© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Bo Kaspers Orkester på Portugisiska

Bar Brasil bjöd på en exklusiv spelning på Magasinet i Stockholm med Eduardo and his Brasilien Aeroplane. I sin repertoar finns en rad hits från Bo Kaspers låtskatt fast översatta till portugisiska och framförda med en Brasiliansk touch. Bandet har sin hemvist i Åbo, Finland. Konserten är en del av Brazuka, ett projekt med stöd från Svenska Kulturrådet.

Musikern och musikprofessorn vid Universitet i Uleåborg Anthony Johnson är en dominerande medlem i bandet, ursprungligen från England. Han sticker ut med sina solon på gitarr och fiol, men inte bara det. Han har studerat Brasiliansk musik i många år och har kartlagt de olika stilarna och kategoriserat dem som en musikens Carl von Linné. I arbetet hittade han musik från Bo Kaspers Orkester och fascinerades över hur väl den passade in i den Brasilianska musikskatten.

Sångaren Eduardo Domingues de Jesus grundade en gång Brasilien Aeroplane i Bixiga, en del av São Paulo. Han tog med sig sin musikaliska vision till Italien när han åkte dit för att studera konst. Fascinationen och möjligheterna i teknisk utveckling tog honom senare till Finland. Brasilien Aeroplane som idé tog han med sig och fick nya musikaliska kompisar. Mötet med Anthony aka Toninho blev sedan en vändpunkt. Med Eduardo som förare och Anthony som kartläsare skapade duon en scen i Åbo för detta musikaliska rally, som lockade inte bara publik utan även meriterade och passionerade musiker som gillade att spela bossa nova.

Även om Professorn sätter en intellektuell och akademisk prägel på bandet med sina arrangemang och lite udda låtval är det publikens reaktioner och glädjen att spela tillsammans som är det viktigaste och den huvudsakliga drivkraften oavsett hur bandet för stunden satts samman. Det bör inte vara några svårigheter att se vilka på bilden till höger som är Eduardo respektive Anthony. Övriga på bilden är de duktiga musikerna för kvällen:

Från vänster: Juha Tanninen på trummor, Markus Maka Lahtinen på bas och Petri Krzywacki gitarr.

Åter igen ett härligt arrangemang av Bar Brasil och Johan von Friedrich.

Musiken lockade till dans

Den dansanta och medryckande musiken lockade till dans och i slutet bjöds de mest entusiastiska i publiken upp på scenen.

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022