© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Omkring trettio deltagare på scenen

Alla deltagarna skulle göra sitt framträdande på scenen och det tog tid. Det måste få ta tid och alla behöver behandlas med samma vördnad och respekt. För vissa ligger bedriften i att bara stå på en scen inför en publik, för andra handlar det om att komma ihåg sångtexten, men alla gör sin grej och vågar utmana sig själv. För det blir alla applåderade och får njuta publikens förtjusning, men precis som domarna valde ut sina favoriter hade även jag några som jag gillade lite extra. I am Groot och Junkrat stack ut och allra mest imponerade den elvaårige artisten som gjorde Groot.

Jag tycker att tävlingen Cosplay-SM inte längre behöver någon närmare presentation och detta kval på Comic Con Stockholm handlade bara om den sista biljetten till finalen på NärCon Vinter i Linköping den 2 februari 2024. Däremot alla Cosplayer går det inte att prata för mycket om. Dessa dedikerade konstnärer slutar aldrig att imponera på mig. Bildodyséen nedan är vad jag lyckades fånga. En liten hyllning till genren, utövarna och tävlingen utan några kommentarer, värderingar eller närmare beskrivning av karaktärerna. De inbitna känner igen deltagarna och ni andra får bara se och njuta. Kanske kan det inspirera någon till att börja.

Något som är kul är att fler och fler vågar sjunga. Jag kan märka en klar skillnad inte bara här inom Cosplay utan det gäller performance art generellt. Har under året följt några burleskscener i Stockholm och bland Dragqueens, Dragkings och Masc GenderQueer artists blir sången och musiken en allt viktigare ingrediens med skivssläpp, musikvideos och releasepartyn. Jag gillar bredden och att inte behöva normaliseras på grund av regler eller andra ramar som begränsar. Samtidigt har jag full förståelse för att regler måste finnas i tävlingarna och att research och detaljkännedom är en del av genren. Förutom biljetten till Cosplay-SM valde juryn ut två Cosplayer som utmärkt sig lite extra under kvällens performance.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023