Ett collage av bilder på sånt från förr fotograferat av Tommy Sörstrand
och sammanställt för UNIKABOXEN.NET 2014

Brännebrona Gästis

Mellan Götene och Mariestad ligger detta motell från en svunnen tid och med Las Vegas känsla. Carina Kjellqvist och Erland Olsson driver anläggning som blev känd för hela Svenska folket genom TV-programmet Kniven mot strupen, som sändes i TV3 2012. Den kände stjärnkocken Alexander Nilson och hans team besökte i programmet Brännebrona Gästis och försökte med prylar insamlade från boende och företag i området, förvandla anläggningen till ett stort patinerat amerikanskt dinerhak. Resultatet syns på bilderna ovan och nedan. Läckert tycker jag, men räcker det för att skapa en lönsam affär?

Ådalens Veteranbilmuseum

I Lunde 9 km söder om Kramfors vid riksväg 332 alldeles intill Sandöbron finns en hel värld av gamla tjusiga fordon och maskiner. Torbring Forsman  började tidigt att samla på veteranfordon och passionen har sedan gått i arv till sönerna, som 1993 byggde upp detta museum för att visa upp den fantastiska bilsamlingen för allmänheten.  Ingen bilentusiast passerar den här platsen utan att göra ett besök, säger Torvald Forsman vd för Ådalens Veteranbilsmuseum. Idag finns ett 50-tal bilar, motorcyklar, snöskotrar och maskiner. 

Westerlunds Konditori

Det K-märkta fiket vid foten av Sandöbron, med den för gårdagens norrlandspendlare och långtradarchaufförer välbekanta neonskylten, som ensam kostade lika mycket som ett helt husbygge på femtiotalet. Efter bygget av Höga Kusten Bron är trafiken över Sandöbron begränsad och fikagästerna lätträknade. Idag drivs fiket av en Thailändsk familj som i mitt tycke varit lite oförsiktiga med bevarandet av den klassiska miljön.

Rismyrliden - Ett nybygge från 1825

Rismyrliden är en gård 40 km utanför Skellefteå. Gården uppfördes 1825 men övergavs 1967. Sedan 1985 ägs gården av Stiftelsen Rismyrliden, som får större delen av sin finansiering från Skellefteå kommun. Gården är ett utflyktsmål under sommaren och föreningen Rismyrlidens Vänner bedriver verksamhet för att visa besökarna hur livet gick till här på 1800-talet. Långfil med bryta och syltat fläsk skapar kanske inte någon nostalgi, men väl en insikt om hur hårt livet kunde vara här i det Västerbottniska inlandet för bara ett par generationer sedan.

 

© 2014 Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET

Stay tuned and keep that funky feeling at UNIKABOXEN.NET