© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Hårt motstånd

Trots hårt motstånd blev det en fest på Smedsudden för att fira Sverige, inte riktigt som förr, men genom ett samarbete med Eden, inträde, åldersgräns och ett inhängnat område kunde arrangemanget genomföras. Jacob Grandin, är mannen bakom projektet Eden. Han har samarbetat med Mosquito tidigare. Som grundare av Trädgården under Johanneshovsbron och den populära scenen Fållan i Slakthusområdet har han tillsammans med olika aktörer inom populärkulturen arrangerat dagsfester, konserter och partyn. Unikaboxen har varit med på några. Nu sedan 2022 är hans nya utpost Kungsholmen och den gamla villan på Smedsudden. Ett litet annorlunda koncept som enligt Jacob själv bygger på; en korsbefruktning mellan natur, träning, nöje, kultur och möten, hämtat från visitstockholm.se 16 mars 2023.

Sedan 2013 har jag följt Thomas Gyllings Mosquito och hans mision att genom musiken och olika aktiviteter förena människor i hela Stockholm. 6 juni 2018 var senast han och gänget runt honom förvandlade Smedsudden till en het kokande mustig gryta tillagad med massor av kärlek. 2019 satte politikerna i Stockholm käppar i hjulet för honom och han beviljades inte det nödvändiga polistillståndet för offentliga öppna tillställningar. Unikaboxen sammanfattade och delgav då sitt missnöje med ett reportage; Nationaldagsfesten uteblir i år.

Årets utmaning var att inhängnaden till trots, inkludera alla som kommit till Smedsudden. Alla som ville kunde inte komma in. Det fanns en begränsning men Thomas gjorde allt som stod i hans makt, både från scenen och ute vid staketet, för att begränsningen inte skulle påverka firandet. Alla skulle kunna njuta musiken och ge sig hän i firandet av vårt mångkulturella Sverige.

Jag tycker att gänget bakom arrangemanget lyckades återskapa en hel del av det som åstadkoms 2018 och sammantaget utifrån givna förutsättningar blev det ett Nationaldagsfirande att komma ihåg och glädjas åt. Vi kan om vi vill och vågar. Mitt bidrag blir att genom detta reportage visa ett urval av den mosaik av Svenskar som idag bildar Sverige och hur vi tillsammans kan fira 6 juni.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023