© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Andreas Landegren, Anna-Lotta Larsson och Ninni Bautista tillsammans med körerna Drivved, Joyful Voices och Tonsillerna.

Anna-Lottas Jul 2014 är en kyrkoturné i vårt avlånga land med start den 28 november i Överluleå kyrka, Boden och som sedan via 17 kyrkor på 17 olika platser* letar sig fram till avslutningskonserten i Gustav Vasa kyrka, Stockholm den 17 december.

*Med undantag för Göteborg som faktiskt fick två konserter i år.

2013 firade Anna-Lottas Jul tjugo år och pianisten Andreas Landegren firade tio år som ackompanjatör. Det är med andra ord erfarna artister som framför en väl beprövad mix av andakt och musikalisk underhållning. Anna-Lotta själv kunde redan 2010 fira en trettioårig artistkarriär, vars genombrott kom med titelrollen Anna i Värmlänningarna. Det var också i Värmland som allting började för Anna-Lotta. Hon föddes i Karlstad, men redan som sjuåring flyttade hon med familjen till Norrbotten.

Och det är Pitetjejen Anna-Lotta, som vi känner, även om resorna till Ransäter och Värmland blivit täta genom åren. Nästan varje sommar har Anna-Lotta fortsatt att göra Anna i Värmlänningarna. Det är en traditionsbunden tjej och jag hoppas att detta inte var sista gången för mig att hälsa Julen välkommen tillsammans med detta härliga gäng i vackra och nyrestaurerade Gustav Vasa kyrka. Kanske kan det bli en tradition även för mig.

Ninni Bautista är körledaren som dirigerat körer sedan 16-års åldern och vars fantastiska röst mötte TV-publiken i programmet The Voice 2012.

Kombinationen Ninni, Andreas och Eva-Lotta skapar en suverän mix. Även om jag inte varit på någon av de andra konserterna har jag svårt att tro att någon annan konstellation kan konkurrera. Ninnis förmåga att hitta låtar som verkligen utmanar körerna och tillsammans med Andreas skapa arrangemang som lyfter, är mästerlig. Let it be, den gamla Beatlesdängan, fick som ett exempel denna kväll en helt annan tyngd och en helt ny innebörd*, åtminstone för mig.

*Hade tidigare inte reflekterat över att låten faktiskt handlar om Paul McCartney´s döda Mamma, Mother Mary och en dröm där hon besöker honom och tröstar.

Kombinationen av lekfullt, innovativt och nytt tillsammans med Jultraditionens måsten gör tillställning både underhållande och gripande mäktig. Svensk Jul är för en sextiotalist som jag själv och även för senare generationer starkt förknippad med Walt Disney. Ett potpurri á la Disney sitter som en smäck och Anna-Lottas röst slår orginalet*. Ett annat läckert avsnitt är en kombination av Christmas Carols och vispop där Povel Ramels Metreologfox eller Titta det snöar stack ut lite extra.

*Ibland kan det vara svårt att veta om det är Anna-Lottas röst som är orginalet, eftersom hon varit den svenska rösten i en rad animerade filmer.
Bland annat Snövits röst från 1980.

O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.
Och hoppets stråle går igenom världen, och ljuset skimrar över land och hav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.

Adam´s Julsång komponerad av Adolphe Adam och med den fina svenska texten skriven av Augustin Kock, känns tidlös och fungerar även ekumeniskt i en tid där motsättningarna mellan anhängarna av de största religionerna eskalerar och skrämmer. Hoppets stråle går igenom världen...

Att få samlas och tillsammans få uppleva denna känsla av hopp och frid är en ynnest. En gåva som jag med stor tacksamhet tar emot. Tacksam och ödmjuk inför det faktum att detta inte är något som är allom givet. Det är något vi kämpat för och som vi ständigt måste underhålla för att få behålla. I Juletid om du har tid att stanna upp ett ögonblick och reflektera, finns en inramning med Julens budskap, som kan hjälpa dig att se denna fantastiska gåva, som vi fått bara genom att födas i Norden. Var tacksam för denna gåva och hedra dina förfäder som kämpat för detta privilegium, genom att hjälpa andra och ge dem hopp.

Extranumret var noga utvalt och skapade en perfekt inramning och ett perfekt avslut, när hela kyrkan sjöng Lasse Lindboms och Niklas Strömstedts Tänd ett ljus.

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014