Vid frukostbordet beslutades att hela familjen Sörstrand skulle göra en utflykt. Trots en kylig vind var våren i antågande och SMHI hade lovat fint väder. Förutsättningarna var goda, men vart skulle vi åka? Vad skulle vara inspirerande för hela familjen?

Jag googlade på slott och hittade malarslott.se

Där hittade jag en bra förteckning över slotten i mälarregionen. Upptäckte ganska snart att säsongen börjar ganska sent och att de flesta slotten endast har öppet sommartid. Taxinge är dock ett undantag med helgöppet året runt. Dessutom lockade deras dingnande kakbuffé. Något för hela familjen. För mer information om slottet och vad som händer där besök taxingeslott.se

På hemsidan beskrivs Slottscafét som oemotståndligt:

Upplev norra Europas största kakbord med ca 50 sorters hembakat bröd. Allt från smörgåsar till delikata tårtor. Du avnjuter Ditt kaffe i biblioteket, eller om vädret tillåter, i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren.

Här ser du vår mycket populära kak- och tårtbuffé. Till skillnad mot andra buféer så betalar du endast för det kaffebröd du lägger på tallriken. Så du väljer efter mage och humör!

...och jag lovar ett besök gör dig inte besviken. Ett imponerade utbud möter dig och det är inte bara ögongodis. Allt* smakar fantastiskt bra!

*med viss reservation eftersom jag inte orkade testa allt.

Har du inte grundat ordentligt med en stadig frukost kan det vara tufft att börja dagen med vispgrädde och choklad. Självklart har man planerat för gäster som likt mig har svårt att få ner något annat än en kopp kaffe innan elva. Ett koppel av läckra smörgåsar på hembakat bröd och à la carte finns listade på en skylt i slutet av bufféen.

När du tillslut efter mycket velande bestämt dig för hur många läckerheter du orkar prova är det viktigt att miljön känns rätt då det är dags att njuta skapelserna. Här på Taxinge slott sitter du ståndsmässigt i en behaglig miljö som harmoniserar med det du har på tallriken.

 

Text hämtad från taxingeslott.se

HISTORIK

Gården Näsbys historia går långt tillbaka i tiden. Namnet Näsby är troligen från vikingatiden. Första gången vi möter detta namn i skrift är år 1281. I ett dokument från det året kan man läsa att en bror till MagnusLadulås skänkte Näsby till domkyrkan i Strängnäs.

Under medeltiden bodde inte ägarna på gården, den var en ren penningplacering och sköttes av arrendatorer. Kända ägare var riksdrotsen Bo Jonsson Grip, kung Albrekt av Meklenburgs handgångne man i Sverige. Bo Jonsson ordnade det bra för sig och ägde många gods och gårdar, som mest nära 1/3 av dåvarande Sverige. Inte långt från Näsby lät han uppföra en borg för att skydda sina intressen, borgen Gripsholm.

Efter Bo Jonsson ägdes gården Näsby av unionsdrottningen Margareta och senare av den sluge riksföreståndaren Sten Sture den äldre. Vid medeltidens slut hade gården hamnat hos kartursianerbröderna i klostret Pax Marie, som givit Mariefred dess namn.

Den nya tiden kom med Gustav Vasa som införde nya rutiner för riksstyrelsen och vår kristna tro. Vi blev genom Uppsala mötes beslut lutheraner och den katolska kyrkans gods indrogs till staten. Den pragmatiske kungen ordnade så att en del gårdar kom till Vasaättens godsinnehav, däribland Näsby.

Under långa perioder tillhörde gården änkedrottningarnas livgeding, dvs dessa fick använda gårdarnas avkastning till underhåll av sina små hov. Först år 1685 gick Näsby över i enskild ägo sedan änkedrottningen Hedvig Eleonora donerat gården till bergshauptmannen Johan von Westphal.

Von Westpahl hade kommit till Sverige från våra dåvarande besittningar i norra Tyskland för att lära oss förbättrad järnhantering. Ända sedan medeltiden hade järnhantering pågått i den sörmländska Bergslagen, men på 1600-talet hade vi teknologiskt hamnat på efterkälken, något som von Westphal skulle råda bot på.


