© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

En härlig vecka fylld av intryck

Även om det fanns några iordningställda zoner för firadet av World Pride 2021 påverkades hela Köpenhamn. Sundpendlare som bara skulle besöka Tivoli med familjen kunde mötas av dragqueens med det lite provocerande budskapet FUCK och överallt pågick olika arrangemang för att synliggöra och avdramatisera HBTQ+ och rädslan för det okända. Dörrarna var öppna till hemliga kryp in och klubbar. SLM-København bjöd till exempel in allmänheten till sin klubb på Lavendelstræde 17, ett stenkast från Rådhuspladsen och World Pride Square. Det är en av Europas största gay SM & fetish klubbar som normalt bara släpper in medlemmar. Män som gillar män i läder, gummi uniform och liknande. En värld, som hämtad från Tom Of Finlands teckningar. Klubbens officiella dresscode står på hemsidan och omfattar: Leather, Rubber/Neoprene, Uniform, Army, Skinhead, Construction, Denim/Jeans och Naked/Jockstrap, men det finns också en vedertagen färgskala som besökare kan använda sig av för att beskriva sin roll och passion. En färgad näsduk i bakfickan signalerar särskilda preferenser i denna värld fylld av koder.

Min rosa Adidas jacka kändes helt fel när jag smög runt i lokalerna, men var faktiskt ok fick jag reda på i efterhand och inte med på den lista av klädstilar som inte accepteras på klubben. Oavsett klädstil hade jag känt mig som en udda fågel, en objuden gäst trots den personliga inbjudan jag fick av den stilige mannen med jättecigarren vid entrén. Efter SLM-klubben slog jag mig ner i en av solstolarna i Rådhusets trädgård, en lugn oas för återhämtning och kontemplation.

Även på Strøget syntes att World Pride arrangerades i staden. Skyltfönstret till Nørgaard paa Strøget visade upp könsneutrala modeller, i alla souvenirbutiker såldes regnbågsprylar och regnbågsvimplar var spända mellan husen. En go stämning helt enkelt i hela stan inte bara i de iordningställda Pride-zonerna.

Christiania, samhället utanför samhället, med sina egna lagar blev jag lite sugen på. Hur påverkades människorna där av att Köpenhamn var värd för World Pride. Hade läst att det pågick aktiviteter i något som kallas Bøssehuset. Jag begav mig ut till frizonen för att ta reda på mer och om friheten i denna alternativa värld även omfattade HBTQ+ personer. Träffade en kompis i souvenirshopen, från ett tidigare besök 2017, som gav mig en karta och visade mig hur jag skulle gå för att nå de homosexuella männen i Bøssehuset. Trots kartan och vägledningen var det lite trixigt att hitta, men tillslut kom jag fram till en rofylld uteplats där en handfull män satt och hyggde sig med Chilli Con Carne, kaffe och bayer. Jag togs emot med öppna armar och bjöds till bords för att ta del av maten, den aktuella agendan och en resumé av gårdagens fest i klubbhuset. Tvillingarna Rune och Uffe och de andra männen såg till att jag kände mig välkommen och om jag kommer ihåg rätt var det Uffe som poserade för mig vid ingången till klubblokalen i T-Shirt med texten Alle Mænd er Bøsser. Det kan ha varit Rune då det var lite svårt att skilja dem åt. Att vara homosexuell och driva bögklubb i Christiania har samma utmaningar som i övriga Köpenhamn menade dem. Ingen större skillnad, även om man skulle kunna tro det. Fördomar och förutfattade meningar försvinner inte bara för att du går in genom portarna till Christiania. -Utmaningar finns överallt och just nu ligger fokus på att köpa in nya stolar, så vi står bättre rustade inför nästa klubbkväll, berättade en av männen.

Timmarna där ute med männen från Bøssehuset etsade sig fast och blev ett av de finaste minnena från World Pride Copenhagen.
-Du kommer väl tillbaka på torsdag, då ska jag stå modell på riktigt, vi ska ha krokikurs, sa Uffe (Rune) innan jag lämnade dem. Tyvärr blev det inte så, men jag återsåg honom på Rådhuspladsen på fredagen och han berättade att krokieventet hade blivit mycket lyckat.

