Två år med Wallery Gallery & Jimmie Hall

Det är bara två år men det känns mer när jag tittar i bildarkivet och minns allt kul som hänt på Riddargatan 1. Alla sköna människor, berättelser och event.

Mitt första reportage där jag nämner Jimmie och Wallery är Stockholm Street i Kungsträdgården sommaren 2017. Det var där allt började. Han berättade då om galleriet på Riddargatan, ett stenkast från Svampen, som han skulle öppna och hans engagemang i den internationella vandringsutställningen Magic City som skulle komma till Stockholm under hösten samma år.

Jag köpte en tischa av honom med ett motiv av Oliw87 och sen kunde jag inte släppa det han berättade och hans vidlyftiga planer. Vi höll kontakten via sociala medier och mejl och redan två veckor senare fick jag min första inbjudan.

-Vi kör en grej med Odeith i Heron City, vill du träffa honom, skrev Jimmie.

När jag väl kom dit och träffade konstnären visade det sig att han var en av de riktiga stora mästarna. Det imponerade på mig och bilden av Jimmie växte som tungviktspromotor inom streetart. I Kungsträdgården hade Jimmie tidigare visat prov på sin förmåga att locka hit internationella artister. Då handlade det om Tristan Eaton, en annan av de riktigt stora, som var i stan för att värma upp Stockholmarna inför Magic City, höstens världsutställning om streetart.

Att träffa Odeith var ändå anorlunda. Det var han och jag och mitt första riktiga samtal med en klottrare som blivit världskändis och nu åker runt i världen som en rockartist. Jag fick en inblick i en helt ny värld. Det hela blev också till ett litet bildreportage och ett porträtt av hur hörnens mästare skapar graffiti i 3D; Odeith Sprejkonstnär.

8 november 2017 händer så det som jag och många väntat på. Vernissage på Riddargatan 1 och officiell invigning av galleriet på riktigt. Det handlade om ännu en av mästarna från Magic City, men den här gången en Svensk, Daniel Fahlström, mer känd som Huge. Idag är Huge's ballonger ett begrepp och Daniel en världskänd artist med internationella uppdrag.

Efter den kvällen på galleriet har det liksom bara rullat på och det har blivit en hoper olika reportage och möten. Vintern 2018 utnyttjades även utställningslokalen i Frihamnen och parallellt med Magic City arrangerades två vernissage med konstnärerna Oliw87 och Nada.

Hösten 2019 meddelade Jimmie att det fysiska galleriet på Riddargatan stänger och i samband med stängningen genomfördes en gigantisk utförsäljning av konst. Nätgalleriet lever vidare och på Instagram ställde Jimmie frågan till alla de som följer Wallery där:
-All our 8905 followers we need your help! What should we do this year? Please comment below...
I min sorg över att Riddargatan 1 går i graven ger ändå det en smula hopp. Kanske fortsätter han trots allt med utställningar och events i någon form.

Nedan lite nostalgi över vad jag fick uppleva under dessa två år i galleriet. Jag hittade en hel del i bildarkivet både tidigare publicerat i någon form och nytt. Dessutom hade jag inte möjlighet att vara med på alla av hans upptåg - långt ifrån. Imponerande Jimmie! Jag hoppas verkligen att vi inte tappar kontakten bara för att du inte har någon lokal.

Kolla även in originalreportagen

 

Detta blev nu bara en bildkavalkad av mina upplevelser på Riddargatan 1 och perioden 2017-2019 med Wallery Gallery. Respektive reportage finns i arkivet här på unikaboxen.net. De finns under kategorierna Kultur och Subkulturer och där finns även reportage relaterade till Street Art från andra initiativtagare.

Genom Jimmie Hall och träffpunkt Riddargatan 1 har mitt intresse för streetart växt och mitt nätverk utökats. Många av de upplevelser jag haft med anknytning till Street Art både i och utanför Stockholm har grundlagts på ett eller annat sätt genom möten med människor på Riddargatan 1.

Att måla med sprejfärg och på offentliga ytor är kontroversiellt. Tatueringar signalerade tidigare ett avståndstagande och ett förflutet på kåken. Människor med tatueringar var utanför lag och ordning, outlaws. Idag är tatueringskonsten etablerad och erkänd.

Street Art är på väg, men stöter fortfarande på motstånd. Garagedörrarna vid Riddargatan 1 har sedan de började målas av kända artister orsakat både ris och ros, vilket visar att det allmänna, det som tillgängliggörs för alla, är känsligt. De hyresgäster som tidigare klagat på klottret kanske är nöjda nu, men frågan är hur länge? Faktum är att de målade garagedörrarna var tämligen fria från klotter. Nu kanske alla hyresgäster blir missnöjda och notan ökar för klottersanering.

Jag ser i alla fall fram emot vad 2020 kommer erbjuda även om Riddargatan 1 inte längre finns. Det kommer säkert dyka upp nya träffpunkter och om du är intresserad av vad jag hittar på följ @unikaboxen på Instagram. Där puffar jag ständigt för pågående resor och event. Vi ses!

 

/Tommy Sörstrand

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020