© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Gypsy Punk

Hur säger man Gypsy Punk på Svenska utan att låta rasistisk. Jag berättade på min lokala pizzeria att jag upplevt en fantastisk konsert med Gogol Bordello som spelar en intensiv Zigenar Punk. Reaktionen lät inte vänta på sig då det satt Romer bland gästerna. Jag förstår att begreppet har i de flesta sammanhang en negativ klang och kan uppfattas diskriminerande, men detta handlar om att lyfta en kulturyttring och hitta en genre. Det är inte Klezmer och inte Balkan utan musiken har sin rötter i den mer generella Öst- och Centraleuropeiska folkmusiktraditionen, som fortfarande benämns som Zigenarmusik.

Bandet Gogol Bordello bildades 1999 i Lower East Side på Manhattan i New York av ett gäng Östeuropeiska invandrare. Den karismatiske sångare Eugene Hütz är född i Ukraina. Namnet på turnén, Solidaritine, är en direkt protest mot Rysslands angrepp och krigsförbrytelser i landet. Det finns en lockelse bara i namnet Gogol Bordello. När jag sedan av en granne fick höra om deras liveframträdanden där i princip vad som helst kan hända, köpte jag direkt en biljett. Gogol anspelar på den Rysk-Ukrainske författaren Nikolaj Gogol som förde in Ukrainsk kultur i den Ryska litteraturen. I likhet med honom vill bandet krydda den västerländska musikscenen med sin Gypsy Punk. Bordello kan tolkas på olika sätt, men bakom de hårda orden och det vansinniga tempot finns massor av kärlek, fritt tolkat love for sale.

Det var första gången jag besökte Fållan i Johanneshovs gamla Slakthusområde. En läckert rå lokal inhyst i något som förmodligen varit ett kylrum för kött och chark. De tunga plastgardinerna som skulle bevara temperaturen i kylrummet fanns kvar och utgör nu rekvisita för att skapa mystik och skapar också en viss förväntan på vad publiken skulle få uppleva kvällen till ära. Framför scenen hade kravallstaket placerats ut. Jag ville fotografera och funderade på hur det skulle gå till. Någon pressackreditering hade jag inte tänkt på och det skulle nog bli stökigt framför scenen. Jag frågade personen som hade hand om gästlistan om det gick att ordna en snabbackreditering. Efter en stunds väntan dök en ansvarig upp som tog mitt visitkort och gick för att få ett godkännande av bandet. Mirakulöst nog gick det. Jag fick ett band runt armleden och en uppmaning att bara fota från pressdiket under de tre första låtarna. Det räckte utmärkt.

Det blev en vansinnig konsert, helt underbar. Artisterna uppträdde som om det var deras sista show, en sista möjlighet innan allt utplånas att med toner och ett rasande tempo berätta några sanningar för världen. Klippet nedan och mina bilder kanske kan ge en liten idé om vad vi bjöds på den där kvällen den 7 juni 2022, året då det åter blev tillåtet att gå på konsert efter två år med Coronarestriktioner.

 

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022