© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Dansa Samba med mig

Angela Parker, instruktör och ledare för dansgruppen Samba Angels of Stockholm, berättade att hon fått hit en mycket spännande instruktör från Brasilien, som jag borde träffa, för att få en djupare bild av sambans magi och ursprung.

- Pablo Guerreiro är på en världsturné och jag har fått hit honom till Stockholm för en tvådagars workshop på Studio Salsa vid Odenplan, du måste komma, skrev hon i meddelandet jag fick inför helgen.

Det är alltid lite extra spännande med manliga sambainstruktörer. Det krävs mod och beslusamhet att som man välja dansen som medel för att uttrycka sig. Minns första gången jag träffade Felipe Moris aka Gato de Saldo. En uttrycksfull sambaqueen i högklackat. Inte bara en duktig instruktör och dansare, utan också en som utmanar det manliga och våra könsroller. I reportaget från paraderna under World Pride i Köpenhamn 2021 finns ett litet porträtt av honom med länkar till den workshop han höll i Stockholm 2020, mitt under brinnande pandemi.

Pablos vision och det han vill förmedla när han reser runt till sambaskolor runt om i världen bygger egentligen på samma princip att genom dansen hitta ditt inre och släppa ut det till en publik. Och då handlar det inte bara om att få rumpan att svänga och bysten att gunga. För att få kontakt med ditt inre genom dansen är det viktigt att lära sig grunderna och sambans rötter i den Afrikanska kulturen. Inte bara att bottna stegen och skapa kontakt med underlaget utan även att söka andlig kontakt och själslig interaktion med våra släktingar.

Detta är något som går igen hos många instruktörer idag. När Tatiana Rosa instruerade elverna på sin workshop i Tyresö under S.E.S, Svenskt Encontro do Samba, 4-6 november 2022, var det mycket som jag kände igen från Pablos instruktioner och beskrivning av Sambans fem universum.

Tempo och Contratempo skapar en mix av tretakt och tvåtakt och skapar förutsättningar för en spännande koreografi. Det är mycket att hålla reda på och koncentrationen kan skapa en viss stelhet som är viktig att jobba bort. Ett kul inslag under Pablos lektion var att helt släppa fokus på fötterna och ta stegen med händerna för att få en harmoni med överkroppen och använda bägge hjärnhalvorna. Koncentrerar du dig för mycket på var fötterna ska vara och bete sig är det lätt att överkroppen faller ner och du tappar hållningen, som är A och O i all dans.

-First, it´s about what you feel, upprepar Pablo flera gånger. Vad du känner för musiken, rytmen och dansen som uttrycksmedel, men också din uppfattning av dig själv - om du känner dig vacker och sexig. Här gäller inga stereotyper utan det viktiga är att alla kan tillåta sig själv att vara vacker och sexig. Den sensuella dansen hjälper dig, men är du inte övertygad inombords och vågar släppa loss blir det ingen magi.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022