© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

COPE2 - En pionjär från New York

Hans riktiga namn är Fernando Carlo och föddes 1968 i Bronx, New York. I ghettot som han själv besgrev det. För Sveriges första graffitimålare var han en förebild och några reste över för att lära sig tricken. Andra fick nöja sig med att titta på You Tube och imponeras av de bombade tågvagnarna, för att sedan ta efter och göra tillvaron svår för SL och andra samhällsinstitutioner. Jag gillar oldschool och det där stöket. Ett kaos som signalerar frihet, men att utnyttja den friheten kräver respekt. Respekt för att det offentliga rummet ska kunna njutas av alla. Visst är det häftigt och jag förstår att adrenalinet sprutar när förberedelserna är klara och det är dags att smyga in bakom stängsel och via tunnlar ta sig fram till objektet. Samtidigt får det konsekvenser och det konstnärliga värdet marginaliseras i debatten om vart våra skattepengar ska gå. En idé som vi diskuterade är att skapa legal trainbombing genom att köpa reklamplatsen på ett tågset och sedan tejpa vagnarna. Ett populärt tilltag för spelbolag och andra kommersiella aktörer på marknaden. Det skulle vara fullt lagligt så länge man skriver ett avtal och hostar upp lite pengar. Inga oöverkomliga summor om flera går samman. Någonstans mellan 100-150 000 kr för material och arbete. Det går säkert att hitta någon villig mecenat som gärna skulle ställa upp.

Säkert skulle en hel del tycka att dylika påfund urholkar graffitins äkthet och exklusiviteten som outlaw och att det blir något för hipsters, trendsetters och modeskapare. En kritik som redan riktas till de som försöker skapa kommersiella och lagliga metoder för att sprida streetart, där graffiti ofta är en betydelsefull ingrediens. -Nej, Snösätra är bara för hipsters och barnfamiljer nu för tiden, sa en av de mer traditionella besökarna som inte hade mycket över för graffiti på duk, lagliga väggar eller uppdrag från fastighetsägare. Han ville helst göra det på tåg.

På vernissaget var det många från den Svenska streetartscenen och många beskrev COPE2 som tonårsidolen och ett möte som framkallar gåshud. Andra var lite mer återhållsamma och kom ihåg hatkampanjen mot honom för en sex sju år sedan. Hans muraler vandaliserades med ord som snitch och rat och han berättade själv för mig hur hans Instagramkonto då hade bombats med alla tänkbara kränkningar och gav mig en ganska mörk och synisk bild av mänskligheten. Han förklarade allt med att människor är människor, vi har och har alltid haft svårt att acceptera andras klassresa och när andra lyckas. Han avfärdade kampanjen mot honom som missundsamhet, men efter lite research fanns det kanske mer än avundsjuka bakom denna våg av anklagelser. 2010 arresterades Fernando efter ett gig i New Yorks tunnelbana. Han slapp dock fängelse och kritikerna påstod att det berodde på att han i utbyte hjälpt polisen att sätta dit andra graffitiartister. Därav snitch=tjallare. Vad som är sant och inte kan vi bara spekulera i.

Jag fick trots allt en positv bild av denne gigant med en tämligen ödmjuk och närmast förminskande syn på sin konstnärliga insats. -Jag gör bara det jag alltid har gjort, då var jag jagad nu hyllas jag, men det är samma grej, det är inget märkvärdigt, det märkvärdiga är att ghettot nu flyttar in i finrummet, blev min något fria översättning av hans ord.

Kontorsbås från Framery

Högst delaktiga i eventet var det Finska inredningsbolaget Framery som bidrog med ett kontorsbås som COPE2 fick gå lös på. Resultatet blev fett. Riktigt fett och representanterna från företaget diskuterade hur de skulle hantera pjäsen för största möjliga exponering. Det förslag som lät mest effektivt var terminal 5 på Arlanda. Bra genomströmning och mixad publik. Idén bygger på att auktionera ut möbeln till högstbjudande för att samla in pengar till välgörenhet. Mottagande organisation fick jag aldrig riktigt klart för mig, men det finns ju en del att välja på.

Girlpower from Rampage Sweden

Än en gång fick jag träffa och lyssna på Helenas brudar, nu förstärkt med en tuff rappare genom Alice BE. Ett härligt gäng som ger mig gåshud och tillsammans med lite oldschool graffiti inte bara gav liv åt vernissaget utan även gav lite extra till detta reportage genom sitt agerande framför kameran. Ovan Elsa Wiström, i sammanhanget veteran med ett batteri som aldrig laddar ur. Hennes energi och utstrålning präglar hela gruppen och får alla att släppa loss lite extra. Även publiken. Nedan nytillskottet Alice Bergman eller AliceBE som hon kallar sig som artist tillsammans med tondomptören Ida Anjie. Fjärde medlemmen den skönsjungande Ambér Flores aka Amber Boss porträtterad ytterligare lite längre ner.

Alla dessa begåvade människor

Som extra grädde på moset fick publiken njuta av ytterligare en stjärna på musikhimlen, Aida Lae, som tog oss med på ett soultrain bombad med graffiti. Sammantaget en underbar kväll med många fina samtal och möten. Tack än en gång Jimmie för du delar detta med mig och tack till alla ni som villigt ställde upp framför min kamera. Längtar redan till nästa gång.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019