© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

PRZ - Perfect Relation Zone

Den outtröttliga konstnärsduon Eva Pagmar och Maija Eloranta provocerar och fascinerar publiken hos Handarbetets Vänner i sitt fredsperformance. Denna gången spegelvänt för att skapa en illusion av fredens bräcklighet och krigets oförutsägbarhet. En gripande föreställning.

Det började i Hässelby Strand september 2023. Ett performance utomhus med ett avancerat förarbete. Flera hundra fredstranor hade vikts till arrangemanget. I sina karakteriska blå uniformer och med skoskydden på huvudena skapades olika scener för att beskriva allvaret med fred och vad som väntar oss om vi inte förstår det. Det är en demonstration, men på ett sätt som inte följer praxis eller normala ramar. Ett fullständigt onormalt beteende som på ett effektfullt sätt speglar det onormala med att döda sina systrar och bröder. Vem är det som egentligen är galen?

Visst finns det spår av Dadaism i deras framträdanden. Ifrågasättandet finns där utan att ett ord yttras. Protesten mot ett samhälle som steg för steg närmar sig sin egen undergång kan jag se, men andra ser kanske något annat. En känga till finkulturen, men framförallt en vädjan till publiken att själv öppna ögon och öron och inte sticka huvudet i sanden.

Tidigare har jag mer sett PRZ som en vital inspirationskälla, en alternativ konstform och ett sätt att uttrycka sig på. Nu med deras fredskoncept har de blivit föregångare i en alternativ proteströrelse. Deras subtila rörelser, allvarliga miner och ordlösa framträdanden skapar frågor, tankar och en lust att dela dessa med någon. Deras konst är fantastisk. Inga pekpinnar, inga förmaningar, utan bara ett uttryck, något visuellt att tolka, eller bara något att tycka kring. Älska, kanske hata, men oavsett blir det en reaktion.

Vad är det som händer? Vad gör ni?

Och är det inte precis det vi borde fråga dem som rustar till krig, begår fansansfulla övergrepp i nationens namn och alla vi som jamsar med och ursäktar oss med att det bara är ett försvar - vi måste ju kunna försvara oss. Vad gör vi?

PRZ ger oss inga svar, men bjuder på en verklig energikick, som kanske ger oss kraft att gå emot strömmen
och säga nej, nu räcker det. Vi har faktiskt viktigare saker att ta itu med än krig.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024