Foto: Tommy Sörstrand

 

 

Han lyckades bra med detta och noterade även framgångar som jordbrukare på Näsby. Gården utvidgades och driften moderniserades. Von Westphal lät uppföra en ny mangårdsbyggnad på gården och skänkte även socknen en ny kyrka. Han dog 1710 och hans hustru Magdalena Fleetwood överlevde honom till 1754. Efter olika turer hamnade Näsby 1760 hos baron Johan Didrik Duwall, en avlägsen släkting till fru Fleetwood.

Duwall köpte till gårdar och torp runt Näsby och införde moderna brukningsmetoder, något som gav god avkastning. År 1795 sålde Duwall Näsby och några andra gårdar till en av tidens mest framgångsrika affärsmän, Joachim Daniel Wahrendorff. Denna var vid den tiden en av Sveriges rikaste män och ägde många gods och gårdar, gruvor och bruk.Själv bodde Wahrendorff tidvis på Åkers Styckebruk, tidvis i sitt hus på Skeppsbron i Stockholm.

När han dog 1803 tog äldste sonen Anders över. Denne adlades von Wahrendorff och lät arkitekten Carl Christoffer Gjörwell göra ritningar i dåtidens moderna empirestil till den nuvarande huvudbyggnaden. Den uppfördes åren 1806-13 och har sedan dess inte genomgått några större förändringar.

I likhet med sin far bodde Anders von Wahrendorff vintertid i Stockholm. En stor del av sommaren tillbringande han på Näsby. Anders son Martin von Wahrendorff var diplomat och skicklig tekniker. Han konstruerade den första moderna bakladdningskanonen, vilken blev en försäljningsframgång som ökade familjens redan tidigare stora förmögenhet.

År 1861 avled Martin von Wahrendorff och hans son utom äktenskapet, Martin Ludvig Berg, ärvde Näsby och en del andra gods och gårdar. Han gifte sig 1862 med Ebba Augusta Hägerflycht, då nitton år gammal. Paret levde som sina föregångare sommartid på Näsby, vintertid i Stockholm. Martin Ludvig Berg tog avsked från armén och blev jordbrukare. Han avled 1881.

Hustrun Ebba Augusta gifte 1886 om sig med f. d. statsministern greve Arvid Posse och hon blev därmed grevinna. Arvid Posse tog aktiv del i skötseln av Näsby, köpte till många närliggande gårdar och godset blev därmed det tredje största i Södermanland.Han införde nya brukningsmetoder, vilka ökade avkastningen. Greven avled 1901. Fyra år senare gifte Ebba Augusta om sig för tredje gången, då med legationssekreteraren sir Audley Gosling. Slutligen avled den gamla damen 1911.

När grevinnan gått ur tiden ärvdes Näsby av Knut Arvid Posse, en avlägsen släkting till hennes andre man. Knut Arvid Posse införde en del rationaliseringar i gårdens drift, men klarade inte av sina affärer utan fick frånträda godset till bankerna 1924. Dessa sålde av drygt 2/3 och det decimerade godset köptes av Ernst Sjögren 1926.

Ernst Sjögren drev jordbruket och hade ett stuteri, vilket gjorde Näsby väl känt inom hästavelskretsar. Ernst Sjögren avled 1969 och godset såldes till Södertälje kommun. År 1983 bytte kommunen Näsby gods mot säteriet Tvetaberg utanför Södertälje. Dock undantog kommunen ett mindre landområde kring huvudbyggnaden som den behöll. I denna startade två duktiga damer 1979 en liten kaffeservering som under åren växt till en konferensanläggning. Efter en grundlig renovering, såväl ut- som invändigt, står huvudbyggnaden nu väl rustad att möta en väntad efterfrågan.

 

Det korrekta namnet på Taxinge Slott är Taxinge Näsby Slott. Näsby gods med sitt slott är beläget i Taxinge kyrkby, i Taxinge socken, i Nykvarns kommun. Med tiden har det förenklats till Taxinge Slott. Förutom det magnefika Slottscaféet sprudlar domänen av aktiviteter. Här anordnas sportbilsträffar, konstutställningar, modevisningar och andra events. Förutom de tillfälliga aktiviteterna finns permanenta pryl- och hantverksbutiker samt ett Autostable för sportbilsfantasten med uthyrning, accesoarer och tuning av din egen racer. Sammantaget gör detta Taxinge till ett levande slott året runt. Även en dag som denna när mälarens is fortfarande ligger kvar och som ett kallt omslag kyler ner nejden.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012