Konst i det offentliga rummet
Borås med sin tradition inom konst, från den internationella skulpturbiennalen till ständigt uppskattade utställningar på Borås Konstmuseum och Abecita Konstmuseum, öppnade i och med No Limit upp det offentliga rummet för målningar på husfasader. No Limit är en street art-festival som bjuder in konstnärer från hela världen att delta i förvandlingen av det offentliga rummet och skapa ett gigantiskt utomhusgalleri. Festivalen innehåller alla typer av gatukonst, från muralmålningar till skulpturer och installationer. No Limit såg dagens ljus första gången i september 2014 och under 2015, 2017 och 2020 har succén upprepats med ännu större spridning på konstformerna. Under den senaste upplagan av festivalen låg fokus på svenska konstnärer.
Vänner inom Street Art har länge pratat om Borås, som ett Mecka för gatukonst i Sverige, men det var först nu som jag kom mig iväg. Jag respekterade rådande restriktioner för att inte vara en del av smittspridningen. Åkte egen bil, bodde på ett hotell där allt utom frukosten var nerstängt och höll mig för mig själv i princip hela tiden utom vid ett tillfälle när ett gäng pojkar på Norrby ville prata och fotograferas.
Det är inte alla kommuner som tillåter ett fritt skapande på tilldelade husfasader. Nacka Kommun i Stockholm blev starkt kritiserad för sitt upplägg med Wall Street 2019. Verken och konstnärerna fick inte ha någon anknytning till garffiti och när en av våra största konstnärer Daniel Huge Fahlström refuserades från deltagarlistan startades en het debatt om nolltollerans och politisk kulturstyrning. En annan snackis blev det när en av Stockholms få husfasader för streetart målades av Carolina Falkholdt. Atrium Ljungberg är fastighetsägaren som tillåter ett fritt skapande på denna yta placerad på Kronobergsgatan 35 i centrala Stockholm. Tror att många inklusive fastighetsägaren blev lite överraskade när målningen stod klar. Ett lysande ställningstagande som blev lite för mycket för några och verket målades över efter kort tid.
Borås Stad beslutade tidigt att No Limit skulle vara en ärlig festival trogen den ursprungliga street art rörelsen. Inga skisser eller beskrivningar av målningarna i förväg. De inbjudna konstnärerna erbjöds väggar att pryda efter eget behag kort och gott. Resultatet är magnefikt och även de flesta av de äldre målningarna har stått sig bra mot sol, vind och väta. En personlig favorit är Carolina Falkholdts vackra målning från 2014. Ser ut som den var målad igår. Borås Stad beskriver stolt sitt arbete med konstformen på sin hemsida:
Konströrelsen kring street art, som startade med illegala väggmålningar, har nu fått plats i det offentliga rummet till mångas stora uppskattning. Konstverken är tillgängliga för allmän beskådan dygnet runt, året om och förstärks av guidade vandringar under sommar och höst.