© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

God mat och spännande miljöer

Varje år kring den 18 januari firar jag och min fru bröllopsdag. I år firade vi vår 26e. Vi brukar alltid försöka att hitta på någonting och de senaste åren har vi åkt bort och firat med en liten minisemester. Vi gillar båda Helsingborg så i år blev det tre nätter på nyöppnade Clarion Sea U i hamnen.

Det är nästan 27 år mellan bilderna till vänster. Sommaren 1995 åkte vi till Kreta för att lära känna varandra och det lyckades vi så bra med att vi i januari 1996 gifte oss. På den vägen är det och när vi gick ut på balkongen och blickade ut över Öresund blev det som en deja vu och jag var tvungen att försöka återskapa bilden från Kreta med självutlösaren.

Två av våra favoritkrogar i staden är Tikal på Mariatorget och Madame Moustache i Gamlegård på Storgatan 9. De levererade som förväntat två fantastiska trerätters middagar som fick våra magar att skratta.

Förutom god mat, promenader och värdefull tid för samtal hann vi med två besök på två av Helsingborgs sevärdheter; Dunkers Kulturhus och Sofieros slottsträdgård.

Innan vi styrde kosan hemmåt på måndagen hann vi även med lite shopping och ett besök i Mariakyrkan från början av 1400-talet.

Det var nästan lite vår i luften och väldigt behagligt ända fram till Söndag då det började blåsa ganska ordentligt. En rå och kall vind som under natten mot måndag övergick till full storm. Reportaget avslutas med några bilder tagna ute på piren när elementen visar vad de är kapabla till. En viss ödmjukhet infaller när naturen visar upp sina krafter. Bilderna nedan är från mitt personliga Instagram konto @tsorstrand.

Två spännande utställningar på Dunkers Kulturhus

Ansikten var en begåvad visning av porträtt från 1700-talets medaljonger av Alexander Roslin till Charlotte Gyllenhammars tolkning, där hennes självporträtt projiceras på en skulptur av en utsatt och bakbunden kvinna. Porträtt från olika epoker målade i olika stilar tilltalar mig. I synnerhet när urvalet blir så brett och välkomponerat. Den andra utställningen Nordisk Salong var en traditionell salongsutställning i stil med Liljevalchs Vårsalong med en jury som valt ut några samtidskonstnärer. Ganska många verk i textil. Gittan Jönssons lilla porslinsstatyett av en dammsugande kvinna vann mitt hjärta och har jag lärt mig finns i alla möjliga varianter och förekommer även på canvas i olika klassiska konstnärliga sammanhang.

Slottsträdgården i vinterdvala

Även om Sofieros Slottsträdgård vilar och förbereder sig på våren och sommaren när alla valfärdar till denna himelskt vackra trädgård, är en dag i parken alltid fylld av små upplevelser, som ger energi och andlig kontemplation. Det är så häftigt att anläggningen är öppen året runt och varje årstid har sin skönhet. Nu under vintern är färgerna begränsade, men de få färger som finns blir tydliga och skapar en mjuk och lite subtil ton. Precis som vi människor kurar och väntar på ljuset och värmen, när vi får slå ut, sträcka på oss och leva ut våra känslor, förbereder sig naturen på sin årliga galapremiär.

I parken finns många konstnärliga uttryck i form av skulpturer. Som om naturens skulpterande inte skulle räcka, men det tillför något som kompletterar det som trädgårdsmästarna och växterna själva skapar. 1987 startade ett konstprojekt där internationellt kända konstnärer bjöds in till Sofiero för att skapa skulpturer i den hårda och mäktiga graniten från Skåne. Projektet pågick in på 2000-talet. 1988 besökte den Kanadensiske konstnären Georg Rammell parken och skapade Seeing red. Skulpturgruppen i röd Vångagranit är helt magisk och framträder än mer dramatisk så här års, där den ligger utspridd i tre delar. Ett ansikte som är kluvet på mitten, strax ovanför hakan och munnen, medan den andra delen visar ansiktets näsa och ögon. Ensamt på marken, ligger ansiktets ena öra. När konstnären var på plats ville han fånga platsens stämning med hjälp av den nordiska mytologin, berättar Nina Wenedikter i en skrift utgiven 2013 av Kulturmagasinet i Helsingborg. Georg Rammell tycker att granit är civilisationens symboliska grundsten, ett brottstycke av jorden och en metafor för den mänskliga kroppen, skriver hon och citerar konstnären:

Jag valde den vackra svenska röda graniten som symbol för Jätten Ymers blodiga död. Jätten Ymer skapades ur dimmorna mellan elden och isen och när han blev attackerad av sina egna söner i en maktkamp, lät han sitt blod flöda över kosmos som hämnd. De två som överlevde översvämningen byggde världen på nytt av Ymers kvarlevor. Seeing Red är en hyllning till den nordiska ursprungsbefolkningens efterlevande. Sverige idag är inrutat av tågräls, motorvägar och kraftledningar, men för mig är landskapet dominerat av de mäktiga bronsåldershögarna som finns längs med kusterna.

Spritan i Ödåkra

Gamla spritfabriken i Ödåkra har blivit ett hippt ställe efter att en rad olika aktörer flyttat in i de gamla fabrikslokalerna. Här finns även ett utmärkt vattenhål för de som känner sig lite sugna. Två Systrar är ett riktigt bra fik med gott hembakat bröd och andra läckerheter. Under vintern är all servering på Sofiero stängd, men Spritan ligger nära och Systrarnas smörrebröd var hantverk i den högre skolan, som blev ett perfekt mellanmål efter en dag i parken.

En lugn stund i Mariakyrkan

Efter nattens våldsamma storm och måndagens upplevelser ute på piren var det skönt att besöka Mariakyrkan. Vi hann även njuta en köttbullemacka med te på utmärkta Fahlmans på Stortorget innan det var dags att sätta sig i bilen och styra hem mot Stockholm, efter fyra härliga dagar i Helsingborg. Nästa gång vi ses hoppas jag att det somrigt varmt och att vi slipper både handsprit och munskydd.

Trots bron i Malmö är det ingenstans i Sverige som Europa är så närvarande som i Helsingborg - den naturliga porten till kontinenten.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022