© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Hästar och hästkrafter

För femte året i rad flyttar hästsportens Formel 1 in till stan och Gärdet genom Nationaldagsgaloppen. Enligt arrangörerna passerade 55 000 besökare området, som hade någonting för alla, inklusive ett väder som passade utmärkt till de medhavda picknickkorgarna och sommarklänningarna.

I bronsfärgad jacka ser vi ovan stjärnjockey Per-Anders Gråberg på hästen Double Ten i lopp 1. De ledde i princip från start till mål. Förutom vinsten i första loppet deltog Per-Anders i ytterligare tre lopp med tre andra hästar och slutade 2:a, 5:a och 4:a i dessa.

Ferrari firar 70 år i år och passade på att visa upp sina komprimerade och optimerade hästkrafter som snyggt paketerats genom åren i Italiensk bildesign av högsta kvalitet. Det var den Svenska bilimportören och återförsäljaren Autoropa som arrangerat exponeringen, som föregicks av en frukost på Narvavägen. Omkring 100 st Ferraribilar i varierande modeller, kom till uppsamlingsplatsen och åkte sedan i kortege ut till Ladugårds Gärde, där det bjöds på diverse läckerheter i Autoropas tält. Autoropa är Sveriges enda auktoriserade importör och återförsäljare av Ferrari, Maserati och Bentley samt även auktoriserad servicepartner för Mercedes-Benz, Jaguar och Land Rover. 

Inte bara för hästbitna, utan Gärdesgaloppen har blivit ett sätt för många att fira vår nyligen instiftade Nationaldag. Mer Champagnegalopp?

Traditionsenlig hattparad

Ridsport är, som vi föreställer oss, förenad med en aristokratisk hållning och damer i vilda hattkreationer. Hattparaden tar oss till en högre nivå, där alla gränser suddas ut och fantasin får fritt spelrum. Här kan någon komma med ett frukostbord, inkluderat hela frukosten, på huvudet eller ett litterärt stilleben, som nedan. Självklart ska en vinnare sedan utses av en jury, som även detta år bestod av Daniel Paris, Ann Wilson och Anders Bagge. Juryns utmaning var att även i år skapa en fyndig motivering. Dels till kreationerna i sig, men även motivera sin egen ställning i egenskap av sakkunnig och underhållande jury. Jag tycker att de gjorde ett bra jobb och skulle bli förvånad om de inför nästa år byts ut på grund av bristande underhållningsvärde.

Picknick i det gröna och rekordpublik

Huvudstaden visade upp sin bästa sida denna Nationens egna dag och publiken var inte sämre. Många hade lagt ner lite extra arbete framför spegeln innan transporten ut till gröngräset och bjöd gärna på några förföriska leenden i läcker förpackning, som jag och min kamera tackade snällt för.

Internationell prägel

Galoppsporten är en av få sporter där män och kvinnor tävlar på lika villkor. Fanny Olsson ursprungligen från Arboga, men nu boende i Malmö, är en av våra snabbast klättrande stjärnor. Efter de 70 obligatoriska segrararna i amatörklassen och utnämningen till Amatörryttarchampion i Sverige 2012, tävlar hon nu sedan förra året utan viktlättnad bland proffsen. Sin första seger som proffs i ett större grupp 3 lopp tog hon med Arabhästen Mad Makz, samma häst som hon idag slutade femma med i fjärde loppet. Hon ställde även upp i sjätte loppet med den Ryska hästen Adash och slutade 6:a. Inför dagens tävlingar låg Fanny på 20:e plats i rankinglistan över de segerrikaste ryttarna 2017 och framgångarna har lett till att hon kvalificerat sig för att representera Sverige på Bro Park, när galoppvärldsmästerskapet World Championship For Lady Jockeys går av stapeln 4 juli 2017. Lite motsägelsefullt att arrangera en tävling för damer i en sport som skryter med att vara genusneutral, men givetvis ändå en stor ära för Fanny. Nedan ser vi henne göra ett alko-test. I röd hjälm och på bilderna från banan ser vi den Danska ryttaren Ina Veronika Toverud, som red på Zamir i 2:a loppet, tillsammans med Chilenaren Franco Gonzalez, lila hjälm på hästen Al Muna. Den tjusiga flygvärdinnan från Amirates får symbolisera arrangörernas samarbete med Förenade Arabemiraten och det fjärde och femte loppet. HH Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup, där endast Arabiska fullblod får tävla och HH Sheikha Fatima Bint Mubarek Ladies Ifahr Cup med bara kvinnliga jockeys och Arabiska fullblod. Rekryteringen till Amirates styrs uppenbart av andra kriterier än blodsband.

Nedan poserar Fanny Olsson tillsammans med den Franska jockeyn Marion Dufreche, som på hästen Al Janoob slog Fanny i 5:e loppet och hamnade på en fjärdeplats.

En av många vinnare - Franco Gonzalez

Tränaren Emilie Backlund hoppade av förtjusning när hennes häst Al Muna med Franco Gonzalez i sadeln var först över mållinjen i andra loppet. På scenen blev det efter loppet en liten priscermoni och intervjuer med alla inblandade. Franco fick svara på hur det var att tävla på Gärdets gräs och närheten till publiken och beskrev det som helt fantastiskt i synnerhet alla underbara människor, som hejade på sina hästar.

Alla fick inte pokal idag och av de 2 644 074 kr som satsades i de olika spelformerna, var det bara ett fåtal som fick dela på de 834 200 kr som delades ut i prispengar till spelarna, men ändå tror jag att de flesta kände sig som vinnare idag. Vinnare för att vi bor i ett land som fortfarande kan arrangera öppna evenemang och bjuda in till en folkfest där alla är välkomna. Där inträdet är gratis och stämningen trygg. Samtidigt i en annan del av staden på Kungsholmen förbereddes för ett annat Nationaldagsfirande. Även det gratis och välkomnande, men i musikens tecken. Ta del av hur musiken förenar och manifesterar vårt land, freden och friheten på Mosquito Beach Party. UNIKABOXEN var där också.

 

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017