© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

VIDA konsthall och museum är en fantastisk byggnad, på en fantastisk plats och med en imponerande konstsamling, med verk inte bara av de tre dominerande konstnärerna Ullrika Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Ulf Trotzig*.

VIDA har blivit en av Sveriges största privata konsthallar under de år som gått sedan invigningen 2001. Utställningarna blandar abstrakt måleri med föreställande, glas med silversmycken, konst med konsthantverk.

– Det finns något för alla här, sa Börje Kamras stolt i en intervju med Sveriges Radio/kulturnytt i samband med 10 årsjubiléet april 2011.

Och konst i alla dess former har alltid fascinerat Börge Kamras. 1971 började han sälja finskt konsthantverk och design i Bruna Boden på Fiskargatan i Kalmar. Några år senare kom han av en händelse över konstnärinnan Vera Nilssons mytomspunna blå hus, Lilla Nyborg på Öland. Tillsammans med sin hustru Barbro byggde de upp ett fashionabelt galleri alldeles vid infarten till Borgholms stadskärna. Premiärutställare var Ulrica Hydman-Vallien och snart hade glaset och dess olika uttrycksformer etablerat sig som en högklassig konstform. Kamras galleri blev snabbt ett begrepp i konstnärskretsar. Ett nyskapande och vilt grepp av den målmedvetne galleristen Börge Kamras.

Han har alltid haft en öppen attityd till konst och han vill inte ha täta skott mellan olika konstuttryck. Kamras vill ha bredd och spänning i sin utställningsverksamhet, så beskrivs Börge Kamras i Barometern den 2 december 2012 i samband med utnämningen, Året Ölänning.

*Verken av Ulf Trotzig är bland annat från Rasjösamlingen. Namnet efter donatorerna Ewa och Staffan Rasjö. 2003 fick Rasjösamlingen en egen avdelning, där målningar ur denna stora privata konstsamlingen med inriktning på samtida svenskt måleri, visas i olika, ständigt växlande utställningar.

SVEN X-et ERIXSON (1899-1970), målningar. 12 juli - 2 november, 2014

Vid besöket pågick utställningen med X-et. Muséet hade samlat många fina oljor av denna uttrycksfulla konstnär. Bilden ovan på flyktingarna och båten känns skrämmande aktuell.

Den stora tomten på 10 000 kvadratmeter är idag inte utnyttjad, men Barbro Kamras, som hon uttryckte det i en intervju i radion redan 2011, vill utvidga med en skulpturpark och en vattenspegel.

– Det skulle vara fantastiskt. Men det kostar pengar så man får ta en bit i taget.

Bertil Vallien (ovan) född Bertil Wallin, föddes den 17 januari 1938, är en svensk skulptör och glaskonstnär som arbetar huvudsakligen med glasgjutning. Sedan 1963 är han verksam vid Kosta glasbruk, där har han framför allt blivit känd för att gjuta glasmassan i sand, sandgjutning. Med denna teknik har han gjort skimrande glasskulpturer av båtar och huvuden. Han har ritat servisglasen Château och Oktav. 1996 kom hans glasserie Viewpoints. Hans uttryck rör sig i en mystisk symbolvärld där objekten manar till eftertanke. Bertil Vallien är hedersdoktor vid Växjö universitet. Sedan september 1963 är han gift med konstnärinnan Ulrica Hydman-Vallien.

Ulrica Hydman Vallien (nedan) är född den 24 mars 1938 i Stockholm, är en svensk konstnär som arbetar huvudsakligen med glas och måleri. Hon är känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar. Hon är gift med konstnären Bertil Vallien och bosatt i Åfors, Algutsboda socken i Småland. Hon debuterade 1972, 34 år gammal, som glaskonstnär. I protest mot den konservativa branschen, som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer, bestämde hon sig för att debutera med Råttskålen. Pjäsen var tänkt att passa som exklusiv gåva, men hon dekorerade glasskålen med stora svarta råttor och skålen ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014