta nya numrerade skulpturer i upplaga om 6 eller 12 exemplar. All gjutning av skulpturer sker hos svenska konstgjutare. Därigenom kan kvalitén upprätthållas och framför allt kunskapen och hantverksskickligheten. Gjuterierna är också desamma som Carl Milles själv använde sig av, på så sätt finns en kontinuitet i verksamheten.

Millesgården är ett fantastiskt museum, som bär på ett otroligt arv från en stor konstnär med ett stort intresse för konst i alla dess former. I hans imponerande samlingar blandas medeltida träskulpturer med antika marmorverk och allt presenteras smakfullt i ett arkitektoniskt litet mästerverk, där ljus och rymd får harmonisera med en sorts lantlig idyll.

Oavsett vilken tid på året eller vilken typ av väder det är när du besöker Millesgården, får du alltid någonting nytt med dig hem. Millesgården utnyttjar nuet, din sinnesstämning och ljuset på ett sätt som gör muséet till en av mina favoriter bland Svenska muséer. Jag är oändligt tacksam för attl Carl och Olga Milles öppnade upp sitt hem för allmänheten.

Fler bildreportage hittar du på www.unikaboxen.net

 

© 2013 Text och bild Tommy Sörstrand för unikaboxen.net