© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Naturligt beteende

Efter två år med restriktioner och försakan där närheten till andra människor begränsats har vi nu ridit ut stormen och livet börjar återgå till det normala. Det som är naturligt för oss människor. Det var partygeneratorn och plattvändaren Leo B som bjöd in mig till denna magiska kväll på Backdoor med extra allt. Namnet Candy Shop skvallrade om att det skulle bjudas på godis och godis blev det. Förutom fullt drag på de två dansgolven blev det inspirerande och klassisk striptease av Fräulein Frauke, Go-Go dans av Daniel, Darren och Justin och på lilla scenen The Human Doll Rubena Rouge.

Samtidigt som festsugna Stockholmare samlades för att fira den nyvunna friheten bröts freden i en annan del av Europa. Rysk militär går in i Ukraina och helvetet bryter ut. Människan och mänskligt beteende har definitivt sina ytterligheter och jag häpnas över vår oförmåga att aldrig lära oss att krig och våld bara leder till förluster.

Samtidigt som en konfettibomb sprängs och sprider glitter och glamour över dansgolvet på Backdoor detonerar en annan slags bomb i Kiev och sprider död och förintelse. Jag älskar galenskap och jag tror att världen, åtminstone i vissa delar och i många sammanhang där makt och hierarkier härskar, behöver mer, men det är stor skillnad på galenskap och galenskap. Den galenskap som Herr Putin nu i all sin ytterlighet visar prov på är bara destruktiv. Den galenskapen har nu nått vägs ände. Nu får det räcka.

Att ha roligt och festa under dessa omständigheter blir en protest. Varje fest och arrangemang där vi manifesterar frihet och kärlek blir en massiv demonstration mot krigets fasor och mot de människor som ligger bakom denna attack på mänskligheten. Det låter kanke lite konstigt men alla dessa bilder från kriget och hur krigsmaskineriet succesivt bryter ner människor och deras tillvaro används i propagandan för att göra oss rädda. Detta behöver en motpol. Putins terrorvälde går ut på att skrämma, tysta och släcka människor. Vi får inte bli tysta och sluta leva. Då har han vunnit. Om vi redan nu börjar hamstra, leta skyddsrum och förbereda oss på en invasion har vi på ett sätt accepterat kriget och han och alla andra krigsherrar har lyckats.

Redan 2013 var Putin starkt ifrågasatt och kritiserad för hur hbtq-personer behandlades i Ryssland. Under Stockholm Pride det året häcklades han från scenen och i paraden var det flera som gick under parollen Rysslands sak är vår.

Och ska vi få stopp på honom är det just Ryssarna tillsammans med världssamfundet som kan göra det. Därför är det så sorligt att höra att Ryssar nu trakasseras för invasionen av Ukraina.

Elena Grabets är Ryss och driver ett ryskt café på Södermalm i Stockholm. Hennes medverkan i SVT den 3 mars har gjort henne till en symbol, för en annan effekt av vad krig och krigshets genom ensidig propaganda gör med oss människor.

-Hata inte oss, Putin är inte hela Ryssland, uppmanar hon.

Efter att Ryssland inlett sin invasion av Ukraina har inställningen till ryssar i Sverige förändrats. Varje dag får hon ta emot hat och hot, men det är orättvist och bara ett symptom på att krigspropagandan fungerar för att mobilisera ett vi och dem.

Självklart är det viktigt att vi nu på alla sätt hjälper folket i Ukraina med humanitära insatser både i landet och till alla de som nu befinner sig på flykt, men det är som att bota cancer med alvedon, det lindrar en smula, men själva sjukdomen finns kvar. Det som händer i Ryssland måste få ett slut, men hur? Inget land kan motstå en massiv opinion och ett ifrågasättande från sin befolkning. Det finns det rader av exempel på, men det finns också exempel på hur ett totalitärt styre kan kuva ett folk i generationer och göra dem till trogna, osjälvständiga zombies, som i trans, med rädsla för sitt eget liv, anger sina systrar och bröder och i det närmaste eliminerar allt motstånd till gagn för den ledande eliten och deras strategier. Ryssland, under ledning av Vladimir Putin, har under 2000-talet succesivt försämrat de demokratiska rättigheterna för det Ryska folket och deras möjligheter att vara delaktig i landets angelägenheter. Basen i de väpnade styrkorna är inte längre de värnpliktiga utan sedan 2015 är det fler kontraktsanställda än värnpliktiga*. Detta tillsammans med civila kontrakterade styrkor i form av polis och underrättelsetjänst skapar en massiv mur som folket får allt svårare att ta sig igenom. Till det kan vi nu lägga de inskräkningar som den nya censurlagen omfattar, vilken i princip förbjuder all fri nyhetsbevakning i landet. Det är uppenbart att det inte bara pågår ett krig i Ukraina utan det har också skett en betydande upptrappning i kriget mot oliktänkande, vanliga människor i Ryssland.

*Källa: FOI-R--4752--SE Rysslands Väpnade styrkor 2019, en studie beställd av Svenska Försvarsdepartementet.

Det här reportaget hamnade under kategorin Naturligt, som här på Unikaboxen normalt innehåller reportage om vår vackra natur och alla spännande mänskliga kulturer i den, men detta är också naturligt. Att vi tillsammans manifesterar allt det som är roligt i livet och sprider bilder på kärlek, omtanke, glädje och befriande galenskap i en mörk tid. Låt nu inte mörkret besegra oss, utan sprid ljuset - FUCK WAR!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022