Det händer grejer i Skellefteå. Småstaden med ambitioner har fått växtverk efter löften om investeringar på 70 miljarder kronor. Överallt byggs det och det gamla välkända busstorget har förvadlats till en byggarbetsplats för en skyskrapa i trä, Kulturhset Sara. Uppkallad efter traktens drottning Sara Lidman. Ut mot Skellefteå Hamn vid Bergsbyns gamla industriområde pågår bygget som orsakat denna explosion av entusiasm och framåtanda. På 40 hektar industritomt byggs Europas största batterifabrik Northvolt. Fullt utbyggd med fem produktionslinor blir det sannolikt Skellefteås största arbetsgivare och beräknas ge kommunen omkring 2 500 nya arbetstillfällen.
Nybyggarandan är tillbaka. Skogen och malmen lockade investerare till Norrland vid förra sekelskiftet. Nu är det tillgången på billig och grön el som lockar investerare från hela världen till norra Sverige. Efter några år med Elon Musk och introduktionen av Teslas första massproducerade bil Model S insåg Peter Carlsson och Paulo Cerruti hur beroende vi i Europa är av Asien för att förse den växande produktionen av elbilar med effektiva batterier. De insåg också att det nu eller aldrig det är läge att agera. I morgon kan det vara för sent. Detta innebar naturligtvis att de möttes av stor skepsis, som pionjärer alltid gör.
Tajmingen visade sig vara perfekt när väl investerarna började slanta upp. För fyra år sedan när bolaget sökte en lämplig plats för etableringen fanns inte pengarna. Efter att Skellefteå vunnit kapplöpningen och förhandlingarna med kommunen inleddes byggde allt på Peters förmåga att övertyga att detta enorma projekt faktiskt skulle gå att genomföra och att alla de stora biltillverkarna skulle stå på kö för att skriva kontrakt. Nu hösten 2021 måste även de grinigaste nej-sägarna medge att satsningen var riktig. Volkswagen har beställt litiumjonbatterier till ett värde av 120 miljarder kronor för de kommande tio åren. Totalt har Northvolt säkrat kontrakt till ett värde av 247 miljarder kronor med bland andra BMW och Scania.
Det roliga är att det blir ringar på vattnet. Hela kommunen bubblar. Fackförbundet Visions medlemstidning skrev 20 augusti i år:
Just nu bubblar kommunen av affärsidéer.
Under förra året startades över 500 nya bolag. Folk ser möjligheterna i Skellefteå och vill vara med på tåget så tidigt som möjligt. I förra veckan träffade jag två unga personer som vill starta ett sommarkafé och en loppis. De är fantastiskt driftiga och har alla möjligheter att lyckas, berättade Roland Eriksson, företagslots på kommunens näringslivskontor, i reportaget.
Och på Kommunens hemsida kan man läsa om alla nystartade byggprojekt. Nya beräkningar har också tagits fram för befolkningsmålen. 90 000 invånare år 2030 och 100 000 tio år senare. Friska mål och en rejäl ökning från dagens 73 000.
En annan solskenshistoria är den om Bea's Rökeri & Hamncafé i Jävre strax söder om Piteå. Ett sommarjobb hos Pappa Anders under sommarlovet där Bea sålde rökt fisk, ledde snabbt fram till ett mäktigt entreprenörskap i restaurangbranchen. När vi efter rekommendationer från min svåger i Skellefteå kom fram till den hästskoformade hamnbassängen och tillslut hittade en ledig P-plats väntade kön som ringlade sig mellan de små fiskebodarna fram till disken där vi kunde beställa storsäljaren, Skärgårdstallrik. Hela anläggningen andades en air av framgång och vi njöt av miljön och allt gott på tallriken. Fick ett litet samtal med Pappa Anders som fortfarande var lite tagen av framgången, men otroligt stolt över sin dotter och vad hela familjen lyckats åstadkomma. Hans fiskeodling på andra sidan viken är naturligtvis grunden till framgången, men utan Beas orädda och engagerande idéer hade det nog fortfarande bara varit en fiskeodling och försäljning av rökt regnbåge. Nedan några bilder från mitt Instagramflöde som minner om vår lunch hos Bea med släkten. Norrlandskustens främsta smultronställe enligt Näringsliv.se. Jag håller med.