Kampen på högsta nivå i Øksnehallen

Hade inte ro att stanna någon längre tid, men under den tid jag var där och lyssnade låg fokus på flyktingmottagandet och synen på flyktingar från länder där HBTQ+ personer risker dödsstraff på grund av sitt sätt att älska och visa kärlek. En absurditet som är verklighet i ett flertal länder. I omkring 80 länder är homosexualitet fortfarande kriminaliserat (Uppgift från RFSL 2020).

Hela världen var representerad i det forna slakthuset, nu renoverat till modern konferensanläggning vid Halmtorvet. De som inte kunde närvara fysiskt, på grund av pandemin eller andra omständigheter var med via länk som visades på storskärm. Deltagarna fick rapporter från bland annat Uganda och Kenya där situationen är alarmerande. Skakande berättelser som beskrev HBTQ+ personer som flyr från dödsstraff i Uganda till Kenya där de hotas av upp till fjorton års fängelse eller att bli skickade tillbaka över gränsen som illegala invandrare. Här hemma i Sverige pågår en debatt för att synliggöra Migrationsverkets brister i hanteringen av asylsökande som flyr på grund av sin sexuella läggning. Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL, är initiativtagare till en omfattande utredning som sammanfattat visar att Migrationsverkets hantering saknar stöd i utlänningslagen och dess förarbeten. Den strider mot Migrationsverkets rättsliga ställningstagande, UNHCR:s riktlinjer och EU-rätten. Ta gärna del av hela utredningen här.

Kan tyckas som en bagatell, en fis i rymden att bry oss om några enstaka stackare som inte får leva ut sin passion, sett till det stora antal som flyr från krig och förödelse och samlas upp i undermåliga flyktingläger där omständigheterna är horribla. Men tänker vi så kommer vi aldrig att hitta hem. Vi måste se varje individ som unik och varje person på flykt vi kan rädda och sätta i säkerhet betyder en guldstjärna och det oavsett om hotet är relaterat till krig eller den flyendes politiska inställning, religiösa övertygelse eller sexuella läggning. Du ska åtminstone få en ärlig och saklig hantering av ditt fall.

World Pride Zone Gammel strand

Gammel Strand är en gata och ett långsmalt torg i staden avgränsad på ena sidan av färgglada hus från 1700- och 1800-talet och på den andra av Slotsholmens kanal. Tvärs över kanalen på Slotsholmen ligger Thorvaldsens museum och slottet Christiansborg, Folketingets hemadress. Här hade World Pride Copenhagen arrangerat en safe zone med en liten scen, foodtrucks och mobila ölbarer.

På scenen genomfördes intressanta paneldebatter med olika ämnen och musikaliska framträdanden under parollen Fluid Festival. En festival i festivalen för att hylla kvinnor, genderqueer och icke binära identiteter. En talesperson för gruppen och stolt presentatör på scenen var Beck Strohmer, som med bar överkropp demonstrerade hur flytande de traditionella könsidentiteterna kan vara.

Emily Gorcenski, aktivist och dataforskare, berättade under söndagen om sin kamp med att kartlägga brott och brottslingar inom vit makt rörelsen i USA genom modern teknologi. Emilys prisade fight-back-movement handlar om att synliggöra hatbrotten och hindra spridning av fördomar från extrema grupper till allmänheten för att undvika att lögner och fake news får fäste och blir en allmän uppfattning och i värsta fall legitimerar brott mot människor som står utanför det snäva normala.

Måndagens paneldebatt handlade om porr och sexarbetare. Ann Sofie Sverdrup intervjuade Oli Lipski och Jo Pollux på temat Queer Porn Rebellion. De pratade om rättvisemärkt porr och porr som attraherar människor utanför den traditionellt manliga målgruppen.

Lite senare varje kväll uppträdde artister på den lilla scenen och förmedlade via musiken budskap som harmoniserade på ett eller annat sätt med temat. Unga Nanna Flor sjöng finstämt och imponerade söndag kväll och Mekdes värmde oss i publiken där vi stod under regnskyddet tisdag kväll med sin rytmiska Hip Hop Pop. Stämningen var väldigt familjär och det fanns alltid möjlighet att efter framträdandena byta några ord med både artisterna och deltagarna i paneldebatterna.

 

More from World Pride Copenhagen on unikaboxen.net

- your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021